Μία ημέρα αφότου κατηγόρησε την Ουκρανία για τρομοκρατική επίθεση, όπως τη χαρακτήρισε, το Κρεμλίνο έστρεψε την οργή του προς τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση με drone εναντίον του Κρεμλίνου με στόχο τη δολοφονία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Τόσο το Κίεβο όσο και η Ουάσιγκτον χαρακτήρισαν ψευδείς τους ισχυρισμούς αυτούς. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υιοθέτησε ακραία ρητορική, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο Κρεμλίνο», οδηγώντας τους αναλυτές να εκφράσουν ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για την επίθεση; Ξέρουμε ότι το Κρεμλίνο είναι ένα συγκρότημα κτιρίων που περιβάλλεται από τείχος. Οι «New York Times» επαλήθευσαν τρία βίντεο, σε δύο από τα οποία φαίνεται «ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πετάει προς το Κρεμλίνο και να εκρήγνυται πάνω από το κτίριο» όπου στεγάζεται το γραφείο του προέδρου. Το τρίτο βίντεο δείχνει τον τρούλο του κτιρίου αυτού να φλέγεται.

Οι υποθέσεις

Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το χτύπημα ήταν μια προσπάθεια να δολοφονηθεί ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο συγκρότημά του στο προάστιο Νόβο – Ογκάρεβο της Μόσχας. Ποιος θα μπορούσε να εξαπολύσει μια τέτοια επίθεση; Τέσσερα είναι τα σενάρια που προκύπτουν με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

1      Πρώτον, είναι πιθανό οι Ουκρανοί ή κάποια ουκρανική ομάδα στη Μόσχα να χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά είναι ταυτόχρονα απίθανο, επειδή δεν βγάζει και πολύ νόημα. Μια επίθεση στο Κρεμλίνο θα μπορούσε να αποτελεί προφανή συμβολική κίνηση, αλλά ένα επιδεικτικό χτύπημα σε ένα άδειο κτίριο τη νύχτα θα ήταν μια σπατάλη των ήδη καταπονημένων πόρων των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, και πιθανότατα θα ενοχλούσε τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.

2      Μια δεύτερη πιθανότητα είναι ότι οι ρωσικές μυστικές και στρατιωτικές Αρχές πήραν είδηση για σχέδιο κάποιας ομάδας να χτυπήσει το Κρεμλίνο και στη συνέχεια το άφησαν να εξελιχθεί ως έναν τρόπο να παρακινήσουν τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει ακόμη περισσότερη βία στην Ουκρανία. Βέβαια, το σενάριο αυτό φαίνεται υπερβολικά περίπλοκο. Οι μυστικές υπηρεσίες έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση από τότε που παραπλάνησαν τον Πούτιν σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας στην Ουκρανία και ίσως να θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια βόμβα που θα χτυπήσει το Κρεμλίνο για να προωθήσουν τις αξιώσεις τους για περισσότερους πόρους και δύναμη – αλλά ταυτόχρονα εκτίθενται από το χτύπημα με drone στην καρδιά της πόλης ως ανίκανες.

3      Είναι επίσης πιθανό το χτύπημα στο Κρεμλίνο να προήλθε από ρώσους αντιφρονούντες, ειδικά αν έγινε με κάποιου είδους πρόχειρη συσκευή. Και πάλι απίθανο αλλά όχι αδύνατο, ειδικά με την κοινωνική οργή να αυξάνεται για τα κύματα επιστράτευσης που υποτίθεται ότι θα λάμβαναν χώρα στις επαρχίες και δεν θα άγγιζαν ποτέ τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Σε αυτή την περίπτωση, οι μυστικές υπηρεσίες θα είχαν κάθε κίνητρο να κατηγορήσουν το Κίεβο, διότι το μόνο χειρότερο πράγμα για αυτές από το να αποτύχουν να σταματήσουν ένα ουκρανικό χτύπημα θα ήταν μια απόπειρα δολοφονίας από Ρώσους ακριβώς κάτω από τη μύτη τους.

4      Ομως η πιο ανησυχητική πιθανότητα είναι ότι πρόκειται για δουλειά της ρωσικής κυβέρνησης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους αυτό είναι πιο λογικό από άλλες εξηγήσεις, γράφουν οι «New York Times». Mια επίθεση στο Κρεμλίνο θα έδινε στον Πούτιν τη δικαιολογία που αναζητά για μια δραματική ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε την Ουκρανία και θα αναστάτωνε τον κόσμο την παραμονή μιας μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης. Οι Ρώσοι φοβούνται αυτή την επερχόμενη επιχείρηση και θέλουν να αλλάξουν το αφήγημα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, η προσποίηση μιας επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα ταίριαζε με τη μακροχρόνια ρωσική προτίμηση στις λεγόμενες επιχειρήσεις «ψεύτικης σημαίας». Για παράδειγμα, η σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε διαμερίσματα στη Ρωσία το 1999, που αποτέλεσε την αφορμή για την κλιμάκωση στην Τσετσενία, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι ενορχηστρώθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες.

