Τις φορολογικές ελαφρύνσεις και παροχές για νοικοκυριά, νέους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία για τη νέα τετραετία θα ενσωματώνει το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει η νέα κυβέρνηση στη Βουλή τον Ιούλιο.

Οπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (STAR), πριν από τον Αύγουστο θα ψηφιστεί νομοσχέδιο που θα θεσπίζει όλες τις προβλέψεις για τη μείωση της φορολογίας σε ορίζοντα τετραετίας, για να προσθέσει ότι «η αντιπολίτευση θα διαψευσθεί, καθώς όλες οι προβλέψεις του καλά κοστολογημένου προγράμματος θα νομοθετηθούν αμέσως μετά τις εκλογές».

Πολλά από τα μέτρα, στα οποία έχει αναφερθεί προεκλογικά ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, θα τρέξουν άμεσα και άλλα σε βάθος τετραετίας, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την ενεργοποίηση νέων μέτρων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τα μέτρα στο πεδίο της φορολογίας που έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία και θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης αφορούν:

Αύξηση αφορολογήτου

Η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ, για τις οικογένειες που έχουν παιδιά, από την 1η Ιανουαρίου 2024 είναι ένα από τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το μέτρο αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες το 2024 και θα οδηγήσει σε μια πρόσθετη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης από 90 έως 220 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με προστατευόμενα τέκνα θα δουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους από τον Ιανουάριο του 2024 μέσω της μείωσης της παρακράτησης φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ οι αγρότες θα δουν το όφελος με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2025.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Το τέλος επιτηδεύματος θα αρχίζει να σβήνει σταδιακά από τον φορολογικό χάρτη. Το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως.  Το μέτρο αυτό επιβλήθηκε την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Μείωση τεκμηρίων. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα τεκμήρια διαβίωσης θα «κουρευτούν» κατά 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Μείωση κατά 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα δουν από το 2024 όσοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμούς κ.τ.λ.). Ευνοημένοι από την εφαρμογή του μέτρου θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Βάσει των στοιχείων σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών ασφαλισμένες είναι 1.074.050.

Youth Pass:

To voucher των 150 ευρώ θα περιμένουν αμέσως μετά τις εκλογές οι νέοι που συμπληρώνουν το 18ο έτος ηλικίας τους, με τον συνολικό αριθμό δικαιούχων να ανέρχεται σε 200.000 ετησίως. To Youth Pass θα μπορεί να  χρησιμοποιείται σε ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια), ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής, θέατρα – σινεμά – συναυλίες.

Επιχειρήσεις

Ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων θα μειωθεί από 0,5% σε 0,2%.

Χρηματιστηριακές συναλλαγές

Μείωση 50% (από 0,2% σε 0,1%) του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.