Με λαμπρότητα γίνεται σήμερα η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, η πρώτη στη Βρετανία μετά από 70 χρόνια. Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα. Δίπλα του θα στεφθεί βασίλισσα η σύζυγός του Καμίλα.

Στις 12:20 η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκίνησε από το Παλάτι για το Αββαείο, οπότε και θα φτάσουν στις 12:53. Στις 13:00, γίνεται η είσοδός τους από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό, που θα ολοκληρωθεί στις 14:00 με τη στέψη.

Ήδη από τις 10:30 ξεκίνησαν να φτάνουν οι πρώτοι προσκεκλημένοι στα σημεία ελέγχου ασφαλείας.  Αν και ιστορικά δεν αποτελεί παράδοση να παρευρίσκονται στη στέψη άλλοι εστεμμένοι αρχηγοί κρατών, πολλοί ξένοι μονάρχες δίνουν το «παρών». Μεταξύ άλλων, ο Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό, ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας, ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας, ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά, ο Σέρτζιο Ματαρέλα, Πρόεδρος της Ιταλίας.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

 Δείτε live το τελετουργικό

https://youtu.be/nWmPw8dok3Q

Σημειώνεται ότι η σημερινή τελετή θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς θα προσευχηθεί για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που θα παρουσιάσουν τα ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – «θα αντανακλούν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Το πρόγραμμα της στέψης του βασιλιά Καρόλου

9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αββαείου του Ουέστμινστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:30 – 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αβαείο

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 – Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αββαείου του Ουέστμινστερ.

12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αββαείου

1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αββαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

To τελετουργικό της στέψης του Καρόλου και της Καμίλα

1. Αναγνώριση. Σε αυτό το στάδιο ο Κάρολος θα σταθεί δίπλα στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τον παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι θα αναφωνούν «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά Κάρολο!». Η Καρέκλα της Στέψης είναι από ξύλο βελανιδιάς και εξαιρετικά εύθραυστη αφού η ηλικία της υπερβαίνει τα 700 έτη!

2. Όρκος. Ο Κάρολος θα δώσει όρκο στην Εκκλησία της Αγγλίας και στο Νόμο καθώς ο Αρχιεπίσκοπος θα του υποβάλει 4 ερωτήσεις στις οποίες ο βασιλιάς απαντά επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην προτεσταντική θρησκεία.

3. Χρίσμα. Ο Κάρολος βγάζει τον χιτώνα της τελετής, κάθεται στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος τον αλείφει με το ιερό λάδι που έχει ταξιδέψει μήνες νωρίτερα από τα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή που δεν θα καταγράψουν οι κάμερες. Το ίδιο είχε συμβεί και στην στέψη της Ελισάβετ το 1953.

4. Ανάληψη. Στον βασιλιά θα δοθούν δύο σκήπτρα και μία σφαίρα. Πρόκειται για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με το περιστέρι, το οποίο συμβολίζει τον πνευματικό ρόλο του μονάρχη και για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με τον σταυρό, το οποίο συμβολίζει την προσωρινή εξουσία του βασιλιά και την χρηστή διακυβέρνηση. Η σφαίρα συμβολίζει την θρησκευτική και την ηθική εξουσία. Στο δάχτυλο του Καρόλου θα τοποθετηθεί και το δαχτυλίδι της Στέψης. ‘Όταν όλα τα κοσμήματα θα έχουν φορεθεί από τον μονάρχη ο Αρχιεπίσκοπος θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

5. Ενθρόνιση. Κατά την ενθρόνιση ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον νέο βασιλιά του λέει: «Είθε ο ίδιος Θεός του οποίου ο θρόνος είναι παντοτινός να διατηρήσει τον θρόνο σου με αρετή, που θα είναι σταθερή στο διηνεκές…».

6. Φόρος Τιμής. Πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία κατά την οποία οι πρίγκιπες και πριγκίπισσες εξ αίματος, ο Αρχιεπίσκοπος και εξέχοντες ευγενείς γονατίζουν μπροστά στον μονάρχη και δηλώνουν πίστη στο πρόσωπό του. Κατά την τελετή στέψης του Καρόλου η διαδικασία θα ξεκινήσει με απόδοση τιμής στην Εκκλησία, μετά στο βασιλικό αίμα (με πρωταγωνιστή της τελετής τον πρίγκιπα Ουίλιαμ) και στη συνέχεια μπορεί να συμμετέχει στην τελετή όποιος από τους παρισταμένους το επιθυμεί.

