«Οσο τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν εκτίθενται στο σύνολό τους στην Αθήνα, τόσο παραμένει η ζημιά που υφίσταται ο ελληνικός πολιτισμός», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο γνωστός ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, ο οποίος, μαζί με άλλους συναδέλφους του, κατέθεσε ψήφισμα στο Κογκρέσο ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα αριστουργήματα της κλασικής αρχαιότητας στον γενέθλιο τόπο τους.

«Τα Γλυπτά φιλοτεχνήθηκαν από τους πολίτες της Αθήνας, υπό τις οδηγίες του φημισμένου καλλιτέχνη Φειδία, με σκοπό να αναδειχθεί η υπερηφάνεια και το μεγαλείο της πόλης των Αθηνών», τόνισε ο 60χρονος βουλευτής των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα και πρόεδρος της εξόχως επιδραστικής Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων (Hellenic Caucus) του Κογκρέσου.

«Το γεγονός ότι αυτά τα έργα δεν στεγάζονται ούτε εκτίθενται στην πόλη για την οποία προορίζονταν είναι επιζήμιο όχι μόνο για τους κατοίκους της Αθήνας, αλλά και για τον πολιτισμό που άνοιξε τον δρόμο στη σύγχρονη δημοκρατία και ελευθερία», υπογράμμισε ο βουλευτής.

«Ελπίζω ειλικρινά να δω αυτά τα αυθεντικά έργα, όπως και άλλα σημαντικά κομμάτια της ελληνικής ιστορίας, να επιστρέφονται επιτέλους στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους, ώστε να μπορούν να τα θαυμάσουν οι μελλοντικές γενιές των υπερήφανων Ελλήνων», κατέληξε ο ομογενής πολιτικός, ο οποίος υποστηρίζει μεθοδικά τις ελληνικές θέσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Το διακομματικό ψήφισμα, το οποίο συνυπογράφεται από τον Μπιλιράκη, τη βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Νικόλ Μαλλιωτάκη και τους βουλευτές των Δημοκρατικών Κρις Πάππας και Ντίνα Τάιτους, κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι ο λόρδος Ελγιν αφαίρεσε τα Γλυπτά «υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες» και ότι «ο αμελής τρόπος της επί σειράν ετών φύλαξής τους (σ.σ.: στο Βρετανικό Μουσείο) τα έθεσε σε μεγάλο κίνδυνο». Αναφέρεται, ακόμη, ότι «τα γλυπτά της ζωφόρου, των αετωμάτων και των μετοπών αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του Παρθενώνα, τα οποία μπορούν να εκτιμηθούν μόνον εφόσον επανενωθούν όλα τα Μάρμαρα».

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «ο Παρθενώνας είναι ένα οικουμενικό σύμβολο πολιτισμού, δημοκρατίας και ελευθερίας, γεγονός που καθιστά τα Μάρμαρα σημαντικό θέμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον κόσμο». Η επιστροφή τους, συνεχίζουν, «θα συνιστούσε μέγιστη απόδειξη της εκτίμησης και του σεβασμού της Βρετανίας προς τον Παρθενώνα και την κλασική τέχνη και μια χειρονομία καλής θέλησης του βρετανικού κοινοβουλίου», η οποία «δεν πρόκειται να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο, ούτε να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την ιδιοκτησία ή το καθεστώς άλλων αντικειμένων που βρίσκονται σε μουσεία στις ΗΠΑ ή στον υπόλοιπο κόσμο».

Κάλεσμα σε διαπραγματεύσεις

Αφού επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει δημοσίως προσκαλέσει τη βρετανική κυβέρνηση «να διαπραγματευτούν αμοιβαία αποδεκτούς όρους για την επιστροφή των Μαρμάρων» και ότι «βρετανοί βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν υποστηρίξει την ψήφιση νόμου που θα επιτρέψει την επιστροφή τους στην Ελλάδα», τα μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων καλούν την κυβέρνηση του Λονδίνου «να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να επιτραπεί η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

Ανάλογα ψηφίσματα έχουν συνταχθεί και στο παρελθόν, το πιο πρόσφατο εκ των οποίων κατατέθηκε τον Μάρτιο 2021. Τον Σεπτέμβριο 2020, 18 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έστειλαν επιστολή στον τότε βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να δρομολογήσει τη μόνιμη επανένωση των Γλυπτών ώστε να συμπέσει με τους εορτασμούς για τη διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

Την ενέργεια αυτή είχε συντονίσει ο επιχειρηματίας Γιάννης Λέφας, ιδρυτής της εκστρατείας Parthenon Project, η οποία δραστηριοποιείται στη Βρετανία με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης αμοιβαίου οφέλους (win-win) για τα Γλυπτά. Οργανώσεις της Ομογένειας στις ΗΠΑ, όπως η Εθνική Ελληνική Κοινότητα (National Hellenic Society), κάνουν συστηματικά λόμπι για το εκκρεμές ζήτημα της διαίρεσης των Μαρμάρων, έχοντας καταφέρει να κινητοποιήσουν ισχυρούς παράγοντες της ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής ζωής.