Επιβεβαιώθηκε η είδηση πως το μικρό τουριστικό υποβρύχιο που χρησιμοποιείται για περιηγήσεις στη ζώνη του ναυαγίου του Τιτανικού εξαφανίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Την είδηση επιβεβαίωσε η OceanGate Expeditions, μία εταιρεία που αναπτύσσει υποβρύχια για αποστολές σε βαθιές θάλασσες από το 2021.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι ένα από τα υποβρύχια της έχει χαθεί και ότι μέσα βρίσκονταν άνθρωποι, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειές για το πόσα άτομα επέβαιναν, αλλά και το ποια ήταν αυτά.

Όπως αναφέρει έχει ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με στόχο την ασφαλή επιστροφή όσων βρίσκονται εντός του υποβρυχίου.

«Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για τη βοήθεια που λάβαμε από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες ανοιχτής θαλάσσης, στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε την επαφή με το σκάφος», πρόσθεσε η OceanGate.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως πέντε άτομα βρίσκονταν στο υποβρύχιο, το οποίο αγνοείται από το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα).

Τα ίχνη του υποβρυχίου αγνοούνται εδώ και περισσότερες από 24 ώρες και η επαφή χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά από τη στιγμή που καταδύθηκε.

Για τον εντοπισμό του έχει ξεκινήσει η μεγάλη επιχείρηση έρευνας στον Ατλαντικό Ωκεανό με τη συμμετοχή του ναυτικού και της ακτοφυλακής των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και με αεροπορικά μέσα. Επίσης συμμετέχει το τελευταίας τεχνολογίας αεροσκάφος P8 Poseidon, το οποίο έχει δυνατότητες υποβρύχιας ανίχνευσης.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο της εταιρείας, το υποβρύχιο έχει επάρκεια οξυγόνου για 96 ώρες.

Το σκάφος λειτουργεί στέλνοντας ένα μήνυμα κάθε 15 λεπτά για να δώσει σήμα σε όσους βρίσκονται στην ξηρά ότι είναι ασφαλές, ωστόσο το Sky News γνωρίζει ότι αυτά τα μηνύματα δεν έχουν ακουστεί από αυτό το σκάφος για περισσότερες από επτά ώρες.

Το ταξίδι, που κοστίζει 250.000 δολάρια κατ’ άτομο, ξεκινά από το Σεντ Τζονς, στη Νέα Γη του Καναδά και φτάνει στο ναυάγιο, που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα. Για να δουν το κουφάρι του Τιτανικού, οι τουρίστες επιβιβάζονται στο Titan, ένα καταδυόμενο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων, που χρειάζεται περίπου 2 ώρες για να καταδυθεί.

Σύμφωνα με το Sky News, οι τουρίστες πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για να επισκεφτούν το ναυάγιο, ωστόσο η OceanGate Expeditions χρεώνει 250.000 δολάρια κάθε τουρίστα για μια θέση στην οκταήμερη αποστολή.

Με βάση όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της OceanGate Expeditions, άλλες δύο αποστολές έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2024.

Ποιοι αγνοούνται

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian στο σκάφος επέβαιναν πέντε άτομα, ανάμεσά τους είναι εξέχοντες επιστήμονες και εξερευνητές. Είναι γνωστό πως τα συγκεκριμένα υποβρύχια μπορούν να μεταφέρουν μέχρι πέντε άτομα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ανάμεσά τους βρίσκονται ένας απόστρατος Γάλλος στρατιωτικός, ένας ειδικός επί των υποβρυχίων, αλλά κι ένας δισεκατομμυριούχος.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στους αγνοούμενους είναι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, Χάμις Χάρντινγκ. Ο δισεκατομμυριούχος με ανάρτησή του στα social media είχε δηλώσει «υπερήφανος» που θα ακολουθούσε την OceanGate ως «ειδικός αποστολής».

Αυτή ήταν και η τελευταία του ανάρτηση και έκτοτε τα ίχνη του αγνοούνται.

Την είδηση πως o Χάρντινγκ θα είναι στην αποστολή είχε γνωστοποιήσει και η εταιρεία, στην οποία εργάζεται η Action Aviation με ανάρτηση στο Twitter.

Μάλιστα την είδηση πως ο Χάρντινγκ είναι μεταξύ των αγνοουμένων επιβεβαίωσε και ο θετός του γιος, Μπράιαν Σαζ, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. «Ο πατριός μου Χάμις Χάρντινγκ αγνοείται σε αυτό το υποβρύχιο. Προσευχήθηκε γι’ αυτόν., έγγραψε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια κατέβασε τις αναρτήσεις για λόγους ιδιωτικότητας.

Ποιος είναι ο Χάμις Χάρντινγκ

Ο Χάμις Χάρντινγκ είναι διευθύνων σύμβουλος της Action Aviation στο Ντουμπάι, εταιρείας πώλησης εμπορικών και ιδιωτικών σκαφών.

Ο Χάρντινγκ είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στο διάστημα, καθώς συμμετείχε στην πέμπτη διαστημική πτήση της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος την περασμένη χρονιά. Κατέχει επίσης το ρεκόρ Γκίνες για τον ταχύτερη περιήγηση στη Γη μέσω του Βόρειου και του Νότιου Πόλου, 46 ώρες, 40 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα, μέσω αεροσκάφους.

Επίσης, συμμετείχε σε εξερεύνηση στην Τάφρο των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης, καθώς φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ποιοι άλλοι βρίσκονταν στο υποβρύχιο

Ένας από αυτούς που πιστεύεται ότι βρίσκονταν στο υποβρύχιο σύμφωνα με τον Guardian είναι ο Πολ Ανρί Ναργκολέ, πρώην Γάλλος διοικητής στο Ναυτικό, δύτης ανοιχτής θάλασσας και πλοηγός υποβρύχιων. Ως διευθυντής υποβρύχιας έρευνας για το E/M Group και RMS Titanic, θεωρείται πως είναι πιθανό να ήταν στο πηδάλιο. Θεωρείται αρκετά έμπειρος και είχε συμμετάσχει σε αρκετές εξερευνήσεις στον Τιτανικό.

Ακόμα όπως αναφέρει το Sky News στο υποβρύχιο βρισκόταν και ο εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής της OceanGate Expeditions, Στόκτον Ρας.

Το διάσημο ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται 3.800 μέτρα (12.500 πόδια) στον πυθμένα του Ατλαντικού. Είναι περίπου 600 χιλιόμετρα (370 μίλια) από την ακτή της Νέας Γης, στον Καναδά. Το επιβατηγό πλοίο, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του, χτύπησε ένα παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και το πλήρωμα, περισσότεροι από 1.500 πέθαναν.