Οι πιο υψηλόβαθμοι στρατηγοί της Ρωσίας έχουν αποσυρθεί από τη δημόσια θέα μετά την αποτυχημένη ανταρσία μισθοφόρων με στόχο την ανατροπή της ανώτατης στρατιωτικής ιεραρχίας, εν μέσω της προσπάθειας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επαναβεβαιώσει την εξουσία του.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ή στην κρατική τηλεόραση μετά την αποτυχημένη ανταρσία του Σαββάτου, όταν ο αρχηγός των μισθοφόρων Γεβγκένι Πριγκόζιν απαίτησε την παράδοση του Γερασίμοφ. Ούτε έχει αναφερθεί σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Αμυνας από τις 9 Ιουνίου.

Ο 67χρονος Γερασίμοφ είναι ο διοικητής του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάτοχος ενός από τους τρεις «πυρηνικούς χαρτοφύλακες» της Ρωσίας, σύμφωνα με δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές.

Απουσιάζει επίσης ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος έχει το παρατσούκλι «στρατηγός Αρμαγεδδών» από τον ρωσικό Τύπο για την επιθετική του τακτική στη σύγκρουση στη Συρία, ο οποίος είναι αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Δημοσίευμα των «New York Times», το οποίο βασίζεται σε ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι ο Σουροβίκιν είχε εκ των προτέρων γνώση της ανταρσίας και ότι οι ρωσικές αρχές ελέγχουν αν ήταν συνένοχος. Το Κρεμλίνο υποβάθμισε το δημοσίευμα, λέγοντας ότι θα υπάρξουν πολλές εικασίες και κουτσομπολιά.

Χθες ο εκπρόσωπος του Πούτιν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον Σουροβίκιν, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Αμυνας, το οποίο δεν έχει ακόμη προβεί σε δήλωση σχετικά με αυτόν.

Ερωτηθείς αν ο Πούτιν εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Σουροβίκιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε απάντηση ούτε προς τη μία ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ανέφερε μόνο ότι ο ρώσος πρόεδρος συνεργάζεται με τον υπουργό Αμυνας και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου παρά με κάποιον με τον βαθμό του Σουροβίκιν.

Ποιος βρισκόταν από πίσω

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε χθες στη Σύνοδο Κορυφής: «Παραμένει ασαφές ποιος βρισκόταν πίσω από αυτή τη στρατιωτική εξέγερση. Κάποιοι στρατηγοί έχουν συλληφθεί. Υποθέτω λοιπόν ότι ο Πούτιν θα βρίσκεται σε κατάσταση εκκαθάρισης, εσωτερικά. Και σε μια πιο διεκδικητική διάθεση».

Ο Σεργκέι Μαρκόφ, πρώην βουλευτής, πρότεινε να διευρυνθούν οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις για να συμπεριλάβει «όλους τους στρατηγούς και αξιωματικούς που είχαν επαφή με τον Πριγκόζιν και τη Wagner», σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί πώς το ρωσικό κράτος έφτασε τόσο κοντά στην κατάρρευση.

«Το κύριο καθήκον της έρευνας δεν είναι να ανακαλύψει ποιος πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά ποια συστημικά λάθη έγιναν από διάφορα στοιχεία της κυβέρνησης. Ετσι ώστε η εξέγερση να μην ξανασυμβεί ποτέ» έγραψε ο Μαρκόφ στο Telegram. «Ο Σουροβίκιν πιθανόν να ανακρίνεται για πολλές ώρες επί πολλές ημέρες.

Οχι επειδή είναι ο κύριος ύποπτος, αλλά επειδή είναι ο καλύτερα ενημερωμένος. Ηταν το κύριο σημείο επαφής μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και της Wagner, οπότε γνωρίζει περισσότερα από τον καθένα» πρόσθεσε.

Θα ακολουθήσουν κι άλλοι

Πολλοί από τους σκληροπυρηνικούς που είναι γνωστό ότι συμπαθούσαν τη Wagner και επικρίνουν τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαφανιστεί από το προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες. Ταυτόχρονα, οι πιστοί του – όπως ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, τον οποίο ο Πριγκόζιν ήλπιζε να εκθρονίσει με το πραξικόπημά του – έχουν λάβει βήμα και εμφανίζονται δημοσίως να συμμετέχουν σε συναντήσεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.

«Ο Πούτιν γνώριζε εκ των προτέρων για τα σχέδια εξέγερσης του Πριγκόζιν, όπως καταλαβαίνουμε, και έτσι μπορούσε να προετοιμαστεί σε κάποιον βαθμό» δήλωσε δυτικός κυβερνητικός αξιωματούχος. «Ηταν σε θέση να δει ποιος έκανε τι εκείνη την ημέρα. Και τώρα καθαρίζει το σπίτι του». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δυτικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν πως ο Σουροβίκιν έχει συλληφθεί, προσθέτοντας: «Καταλαβαίνουμε ότι θα υπάρξουν κι άλλοι που θα ακολουθήσουν».

Μαζική εκκαθάριση

Το Rybar, κανάλι με επιρροή στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram που διευθύνεται από πρώην εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, διευκρίνισε ότι οι Αρχές προσπαθούσαν να εξαλείψουν το στρατιωτικό προσωπικό που θεωρείται πως επέδειξε «έλλειψη αποφασιστικότητας» στην καταστολή της ανταρσίας των μισθοφόρων, εν μέσω αναφορών ότι κάποια τμήματα των ενόπλων δυνάμεων φαίνεται να έκαναν ελάχιστα για να σταματήσουν τους μαχητές της Wagner στο αρχικό στάδιο της εξέγερσης.

«Η ένοπλη εξέγερση από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner έχει γίνει πρόσχημα για μια μαζική εκκαθάριση στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε αναλυτής του Rybar.