Το μπλακάουτ συνήθως συνδέεται με αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, όμως, αυτή τη φορά ο κίνδυνος για… συσκότιση το Πάσχα δημιουργείται λόγω χαμηλής κατανάλωσης.

Την άνοιξη, επειδή είναι καλή περίοδος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η παραγωγή φθάνει να καλύπτει το 70 -80% της κατανάλωσης. Το πρόβλημα που εντοπίζεται είναι ότι δεν υπάρχουν χώροι αποθήκευσης για την παραγόμενη ενέργεια με αποτέλεσμα αν αλλάξει ο καιρός, να γυρίσει δηλαδή σε κακοκαιρία, τότε «πέφτει» απότομα η παραγωγή των «πράσινων» πηγών.

Οι συμβατικές μονάδες, που πρέπει να «αναλάβουν», χρειάζονται λίγο χρόνο για να λειτουργήσουν κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μπλακάουτ που μπορεί να έχει διάρκεια από μία έως δύο ώρες.

Από την άλλη, αν πέσει απότομα και η κατανάλωση, όπως εκτιμάται ότι θα γίνει την Κυριακή του Πάσχα για αυτό έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο  από τον ΑΔΜΗΕ, τότε η τάση του ρεύματος απειλείται για άλλο λόγο.

Η υπερφόρτωση του συστήματος από την παραγωγή των ΑΠΕ, με αποτέλεσμα – λόγω της μειωμένης κατανάλωσης – το ρεύμα δεν έχει να πάει κάπου αλλού, κι ούτε να αποθηκευτεί, απειλείται να τιναχτεί στον αέρα το σύστημα και να υπάρξει συσκότιση για κάποιες ώρες. Έτσι, λαμβάνονται μέτρα περιορισμού της παραγωγής των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το LIVE NEWS το μπλακάουτ αποφεύχθηκε στο παρά πέντε την 25η Μαρτίου.