«Ανεπιθύμητη» κήρυξε σήμερα η Μόσχα την Greenpeace, ένα μέτρο που απαγορεύει de facto τις δραστηριότητες της περιβαλλοντικής οργάνωσης στη χώρα, στο πλαίσιο της γενικευμένης καταστολής που έχει εξαπολύσει το Κρεμλίνο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Greenpeace συνιστά «απειλή στα θεμέλια της συνταγματικής τάξης και ασφάλειας» και επιδιώκει «να ανατρέψει την εξουσία με αντισυνταγματικό τρόπο».

Η εισαγγελία κατηγορεί επίσης την Greenpeace ότι ενθάρρυνε «παρεμβάσεις» στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις, ότι επιδίωξε «να υπονομεύσει τα οικονομικά της θεμέλια» και ότι χρηματοδοτεί ρωσικές οργανώσεις που χαρακτηρίζονται από τις αρχές «ξένοι πράκτορες».

Η εισαγγελία κατηγορεί ακόμα την Greenpeace για «αντιρωσική προπαγάνδα» και ότι ζήτησε «ενίσχυση των κυρώσεων» κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ κατηγορείται επίσης από τη ρωσική δικαιοσύνη ότι διεξάγει «ενημερωτικές εκστρατείες» για να «αποτρέψει την υλοποίηση κερδοφόρων έργων υποδομής και ενέργειας» για τη Ρωσία.

Το ρωσικό παράρτημα της Greenpeace, το οποίο άνοιξε το 1992, δραστηριοποιείται στη χώρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, την αντιμετώπιση της ρύπανσης και την προστασία των απειλούμενων ειδών ζώων.

Σύμφωνα με την οργάνωση OVD-Info, οι οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «ανεπιθύμητες» απαγορεύεται να ανοίγουν δομές, να εκτελούν έργα στη χώρα και να αναρτούν πληροφορίες.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι ρωσικές αρχές έχουν εντείνει την καταστολή των επικριτικών φωνών.

Η καταστολή δεν αφορά μόνο την πολιτική ζωή αλλά επεκτείνεται σε άλλους τομείς, όπως σε πολιτιστικούς κύκλους και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Τον Μάρτιο, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) χαρακτηρίστηκε στη Ρωσία «ξένος πράκτορας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP