Κοινοβουλευτική έκθεση στη Γαλλία αποκαλύπτει τους στενούς δεσμούς του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, τώρα Εθνική Συσπείρωση, προηγουμένως Εθνικό Μέτωπο με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Για την έκθεση που πρόκειται να δημοσιευθεί τη Δευτέρα γράφει το Euractiv. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γνωστού Μέσου, η έρευνα για τις ξένες παρεμβάσεις στη γαλλική πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική ζωή ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η έκθεση, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψαν το Mediapart και το Franceinfo και επιβεβαιώθηκαν από το Euractiv, τέθηκε σε ψηφοφορία για τα μέλη της επιτροπής από την εισηγήτρια της Αναγέννησης, Κονστάνς Λε Γκριπ την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς τους δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν που ήταν παλαιότερα γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο (τώρα Εθνική Συσπείρωση) και μια «σύγκλιση» με τις θέσεις του Κρεμλίνου.

Ευθυγραμμισμένη με τη ρωσική ρητορική

Σύμφωνα με την έκθεση, η Εθνική Συσπείρωση είναι «πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη ρωσική ρητορική».

Η θέση της Λεπέν και του κόμματός της για την Κριμαία είναι ευθυγραμμισμένη με εκείνη της Ρωσίας, ανέφερε η Λε Γκριπ, επισημαίνοντας ότι η Λεπέν αποκάλεσε την Κριμαία «ρωσική» παρά τη δυτική ομοφωνία για το θέμα.

Η θέση της Λεπέν «επαναλήφθηκε κατά την ακρόασή της από την εξεταστική επιτροπή, (σ.σ. η οποία) υιοθετεί λέξη προς λέξη την επίσημη γλώσσα του καθεστώτος Πούτιν», πρόσθεσε.

Επιπλέον, η έκθεση σημειώνει επίσης ότι «οι τίτλοι του ρωσικού Τύπου με χαρά επανέλαβαν (σ.σ. αυτόν) τον ισχυρισμό», γεγονός που δείχνει ότι η Λεπέν και το κόμμα της αποτελούν «αποτελεσματικό ιμάντα μετάδοσης» για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Η έκθεση υπενθυμίζει την αντίθεση της Λεπέν στην απόφαση του τότε προέδρου Φρανσουά Ολάντ να ακυρώσει την πώληση στρατιωτικών σκαφών (πλοίων, ελικοπτέρων) το 2015, περίπου ένα χρόνο «μετά την προσάρτηση της Κριμαίας με ψευδο-δημοψήφισμα», όπως αναφέρει το Euractiv.

Ωστόσο, η έκθεση αναγνωρίζει «μια άμβλυνση της φιλορωσικής στάσης της Εθνικής Συσπείρωσης και της κ. Λεπέν» από την εποχή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Επισημαίνονται επίσης τα ταξίδια στη Ρωσία, την κατεχόμενη Κριμαία και το Ντονμπάς από στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών Τιερί Μαριάνι και Φιλίπ Ολιβιέ.

Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής της ως παρατηρήτρια, η πρώην ευρωβουλευτής Ελέν Λαπόρτ, νυν αντιπρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, εξήρε το συνταγματικό δημοψήφισμα του 2020 στη Ρωσία, το οποίο επέτρεψε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία ως «μάθημα δημοκρατίας».

Το ρωσικό δάνειο

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ακροάσεων, τα μέλη της επιτροπής αναζήτησαν, ειδικότερα, αν το δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το Εθνικό Μέτωπο το 2014 από ρωσική τράπεζα θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τις θέσεις του κόμματος. Η Λεπέν το αρνείται αυτό, υποστηρίζοντας ότι αναγκάστηκε να αναζητήσει χρηματοδότηση εκτός Ευρώπης.

Η έκθεση θεωρεί ότι η Λεπέν ήταν «υπεκφεύγουσα όσον αφορά τις αναμνήσεις της» και «όχι πολύ περίεργη» σχετικά με την προέλευση των κεφαλαίων – μια άποψη που συμμερίζονται αρκετά μέλη της επιτροπής με τα οποία επικοινώνησε το Euractiv.

Μετά από έλεγχο εγγράφων από την Tracfin, την Εθνική Επιτροπή Λογαριασμών Εκλογικής Εκστρατείας και τις υπηρεσίες οικονομικών πληροφοριών, ο εισηγητής επισημαίνει ότι το Εθνικό Μέτωπο (FN) δεν παρείχε καμία εγγύηση στον δανειστή – σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική. Ως εκ τούτου, η αναδιάταξη της αποπληρωμής του δανείου συνιστά «οριστικό και ουσιαστικό πλεονέκτημα».

Η έκθεση θέτει επίσης το ερώτημα «για τα κίνητρα πίσω από τη χορήγηση αυτών των δανείων από τα ρωσικά ιδρύματα στο Εθνικό Μέτωπο και στη συνέχεια στην Εθνική Συσπείρωση, όταν το κόμμα έχει επανειλημμένα δείξει την υποστήριξή του και την εγγύτητά του στις ρωσικές αρχές». Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης τις ψήφους των ευρωβουλευτών της Εθνικής Συσπείρωσης που «συστηματικά» ευθυγραμμίζονται με τη φιλορωσική θέση.

Οι πρώτες δηλώσεις της Λεπέν

Μετά τις πρώτες διαρροές στον Τύπο την Πέμπτη, η Λεπέν έκανε λόγο για «μια πολιτική δίκη» και μια «ανέντιμη και εντελώς πολιτικοποιημένη» έκθεση, στην οποία «δεν υπάρχει τίποτα», ανέφερε το AFP. Οι βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης στην επιτροπή ψήφισαν επίσης «κατά» της έκθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση κάνει λόγο για ρωσική επιρροή σε πολιτικά πρόσωπα από διαφορετικές πολιτικές πλευρές και για μια «προνομιακή» σχέση μεταξύ του ρωσικού καθεστώτος και του κόμματος της Λεπέν.

Αυτό εξηγείται κυρίως από την «ισχυρή σύγκλιση των απόψεων με τη ρωσική κυβέρνηση σε ορισμένες πολιτικές αξίες και γεωπολιτικά ζητήματα». Η έκθεση περιγράφει μια «στρατηγική πολιτικής και ιδεολογικής προσέγγισης» που «δομήθηκε και επιταχύνθηκε» όταν η Λεπέν εξελέγη πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου το 2011.

Εκτός από τη γαλλική περίπτωση, η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι επηρεάζει και άλλα ευρωπαϊκά κόμματα. Στην Ιταλία, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είναι το μόνο ευρωπαϊκό κόμμα που έχει συνάψει συμφωνία «συνεργασίας» με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι ακόμη σαφές αν η συμφωνία έχει τερματιστεί, καθώς προέβλεπε σιωπηρή ανανέωση, και επομένως θα μπορούσε να εξακολουθεί να ισχύει, σημειώνει το Euractiv.