Ρώσοι κατάσκοποι απέσπασαν λαθραία ευαίσθητη τεχνολογία της ΕΕ

Ρωσικό κατασκοπευτικό δίκτυο απέκτησε ευαίσθητη τεχνολογία από εταιρείες της ΕΕ για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, ακόμη και μετά την καταστολή του κυκλώματος του λαθρεμπορίου. Το δίκτυο – που δημιουργήθηκε για να προμηθεύεται από μικροτσίπ έως πυρομαχικά – κατάφερε να αποκτήσει ανταλλακτικά και εργαλεία μηχανών από τη Γερμανία και τη Φινλανδία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με έρευνα των «Financial Times».

Η ικανότητα του ρωσικού πυρήνα να συνεχίσει να λειτουργεί στην Ευρώπη, παρά τον εντοπισμό του, καταδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κυβερνήσεις καθώς προσπαθούν να αποκόψουν την προμήθεια κρίσιμης τεχνολογίας για το στρατιωτικό – βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας. Το δίκτυο Serniya έχει κατηγορηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι ασχολείται με «εξαιρετικά ευαίσθητες και διαβαθμισμένες δραστηριότητες προμηθειών» για λογαριασμό της ρωσικής κατασκοπευτικής υπηρεσίας FSB, μεταξύ άλλων για τη Διεύθυνση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πληροφοριών της, κοινώς γνωστή ως Διεύθυνση Τ.

Οι πελάτες

Αλλοι πελάτες του περιλαμβάνουν την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού του Κρεμλίνου, γνωστή ως SVR, τον κρατικό αμυντικό όμιλο Rostec, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας και τη Rosatom, την κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας που είναι υπεύθυνη για το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Μέσα από την έρευνα της εφημερίδας διαπιστώθηκε ότι μια ρωσική εταιρεία, η οποία ελέγχεται από το ίδιο πρόσωπο που ελέγχει έναν κλάδο του δικτύου Serniya – το δικτυο περιγράφεται από τις ΗΠΑ ότι «εμπλέκεται σε δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών» – συνέχισε να αγοράζει αντικείμενα από εταιρείες εντός της ΕΕ.

Τα εταιρικά αρχεία, οι δηλώσεις εισαγωγής και οι συνεντεύξεις αποκαλύπτουν ότι ο εμπορικός οίκος Treydtuls, η καταγεγραμμένη διεύθυνση του οποίου βρίσκεται σε βιομηχανική περιοχή στη Βόρεια Μόσχα, έχει αποκτήσει υλικά αξίας 900.000 δολαρίων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων μικροτσίπ και ειδών για βιομηχανική παραγωγή, κυρίως από την ΕΕ. Η Treydtuls είναι εγγεγραμμένη στην ίδια διεύθυνση με τη Robin Trade, μέρος του δικτύου Serniya, και ανήκει στο ίδιο πρόσωπο, έναν ρώσο υπήκοο που ονομάζεται Αλεξέι Ζιμπούροφ. Δυτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Ζιμπούροφ, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί ή κατηγορηθεί από τις αμερικανικές Αρχές, θεωρείται πρόσωπο «ενδιαφέροντος» σε σχέση με τους δεσμούς του με την FSB.

Τα τελωνειακά αρχεία

Καθώς άλλα τμήματα του δικτύου σταμάτησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα στον απόηχο των κυρώσεων, η Treydtuls άρχισε να εισάγει εργαλεία και ανταλλακτικά από μια εταιρεία στη Γερμανία. Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν ότι η Treydtuls έφερε 22 τόνους εξοπλισμού από τη Γερμανία στη Ρωσία, με δηλωθείσα αξία 554.000 δολάρια, μέχρι το τέλος του 2022. Τα τελωνειακά αρχεία δείχνουν επίσης ότι η Treydtuls αγόρασε ταυτόχρονα πλακέτες ολοκληρωμένων κυκλωμάτων αξίας 253.000 δολαρίων από μια μικρή εταιρεία στη Σιγκαπούρη. Τα είδη κατασκευάστηκαν από τους αμερικανικούς ομίλους ημιαγωγών Analog Devices, Texas Instruments και Altera και τη γερμανική εταιρεία IC-Haus.

Ολες αυτές οι εταιρείες έχουν σταματήσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, αυξάνοντας την ανάγκη των ρωσικών κρατικών και στρατιωτικών φορέων να προμηθεύονται προηγμένα ηλεκτρονικά από τρίτες χώρες. Ομως φαίνεται ότι οι Ρώσοι έχουν βρει τρόπους να παρακάμπτουν τις κυρώσεις.