Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν χθες να υποβαθμίσουν την αναφορά ότι το Κίεβο τροποποιεί ορισμένα από τα σχέδιά του για αντεπίθεση λόγω της διαρροής απόρρητων αμερικανικών εγγράφων, που όμως φαίνεται να σκιαγραφούν μια δύσκολη κατάσταση για την ουκρανική αεράμυνα.

Τα διαβαθμισμένα έγγραφα δείχνουν τις ελλείψεις των αντιαεροπορικών συστημάτων της Ουκρανίας: 740 πύραυλοι εκτοξεύονται κάθε μήνα και έτσι στις αρχές Μαΐου τα αποθέματα της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας αναμένεται να εξαντληθούν.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει πρώτα να λύσουν ένα θεμελιώδες πρόβλημα: την προστασία των ταξιαρχιών εφόδου από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η αντιαεροπορική κατάσταση σήμερα είναι δραματική και εντός δεκαπενθημέρου θα αρχίσει να οδηγείται σε κρίση, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ζελένσκι να επιλέξει μεταξύ της προστασίας των πόλεων ή των στρατευμάτων στο μέτωπο.

Μια σολομώντεια απόφαση: δεν θα υπάρχουν αρκετοί πύραυλοι για να παρέχουν κάλυψη τόσο στον πληθυσμό όσο και στις μονάδες που βρίσκονται στη γραμμή του πυρός. Αυτό περιγράφει ένα από τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν: ένας φάκελος με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου που εξετάζει την κατάσταση των συστοιχιών εδάφους – αέρος, τις ενισχύσεις που βρίσκονται καθ’ οδόν και τις πρωτοβουλίες για την αποτροπή της κατάρρευσης των συστημάτων απέναντι στις αεροπορικές επιδρομές του Κρεμλίνου.

Δύο σελίδες γεμάτες πίνακες και χάρτες που αρκετοί ειδικοί που συμβουλεύτηκε η ιταλική εφημερίδα «Repubblica» θεωρούν ότι είναι αυθεντικές. Και καθιστούν σαφές γιατί άρχισε να δημιουργείται ανησυχία στο ατλαντικό επιτελείο πριν από έναν μήνα για το «νέο βάρος» της πολεμικής αεροπορίας της Μόσχας.

Η σύνοψη της αμερικανικής έκθεσης είναι δραματικά απλή: τα σοβιετικής σχεδίασης συστήματα με τα οποία η Ουκρανία αντιμετώπισε την αρχή της εισβολής, όπως τα S-300 και SA-11 Buk, είναι πλέον λίγα και φθαρμένα – τα όπλα που έχουν φθάσει μέχρι στιγμής από τη Δύση είναι εξελιγμένα αλλά με λιγοστά πυρομαχικά – και δεν είναι σαφές πότε θα είναι επιχειρησιακός ο ισχυρότερος εξοπλισμός, όπως τα Patriots ή τα ιταλογαλλικά Samp – Τ.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, υπήρχαν μόνο 25 συστοιχίες S-300 με 421 διαθέσιμους πυραύλους: 180 εκτοξεύονται κάθε μήνα, οπότε αρκούν μέχρι τις 2 Μαΐου. Αυτά τα δύο είναι τα μόνα όπλα που πλήττουν αεροσκάφη εν πτήσει σε μεγάλο ύψος: η εύρεση περισσότερων στις αγορές είναι πολύ δύσκολη, επειδή μόνο εταιρείες της Μόσχας τα κατασκευάζουν.

Μπορούν να αντικατασταθούν από τα Patriot που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία, τα οποία φθάνουν στο πεδίο της μάχης τις τελευταίες εβδομάδες: έξι συστοιχίες με 100 πυραύλους. Αλλά είναι πολύπλοκα όργανα και δεν θα είναι έτοιμα πριν από τον Μάιο. Το έγγραφο υποστηρίζει ότι τα Samp – T που προσφέρθηκαν από κοινού από τη Ρώμη και το Παρίσι θα μεταφερθούν αντ’ αυτού στο Κίεβο στις 23 Μαΐου.

Σφυροκοπούν

Οι Ρώσοι συνέχισαν να σφυροκοπούν χθες τις ουκρανικές θέσεις γύρω από την πολιορκημένη Μπαχμούτ στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ και άλλες πόλεις και κωμοπόλεις με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού. «Ο εχθρός πέρασε στη λεγόμενη τακτική της καμένης γης που έχουμε δει στη Συρία. Καταστρέφει κτίρια και θέσεις με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αλεξάντρ Σουρσκούι, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, για το Μπαχμούτ.

Καθώς οι μάχες προχωρούν, το αμερικανικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι το Κίεβο αναγκάστηκε να τροποποιήσει ορισμένα στρατιωτικά σχέδια ενόψει της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσής του, λόγω της διαρροής απόρρητων αμερικανικών εγγράφων. Μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα έγγραφα περιγράφουν κρίσιμες ελλείψεις σε ουκρανικά πυρομαχικά αεράμυνας, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στα πεδία των μαχών. Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να εντοπίσουν την πηγή της διαρροής. Στα έγγραφα περιγράφονται λεπτομερώς μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, στην οποία οι ΗΠΑ προμηθεύουν το Κίεβο με τεράστιες ποσότητες όπλων και ηγούνται της διεθνούς καταδίκης της ρωσικής εισβολής.

Υποβαθμίζουν το θέμα

Ερωτηθείς σχετικά με την έκθεση, ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαήλ Ποντόλιακ δήλωσε ότι τα στρατηγικά σχέδια του Κιέβου παραμένουν αμετάβλητα, αλλά ότι κάποιες συγκεκριμένες τακτικές υπόκεινται πάντα σε αλλαγές. Ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας και αμερικανοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι εκείνος που διέρρευσε τις πληροφορίες θα μπορούσε να είναι Αμερικανός, αλλά δεν αποκλείουν φιλορώσους παράγοντες.

Πάντως ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, τόνισε: «Το ενδιαφέρον τώρα επικεντρώνεται στο ότι πρόκειται για αμερικανική διαρροή, καθώς πολλά από τα έγγραφα βρίσκονταν μόνο σε αμερικανικά χέρια».

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γεγονός που έχει απογοητεύσει βαθιά τους ουκρανούς αξιωματούχους, δήλωσε στο CNN πηγή που βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο.