Πενήντα ημέρες έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα σύλληψης του Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές και ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας παραμένει απομονωμένος σε ένα κελί των φυλακών των Τιράνων για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία που επικαλείται το δικαστήριο κάθε άλλο από αδιαμφισβήτητα – όπως τονίζεται – θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Πέτρος Μπελέρης, γιος του ομογενούς πολιτικού, επαναλαμβάνει πως ο πατέρας του είναι αθώος. «Είναι μια πάγια θέση και δική μας και του λαού της Χειμάρρας, αλλά κυρίως της Δημοκρατίας: Ο δήμαρχος πρέπει να ορκιστεί. Αυτή τη στιγμή είναι αθώος, δεν έχει τελεσιδικήσει τίποτα, δεν έχει γίνει δίκη, δεν τον έχουν ρωτήσει καν για όσα υποτίθεται ότι κατηγορείται και δεν μπορεί να γίνει ούτε το ελάχιστο – να παρευρεθεί, δηλαδή, με μία μεταγωγή, έστω και για δύο ώρες, στην ορκωμοσία. Αυτό ξεπερνά κάθε έννοια δικαιοσύνης, κάθε έννοια κράτους δικαίου, δεν έχει προηγούμενο. Είναι μια σκευωρία», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Οπως τονίζει, έχει γίνει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο, το «τελευταίο όπλο» στην Αλβανία, ενώ έπειτα υπάρχει η επιλογή της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που εξετάζει η πλευρά του Φρέντι Μπελέρη.

Σε ό,τι αφορά στην πιθανότητα ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας να εκπέσει του αξιώματός του, ο Πέτρος Μπελέρης σημειώνει πως αυτή η απειλή είναι πια ορατή και άμεση. «Κάτι που μας φάνταζε πολύ μακρινό και ακραίο, πλέον το βλέπουμε να έρχεται δυστυχώς ολοένα και πιο κοντά. Βέβαια, πρέπει να γίνουν πολλά, πολλές παρανομίες και πολλές ακρότητες για να συμβεί αυτό, αλλά απειλούμαστε όλοι. Ολοι οι Χειμαρριώτες».

Στην ορκωμοσία

Ο γιος του Μπελέρη περιγράφει με γλαφυρό τρόπο και όσα έλαβαν χώρα κατά την ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου της Χειμάρρας την περασμένη Τρίτη: «Κατά την ορκωμοσία το κλίμα ήταν τεταμένο και περίεργο. Εχει επιβληθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας προκειμένου να ελέγξουν το δημοτικό συμβούλιο. Μέσα στην αίθουσα βρίσκονταν τρεις βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ τη διαδικασία παρακολούθησαν η ελληνίδα πρέσβης Κωνσταντίνα Καμίτση και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και βουλευτής του αλβανικού Κοινοβουλίου Βαγγέλης Ντούλες. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δυστυχώς δεν αποκλείονται παρεμβάσεις. Είδαμε δημοτικούς συμβούλους να ανταλλάσσουν μηνύματα και νεύματα με τους βουλευτές. Σχεδόν προήδρευαν αυτοί οι τρεις. Εμείς ζητήσαμε να διαβαστούν οι λόγοι που ο Φρέντι Μπελέρης δεν ήταν εκεί και το αρνήθηκαν. Για τα πρακτικά ήταν πολύ σημαντικό να διαβαστεί ότι εμείς κάναμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και θέλαμε να παρευρίσκεται».

Στο μήνυμά του προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και τους πολίτες της Χειμάρρας, ο Φρέντι Μπελέρης έκανε λόγο για «συκοφαντική και χυδαία επίθεση» του πρωθυπουργού Εντι Ράμα προς το πρόσωπό του, τονίζοντας ότι «στις 14 Μαΐου νίκησε η Δημοκρατία» και πως «η μάχη θα δοθεί και θα κερδηθεί την ημέρα που θα αφεθεί ελεύθερος και θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του».

Ζητάμε Δημοκρατία

Πλέον, σύμφωνα με τον Πέτρο Μπελέρη, το σημαντικό είναι ότι ο πατέρας του βρίσκεται επί 50 ημέρες έγκλειστος ως «πολιτικός κρατούμενος», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. «Είναι άδικα στη φυλακή, αντιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι θέμα Δημοκρατίας», αναφέρει και προσθέτει πως το μόνο δεδομένο είναι ότι κανένας από την πλευρά του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου δεν πρόκειται να τα παρατήσει. «Δεν έχουμε προκαλέσει και ζητάμε Δημοκρατία», λέει.

«Δεν νοείται να μην ορκιστεί ένας εκλεγμένος δήμαρχος το 2023 χωρίς να έχει τελεσιδικήσει απόφαση εις βάρος του. Δεν νοείται να συμβαίνει αυτό πουθενά, σε κανένα σημείο του χάρτη. Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει δυναμική παρέμβαση για αυτό το σοβαρό, σοβαρότατο θέμα», επισημαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, το κλίμα φαίνεται πως αλλάζει και στην αλβανική πλευρά, με την κοινή γνώμη να αντιλαμβάνεται ως έωλες τις κατηγορίες, με τον γιο του ομογενή να καταλήγει πως «διακεκριμένοι δικηγόροι, δικαστές και η αντιπολίτευση έχουν αρχίσει να το διαπιστώνουν όλο αυτό, ακόμα και μέσα στα Τίρανα».

Η δίωξη είναι άκρως πολιτική

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Φρέντι Μπελέρη, Θοδωρής Καραγιάννης, υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» πως «το σύνολο της υπόθεσης φανερώνει ότι η δίωξη είναι άκρως πολιτική, από μια απολύτως ελεγχόμενη αλβανική δικαιοσύνη, πίσω από την οποία κρύβεται άκομψα η αλβανική κυβέρνηση» και παράλληλα αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τα τελευταία χρόνια, σε 31 παρόμοιες περιπτώσεις, ο μόνος που κρατήθηκε προσωρινά για σχετική υπόθεση είναι ο εντολέας του.

Πέραν της εξάντλησης των δικονομικών μέσων που επιτρέπει η αλβανική ποινική δικαιοσύνη, ο νομικός σημειώνει ότι «η λύση πρέπει να είναι πολιτική και αφορά τη νέα ελληνική κυβέρνηση, που πρέπει να πάρει το θέμα πάνω της». Διαφορετικά, όπως υπογραμμίζει, «η Αλβανία θα κρατάει παράνομα έναν έλληνα πολίτη και εκλεγμένο δήμαρχο μέχρι να παρέλθουν οι σχετικές προθεσμίες ορκωμοσίας του και να εκπέσει του αξιώματός του, όποτε θα παρέλκει πια η κράτησή του».