Τις προηγούμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης γύρω από το νερό, ενώ είχε δεσμευτεί να καταθέσει για το ίδιο θέμα την δική του τροπολογία. Με πρώτη την υπογραφή του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατατέθηκε η σχετική τροπολογία που είχε ως θέμα της, την επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για χυδαία ψέματα, σχετικά με τα όσα είπε το Σάββατο σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, αλλά να μεταφέρει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ πίσω στο Δημόσιο.

Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια» αλλά «η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι δυο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη, καθώς τον κατήγγειλε για «χυδαίο προεκλογικό ψέμα» με σκοπό να παραπλανήσει τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που αντιδρούν στην «δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση». «Αφού θέλει να μεταφέρει την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, τότε γιατί δεν το κάνει τώρα που παραμένει ανοιχτή η Βουλή και το παραπέμπει για μετά τις εκλογές;»

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα από την τροπολογία που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζεται η κεντρική δέσμευση του κόμματος, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνουν την μεταφορά των μετοχών των δύο δημόσιων εταιρειών, αλλά και ότι η κυβέρνηση επέλεξε να παραμείνουν οι μετοχές των εταιρειών ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ Α.Ε. στο υπερταμείο.

– Οι αποφάσεις του ΣτΕ του 2022 ακύρωσαν τις πράξεις με τις οποίες μεταβιβάστηκε το πλειοψηφικό πακέτο του 50% συν μίας μετοχής του μετοχικού κεφαλαίου, που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, προς την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.

– Εξάλλου η μεταβίβαση αυτή έγινε με την ισχυρή δικλίδα του άρθρου 2 του νομού 4425/2016 που προέβλεπε δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Σύνταγμα και υποχρεώσεις συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις.

– Η κυβέρνηση με τις διατάξεις των άρθρων 114-115 του ν.4964/2022 τον Ιούλιο του 2022 προσπάθησε να παρακάμψει τις αποφάσεις υπ’ αρ. 190 και 191 /2022 της Ολομέλειας του ΣτΕ, πέντε μήνες μετά την έκδοσή τους και ενώ είχε πλήρη γνώση περί αυτών.

– Η κυβέρνηση επέλεξε να παραμείνουν οι μετοχές των εταιρειών ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και της ΕΥΑΘ Α.Ε. στο υπερταμείο και εισήγαγε διατάξεις για το αμεταβίβαστο και ακατάσχετο των μετοχών των εν λόγω εταιρειών και την ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Συνέλευσης της ΕΕΣΥΠ, αλλά και την νομιμοποίηση των πράξεων και αποφάσεων των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που έχουν ληφθεί μετά τη μεταβίβαση των μετοχών των εταιρειών αυτών από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ, καθώς και οι πράξεις και αποφάσεις της εταιρείας αυτής ως προς τη διοίκηση και διαχείριση των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας

– Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είχε καταθέσει τότε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Κατά την υποστήριξη της ένστασης ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι << Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που μια νομοθετική ρύθμιση έρχεται να παραβιάσει, όχι απλώς το Σύνταγμα, αλλά το ακυρωτικό αποτέλεσμα αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είναι πρόσφατες, που είναι σαφείς και που δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας.>>.

– Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες έκρινε ότι η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, με τα άρθρα 114 και 115 του ν. 4964/2022, δεν συμμορφώθηκαν προς τις αποφάσεις ΟλΣτΕ 190 & 191/2022, με τις οποίες είχε κριθεί η αντισυνταγματικότητα της μεταβίβασης των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Δημόσιο στο Υπερταμείο. Ακολούθως, το ΣτΕ διατάσσει το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, το αργότερο εντός εξαμήνου, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

– Με τον νόμο 5037/2023 που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και η εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης απομακρύνεται από το κράτος και περνάει στην αρμοδιότητα μιας Ρυθμιστικής Αρχής. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης έχει εντείνει τις ανησυχίες των πολιτών και των επιστημονικών φορέων καθώς με αυτόν τον τρόπο χάνεται ο χαρακτήρας του νερού ως κοινωνικού αγαθού και ανοίγει η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης.

Τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ

– Είναι συνταγµατικώς επιβεβληµένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς µε την άσκηση εποπτείας επ’ αυτών, αλλά και διά του µετοχικού τους κεφαλαίου. Η θέσπιση της επαναφοράς των μετοχών των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ στο Δημόσιο καθίσταται αναγκαία για την ανάσχεση οποιασδήποτε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης τους.

– Με την προτεινόμενη ρύθμιση μεταβιβάζονται στο Δημόσιο οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.)-ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ο άμεσος έλεγχος του Δημοσίου επί των των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ και καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 114 και 115 του ν.4964/2022.

– Κεντρική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος , ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων και η διασφάλιση της ποιότητας, της καθολικότητας, της προσιτής τιμής των παρεχόμενων λειτουργικών υπηρεσιών από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΘ και ειδικότερα της διαρκούς και συνεχούς ύδρευσης αποχέτευσης, αγαθών ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων και την ελεύθερη ανάπτυξή τους και επομένως για την υγεία τους όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Δείτε όλη την τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