Μιλώντας στην Washington Post ο νυν πρόεδρος του KKR Global Institute, και ένας εκ των πιο έμπειρων επιτελών του 21ου αιώνα, πιστεύει ότι οι Ουκρανοί «θα επιτύχουν σημαντικές προωθήσεις και θα καταφέρουν πολύ περισσότερα από όσα προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές».

Πρόσφατα μάλιστα επέστρεψε από επίσκεψη στο Κίεβο, όπου συναντήθηκε με Ουκρανούς στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες, αξιολογώντας θετικά τις προοπτικές της αντεπίθεσης που τώρα ξεκινά.

Αν και αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών είναι επιφυλακτικοί ως προς τις δυνατότητες της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο Πετρέους έχει άλλη γνώμη: «Πιστεύω ότι οι Ουκρανοί διοικητές θα ενορχηστρώσουν τελικά πολύ εντυπωσιακές επιχειρήσεις συνδυασμένων όπλων».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι, όπως συνέβη και στο Ιράκ το 2007, οι μάχες στην πρώιμη περίοδο της ουκρανικής επίθεσης «θα γίνουν πολύ πιο σκληρές πριν γίνουν ευκολότερες». Επισημαίνει δε ότι είναι πιθανό να υποστούν βαριές απώλειες οι Ουκρανοί, ενώ δεν προβλέπει γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Τι χρειάζονται οι Ουκρανοί για να πετύχουν

Το κλειδί της επιτυχίας είναι ο συνδυασμός όπλων, στον οποίο δεν είχαν εμπειρία οι Ουκρανία. Διευκρίνισε λοιπόν ότι θα απαιτηθεί:

Τα άρματα μάχης θα πρέπει να προχωρήσουν με το πεζικό «για να αποτρέψουν το ρωσικό πεζικό από τη χρήση αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων».

Το μηχανικό θα χρειαστεί «να παραβιάσει ναρκοπέδια και εμπόδια», το πυροβολικό και οι όλμοι θα πρέπει να «αναγκάσουν τους Ρώσους να έχουν το κεφάλι τους μέσα στα χαρακώματα».

Τα συστήματα αεράμυνας θα πρέπει να προχωρήσουν με τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα «για να εμποδίσουν τα ρωσικά αεροσκάφη να υποστηρίζουν τους Ρώσους μαχητές», τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου θα χρειαστούν «για να μπλοκάρουν τα ρωσικά ραδιοδίκτυα».

Τα drones θα πρέπει να εντοπίσουν ρωσικά στρατηγεία και εφεδρικές δυνάμεις «για στόχευση με πυρομαχικά ακριβείας» και, φυσικά, οι επιμελητές θα πρέπει να ακολουθήσουν «ακριβώς πίσω από τα κύρια στοιχεία με πρόσθετα πυρομαχικά, καύσιμα, τροφή, νερό, συντήρηση και ιατρική υποστήριξη.

Όπως ακριβώς διευθύνεται μια συμφωνική ορχήστρα έτσι θα πρέπει να συγχρονιστούν και οι Ουκρανοί στον πυρετό της μάχης, σύμφωνα με τον στρατηγό.

Δεν μπορούν να καλύψουν 600 μίλια

Το θετικό για τους Ουκρανούς είναι πως, σύμφωνα με τον Πετρέους, «είναι απολύτως πιθανό οι ρωσικές μονάδες -που τώρα αποτελούνται όλο και περισσότερο από ανεπαρκώς εκπαιδευμένους, φτωχά εξοπλισμένους και ανεπαρκώς καθοδηγούμενους μαχητές- να αποδειχθούν αρκετά εύθραυστες και να καταρρεύσουν σε μεγάλες περιοχές».

Οι Ρώσοι, σημείωσε, θα έχουν πρόβλημα να ανταποκριθούν στις ουκρανικές προωθήσεις, επειδή δεν έχουν επαρκείς δυνάμεις για να καλύψουν ένα μέτωπο 600 μιλίων. Και αν οι Ρώσοι προσπαθήσουν να κλείσουν μια τρύπα στη γραμμή, μπορεί να δημιουργήσουν άλλα τρωτά σημεία αλλού.

Ο Πετρέους είπε ότι οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φράγματος Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία την Τρίτη, πιθανότατα από τις ρωσικές δυνάμεις, δεν θα «επηρεάσουν σημαντικά την ουκρανική επίθεση».

Τι μπορούν να καταφέρουν οι Ουκρανοί

Μια ουκρανική προέλαση προς την Αζοφική Θάλασσα θα έθετε σε κίνδυνο τη δέσμευση της Ρωσίας στην Κριμαία, η οποία, όπως σημείωσε ο Πετρέους, είναι η τοποθεσία «ρωσικών αεροπορικών βάσεων, αρχηγείων, υλικοτεχνικών αποθηκών, ναυτικών βάσεων και άλλων πόρων» που υποστηρίζουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την Ουκρανία.

Όπως υποστήριξε ο απόστρατος στρατηγός, οι ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τους Ουκρανούς παρέχοντάς τους, και άλλους στρατιωτικούς και εμπειρογνώμονες και τακτικά πυραυλικά συστήματα (ATACMS) για να συμπληρώσουν τους πύραυλους κρουζ Storm Shadow που έδωσαν ο Βρετανοί.

Εάν αυτή η αντεπίθεση είναι πράγματι επιτυχής, οι Ουκρανοί όχι μόνο θα απελευθερώσουν περισσότερο μέρος της γης τους, αλλά θα μπορούσαν επίσης να κάνουν περισσότερους Ρώσους να αποδεχτούν ότι αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν μπορούν να κερδίσουν και να πείσουν τη Δύση να συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για μακροπρόθεσμα.

Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί άρχισαν να λαμβάνουν δυτική εκπαίδευση το 2014, ενθαρρύνοντας μικρές ομάδες να λειτουργούν λαμβάνοντας πρωτοβουλίες –σε αντίθεση με ότι ίσχυε στον Κόκκινο Στρατό- «θα επιτρέψει στους Ουκρανούς να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε επιτυχία που επιτυγχάνουν» είπε ο Πετρέους.

Οι Ρώσοι, αντίθετα, παραμένουν βυθισμένοι στην σοβιετική-κεντρική νοοτροπία σχεδιασμού, όπου οι κατώτεροι αξιωματικοί παραμένουν εξαρτημένοι από εντολές από ανώτερα στελέχη – που συχνά βρίσκονται μακριά από το μέτωπο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ο Πετρέους, τέλος σημείωσε ότι «οι Ουκρανοί είναι πλήρως κινητοποιημένοι, το βλέπουν ως τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας τους και έχουν υψηλό ηθικό». Αντίθετα, επεσήμανε, «πολλοί Ρώσοι στρατιώτες προφανώς δεν αισθάνονται την ίδια δέσμευση για τον σκοπό τους και πιθανότατα έχουν πολύ χαμηλό ηθικό μετά από μήνες σε χαρακώματα και περιοχές όπου οι ντόπιοι πολίτες τους μισούν».