H λίστα με τους καλεσμένους στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν, Μονακό

Πρίγκιπας διάδοχος Akishino και πριγκίπισσα Kiko, Ιαπωνία

Πρίγκιπας Φρέντερικ και πριγκίπισσα Μαίρη, Δανία

Βασιλιάς Καρλ XVI Γουστάβος και Πριγκίπισσα Βικτώρια, Σουηδία

Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια, Ισπανία

Πρίγκιπας διάδοχος Χαακόν και πριγκίπισσα Μέτε Μαρί, Νορβηγία

Μέγας Δούκας Χένρι και Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέσα, Λουξεμβούργο

Βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και βασίλισσα Μαξίμα, Ολλανδία

Βασιλιάς Tuheitia και Makau Ariki Atawhai, βασιλείς Μαορί (Νέα Ζηλανδία)

Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη, Βέλγιο

Βασιλιάς Jigme Khesar Namgyel Wangchuck και βασίλισσα Jetsun Pema, Μπουτάν

Βασιλιάς Vajiralongkorn και Βασίλισσα Suthida, Ταϊλάνδη

Βασιλιάς Tupou VI και Βασίλισσα Nanasipau’u, Τόνγκα

Otumfuo Osei Tutu II και Lady Julia, βασιλείς της Ashanti (Γκάνα)

Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και βασίλισσα Ράνια, Ιορδανία

Yang di-Pertuan Agong και Raja Permaisuri Agong Tunku, Μαλαισία

Ο πρίγκιπας Alois και η πριγκίπισσα Sophie, Λιχτενστάιν

Βασιλιάς Χαμάντ, Μπαχρέιν

Πρίγκιπας Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Κουβέιτ

Βασιλιάς Mswanti III, Eswanti

Βασιλιάς Letsie III και βασίλισσα Masenate, Λεσότο

Πρίγκιπας Turki bin Muhammad Al Saud, Σαουδική Αραβία

Σεΐχης Mansour bin Zayed, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, Κατάρ

Theyazin bin Haitham Al Said, Ομάν

Πριγκίπισσα Lalla Meryem, Μαρόκο

Καλεσμένοι είναι και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, η Αννα Μαρία και ο γιος της Παύλος.

Στη στέψη του βασιλιά Καρόλου θα παρευρεθούν επίσης ηγέτες από όλο τον κόσμο:

Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας

Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά

Mary Simon, Γενική Κυβερνήτης του Καναδά

Andrzej Duda, Πρόεδρος της Πολωνίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί αμερικανικής αντιπροσωπείας στη στέψη

Αντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Ντέιβιντ Χάρλει, Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας

Κρις Χίπκινς, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Η Σίντι Κίρο, Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, και ο σύζυγός της, Dr Ρίτσαρντ Ντέιβις.

Shehbaz Sharif, πρωθυπουργός του Πακιστάν

Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγερ, Πρόεδρος της Γερμανίας

Σέρτζιο Ματαρέλα, Πρόεδρος της Ιταλίας

Jagdeep Dhankhar, αντιπρόεδρος της Ινδίας

Han Zheng, αντιπρόεδρος της Κίνας

Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας και η σύζυγός του, Σαμπίνα Χίγκινς

Leo Varadkar, Taoiseach της Ιρλανδίας

Ferdinand Marcos Jr. και Louise Araneta-Marcos, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων

Wavel Ramkalawan, πρόεδρος των Σεϋχελλών, και η σύζυγός του, Linda Ramkalawan

Mario Abdo Benítez και Silvana López Moreira, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία της Παραγουάης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν

Σαρλς Μισέλ, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Amina Jane Mohammed, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

Borjana Krišto, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Sheikh Hasina, πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές

Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κύπρου

Ranil Wickremesinghe, Πρόεδρος της Σρι Λάνκα

Macky Sall, Πρόεδρος της Σενεγάλης

Froyla Tzalam, γενική κυβερνήτης του Μπελίζ

Cornelius A. Smith, γενικός κυβερνήτης των Μπαχαμών και η σύζυγός του, Clara Smith

Philip Davis, πρωθυπουργός των Μπαχάμες

Bob Dadae, γενικός κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας

David Vunagi, γενικός κυβερνήτης των Νήσων Σολομώντος

Võ Văn Thưởng, πρόεδρος του Βιετνάμ

Emmerson Mnangagwa, Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε

Petr Pavel, Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας

Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβαν, Πρόεδρος της Βραζιλίας

Alexander Van der Bellen, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας

Narayan Prakash Saud, Υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.