Αισιόδοξοι ότι ο τουρισμός θα αρχίσει να ανακάμπτει μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου εμφανίζονται οι επαγγελματίες του κλάδου στην Τουρκία, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχίζουν να διατίθενται ξανά στους τουρίστες αφοί οι οικογένειες σεισμόπληκτων μεταφέρονται πλέον σε άλλα οικήματα.

Όμως οι περισσότεροι από 50.000 νεκροί και οι εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι σεισμικές δονήσεις καθυστερούν την ανάκαμψη του ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Τουρκίας, τουριστικού τομέα.

Εξάλλου, όπως σημειώνει το Reuters, ο σεισμός έκανε τους τουρίστες να το σκεφτούν δύο φορές πριν κλείσουν ταξίδι στην Τουρκία.

Στον πάγο

Τα έσοδα από τον τουρισμό είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν επικεντρώνεται στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – 48,8 δισ. δολάρια πέρυσι – για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Αλλά η ανάκαμψη έχει σταματήσει. Οι διαμονές δύο ή περισσότερων διανυκτερεύσεων στην Κωνσταντινούπολη ήταν μειωμένες κατά 7% σε σύγκριση με το 2019 δύο εβδομάδες πριν από τον σεισμό, αλλά τώρα είναι μειωμένες κατά 31%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων ForwardKeys.

Η πτώση των νέων κρατήσεων σημαίνει λιγότερα έσοδα για τους επαγγελματίες του ταξιδιωτικού κλάδου και την οικονομία γενικότερα, δήλωσε ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος της ForwardKeys για τις πληροφορίες.

«Μετά από μήνες εξαιρετικών επιδόσεων, όταν η χώρα ηγείτο της ταξιδιωτικής ανάκαμψης στην Ευρώπη (μετά την πανδημία COVID), ο διεθνής τουρισμός προς την Τουρκία καταγράφει σαφώς μια βουτιά», δήλωσε στο Reuters.

Πριν από τον σεισμό, οι αξιωματούχοι ήλπιζαν σε μια ισχυρή χρονιά με βάση την αύξηση των τουριστών πέρυσι, καθώς η πανδημία είχε πλέον υποχωρήσει. Οι ξένοι επισκέπτες που έφτασαν στην Τουρκία σημείωσαν άλμα 80% σε ετήσια βάση, στα 44,56 εκατομμύρια το 2022, αν και αυτό ήταν ακόμη λίγο μικρότερο από το ρεκόρ των 45,06 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2019.

Παρά τις ισχυρές κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε ολόκληρο τον ταξιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη συνολικά, η Τουρκία δεν μπόρεσε να ανακτήσει τη δυναμική της.

«Η χρονιά ξεκίνησε δυνατά από πλευράς κρατήσεων, αλλά μετά τον σεισμό έγινε υποτονική. Τώρα οι κρατήσεις έχουν ανακάμψει λίγο, αλλά δεν έχουν φτάσει τον προηγούμενο ρυθμό τους», δήλωσε ο Kadir Ugur, πρόεδρος του ταξιδιωτικού πρακτορείου Bentour Reisen με έδρα τη Γερμανία και την Ελβετία, ο οποίος ειδικεύεται στα ταξίδια στην Τουρκία.

«Οι άνθρωποι κυριεύονται από φόβο όταν λες ότι μια άλλη μεγάλη καταστροφή περιμένει να συμβεί στην Κωνσταντινούπολη».

Το διακύβευμα είναι υψηλό για την Τουρκία, καθώς ο τουρισμός συνεισφέρει περίπου 10% στο ΑΕΠ της και περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στις υπηρεσίες διαμονής και εστίασης το 2022 – περίπου το 5% της συνολικής απασχόλησης.

Οι εκλογές

Οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου κρατούν επίσης μακριά τους τουρίστες από το φόβο πιθανών αναταραχών καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της διακυβέρνησής του εδώ και δύο δεκαετίες.

Ο Kasim Zoto, πρόεδρος του ξενοδοχείου Armada Hotel στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι ήταν «σε εγρήγορση» ενόψει των εκλογών, καθώς το ξενοδοχείο είχε προσφέρει δωρεάν ακυρώσεις έως και εντός 48 ωρών από το check-in, μια δυνατότητα που αναμένει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Τέτοιες ακυρώσεις θα καθυστερούσαν περαιτέρω μια πιθανή ανάκαμψη, παρόλο που οι ξενοδόχοι αγωνιούν να γεμίσουν τα δωμάτιά τους.

«Οι κρατήσεις ανέκαμψαν τον Απρίλιο, αλλά οι κρατήσεις για τον Μάιο -ειδικά για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου- είναι χαμηλές λόγω των επερχόμενων εκλογών», δήλωσε ο Ali Kirli, επικεφαλής της τουριστικής επιτροπής της Μαρμαρίδας, ενός δημοφιλούς παραθαλάσσιου προορισμού στο Αιγαίο.

Μια πιθανή επιστροφή στα αναμενόμενα προ του σεισμού στοιχεία ταξιδιών είναι πιθανή μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, δήλωσαν αξιωματούχοι του τουρισμού, ειδικά καθώς αυξάνεται η ζήτηση για την αιχμή των καλοκαιρινών ταξιδιών στην Τουρκία.

Ελπίδες για τα παραλιακά θέρετρα

Δεδομένου ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη νοτιοανατολική, εσωτερική πόλη Καχραμανμάρας, δεν επηρεάστηκαν τα παραθαλάσσια θέρετρα, παράγοντας που αύξησε τις ελπίδες για ανάκαμψη λόγω της αύξησης των Ρώσων τουριστών.

Σύμφωνα με στοιχεία από την περιφέρεια της Αττάλειας, οι αφίξεις αλλοδαπών στη δημοφιλή μεσογειακή παραθεριστική περιοχή αυξήθηκαν κατά 54% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας ρεκόρ. Οι Ρώσοι κατέλαβαν την πρώτη θέση, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς και τους Βρετανούς, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες στις οποίες οι Ρώσοι μπορούν ακόμη να πετάξουν μετά την επιβολή σκληρών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Με βάση αυτά τα ευοίωνα στοιχεία του Μαρτίου, η τουρκική κυβέρνηση αναμένει να δημιουργήσει φέτος έσοδα 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό. Η υπουργός Τουρισμού δήλωσε ότι η Άγκυρα παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη αυτού του προ του σεισμού στόχου.

Και οι ελπίδες παραμένουν υψηλές ότι οι «πεινασμένοι» για ταξίδια Βρετανοί, που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές στο εξωτερικό, θα εξακολουθήσουν να συρρέουν μαζικά στην Τουρκία αυτό το καλοκαίρι.

«Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και ο πληθωρισμός στις ευρωπαϊκές αγορές μας, ιδίως στη Βρετανία, καθιστούν την Τουρκία ελκυστική για τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Kirli.