Ενώ στις ΗΠΑ έχει επιστρέψει ένας ιδιότυπος ψηφιακός «μακαρθισμός», με τους πολιτικούς να έχουν βάλει πλώρη να βάλουν λουκέτο στο κινεζικό Tik Tok, αποκαλύπτεται ότι η δημοφιλής πλατφόρμα απασχολεί σε θέσεις κλειδιά πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους της CIA, του Στέιτ Νιπάρτμεντ, του FBI και όχι μόνο, επηρεάζοντας το περιεχόμενο που βλέπουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Την αποκάλυψη έκανε ο δημοσιογράφος Alan MacLeod για τον ερευνητικό ιστότοπο MintPress News, τη στιγμή που οι Αμερικανοί πολιτικοί θέλουν να βάλουν λουκέτο στην κινεζική εφαρμογή καθώς τη συνδέουν με συμφέροντα του Πεκίνου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, τη στιγμή «που οι Αμερικανοί πολιτικοί απαιτούν την απαγόρευση του Tik Tok για λόγους εθνικής ασφάλειας, προσπαθούν να επιβάλλουν έναν νόμο παρακολούθησης του Διαδικτύου που θα μετέτρεπε τη χώρα σε οργουελική πολιτεία και κάνουν ανίδεες δηλώσεις σχετικά με το πώς το TikTok είναι επικίνδυνο επειδή συνδέεται στο Wi-Fi, είναι πιθανό το Tik Tok να ελέγχεται πιο πολύ από την Ουάσιγκτον παρά από το Πεκίνο» λέει ο Alan MacLeod τονίζοντας ότι εδώ και αρκετό καιρό, η πλατφόρμα στρατολογεί πρώην αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να διευθύνει τις δραστηριότητές της.

Όλα ξεκίνησαν από το «Project Texas»

Για την ιστορία, αυτή η καταπληκτική στελέχωση θέσεων κλειδιών του TikTok από Αμερικανούς αξιωματούχους ξεκίνησε με το περίφημο «Project Texas» το 2020, το οποίο ήταν στην πραγματικότητα ένα δημιούργημα της κινεζικής πλατφόρμας μετά από συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαρακτήριζε την πλατφόρμα «εφαρμογή κατασκοπείας» και «εργαλείο προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Έτσι το το Project Texas, σαν συμβιβασμός για να μην κλείσει η εταιρεία, ήταν μια επιχείρηση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μετέφερε τα δεδομένα της εταιρείας στο Ώστιν και έτσι θα ήταν πλέον διαθέσιμα στους Αμερικανούς.

Πρώην πράκτορες της CIA, κεφάλια στην TikTok

Το Project Texas περιλάμβανε επίσης, κρυφά, προσλήψεις προσωπικού, όχι μόνο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά από κάθε τμήμα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, για να επιβλέπει η Ουάσινγκτον τις λειτουργίες της εταιρείας. Η Rebecca Pober, για παράδειγμα, μετακόμισε κατευθείαν από το Πεντάγωνο για να γίνει διευθύντρια πολιτικής των ΗΠΑ στο TikTok.

Ένας αριθμός σημαντικών υπαλλήλων της Tik Tok είναι πρώην πράκτορες της CIA. Ο Alex S., πρώην επικεφαλής της εταιρείας στην πολιτική εμπιστοσύνης και ασφάλειας/παγκόσμιας ακεραιότητας περιεχομένου, ήταν προηγουμένως επικεφαλής αναλυτής στα κεντρικά της CIA, για σχεδόν εννέα χρόνια, ενώ πιο πριν εργαζόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέισι Γκετς, πριν εργαστεί για 11 σχεδόν χρόνια στη CIA και αναλάβει διευθυντής κυβερνοασφάλειας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, προσλήθηκε στο TikTok για να εργαστεί στην ασφάλεια δεδομένων.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του διευθυντή εμπιστοσύνης και ασφάλειας της TikTok, Beau Patteson, όχι μόνο ήταν αναλυτής της CIA μέχρι το 2020, αλλά υπηρετεί επίσης επί του παρόντος αξιωματικός στρατιωτικών πληροφοριών στον στρατό των ΗΠΑ, ενώ βρισκόταν στο Tik Tok.

Και από τον Λευκό Οίκο;

Πρόσωπα από κάθε κλάδο που συνδέεται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είναι παρών στο TikTok. Πριν γίνει διαχειρίστρια εμπιστοσύνης και ασφάλειας της εταιρείας, η Κάθριν Γκραντ εργάστηκε για περισσότερα από τρία χρόνια στον Λευκό Οίκο προτού μετακομίσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και στη συνέχεια στο Υπουργείο Ενέργειας.

Η συνάδελφός της στο TikTok, Victoria McCullough, έχει ένα παρόμοιο βιογραφικό, καθώς εργάστηκε για δύο χρόνια στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας πριν δουλέψει ως αναπληρώτρια διευθύντρια στο Office of Public Engagement του Λευκού Οίκου.

Ο διευθυντής κρίσεων TikTok Jim Ammons υπηρέτησε για περισσότερα από 21 χρόνια ως επικεφαλής μονάδας στο FBI.

Ονόματα υψηλόβαθμων Αμερικανών στην υπηρεσία του TikTok

Ο επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής δεδομένων της Tik Tok για την Ευρώπη, Jade Nester, πριν προσληφθεί από την πλατφόρμα ήταν για τέσσερα χρόνια διευθυντής δημόσιας πολιτικής για το Διαδίκτυο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Mariola Janik, πριν εργαστεί για την TikTok, ήταν για πολλά χρόνια διπλωμάτης καριέρας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ υπηρέτησε και στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Τον Σεπτέμβριο του 2022 έπιασε δουλειά σε υπεύθυνη θέση ασφαλείας στην TikTok, με καθήκοντα αφαίρεση περιεχομένου και αναμόρφωση αλγορίθμων. «Το γεγονός ότι ένας πράκτορας της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατέλαβε μια τόσο σημαντική θέση στον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία» λέει ο Alan MacLeod.

Στο ίδιο τμήμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας της TikTok εργάζεται και ο Κρίστιαν που είχε μια λαμπρή καριέρα στο Στειτ Ντιπάρρμεντ μεταξύ 2008 και 2021, υπηρετώντας στην Πολωνία, την Τουρκία και το Ομάν. Μεταξύ 2012 και 2013, ήταν βοηθός του πρέσβη των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Αργότερα έγινε διευθυντής πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων για το Ιράν. Το καλοκαίρι του 2021, έφυγε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έγινε υψηλόβαθμο στέλεχος της TikTok.

Ένα άλλο άτομο με επιρροή στο TikTok είναι η Katrina Villacisneros που προηγουμένως εργαζόταν στο Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Στέτι Ντιπάρτμεντ. Μέχρι το 2021, ήταν μέλος της Στρατιωτικής Διοίκησης Κυβερνοχώρου, μιας στρατιωτικής μονάδας των ΗΠΑ που επιβλέπει τις κυβερνοεπιθέσεις και τον πόλεμο πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Επίσης, ο Μπραντ Έρμαν  πριν προσληφθεί από τον κινεζικό κολοσσό ήταν για 21 χρόνια ειδικός πράκτορας στο Γραφείο Ειδικών Ερευνών της Πολεμικής Αεροπορίας και επίσης εργάστηκε ως διευθυντής προγράμματος για ζητήματα τρομοκρατίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο επικεφαλής της διαχείρισης κλιμακώσεων για εμπιστοσύνη και ασφάλεια στην TikTok Ryan Walsh, μέχρι το 2020 ήταν ο ανώτερος σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για την ψηφιακή στρατηγική. «Αυτό το σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφατα συνταξιούχοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποφασίζουν τι βλέπει (και δεν βλέπει) ο κόσμος στο διαδίκτυο, απέχει ένα βήμα από την κρατική λογοκρισία σε παγκόσμιο επίπεδο.» γράει ο Alan MacLeod.

Ο «στρατός πληκτρολογίου» της Ουάσινγκτον

Σημειώνεται ότι το TikTok είναι ένα μέσο με τεράστια επιρροή που διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος κατανοεί τον εαυτό του, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι το 31% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών παγκοσμίως είχαν χρησιμοποιήσει την εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα, με το 9% να τη χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ειδήσεων. Αυτός είναι, αναμφίβολα, ένας από τους λόγους που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ασχολούνται τόσο πολύ με αυτό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου, οι ΗΠΑ είναι σίγουρα ο χειρότερος παραβάτης όταν πρόκειται για χειραγώγηση της κοινής γνώμης στο διαδίκτυο. «Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι το υπουργείο Άμυνας απασχολεί έναν στρατό τουλάχιστον 60.000 ανθρώπων που η δουλειά τους είναι να επηρεάζουν τη δημόσια σφαίρα, οι περισσότεροι από τους οποίους χρησιμεύουν ως «στρατιώτες πληκτρολογίου» και τρολ με στόχο την προώθηση των αμερικανικών κυβερνητικών ή στρατιωτικών συμφερόντων».