Η Ρωσία κατηγόρησε χθες την Ουκρανία ότι οργάνωσε τη δολοφονία ενός γνωστού στρατιωτικού μπλόγκερ σε καφετέρια της Αγίας Πετρούπολης και συνέλαβε μια νεαρή Ρωσίδα με την κατηγορία ότι του παρέδωσε ένα αγαλματίδιο μέσα στο οποίο υπήρχε η βόμβα που εξερράγη και τον σκότωσε, τραυματίζοντας δεκάδες άλλα άτομα. Η ουκρανική κυβέρνηση αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση και έριξε την ευθύνη στην «εγχώρια τρομοκρατία» για τη δολοφονία του Μαξίμ Φόμιν, στρατιωτικού μπλόγκερ και υποστηρικτή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος αυτοαποκαλείτο Βλαντλέν Τατάρσκι.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται η 26χρονη Ρωσίδα Ντάρια Τρέποβα να ομολογεί ότι εκείνη μετέφερε στον χώρο την προτομή η οποία εξερράγη λίγο αργότερα. Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τρέποβα είπε στους ερευνητές ότι της είχαν στήσει παγίδα, μια αφήγηση που υποστήριξε ο σύζυγός της, και ότι δεν γνώριζε ότι η προτομή περιείχε βόμβα. Οι κάμερες ασφαλείας την έδειξαν να μεταφέρει το συσκευασμένο κουτί στην καφετέρια.

Το έδειχνε στο κοινό του!

Πλάνα από την εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, έδειχναν τον Τατάρσκι να περιεργάζεται με θαυμασμό το αγαλματίδιο και να το επιδεικνύει στο κοινό του πριν σκοτωθεί. Πλάνα από τη στιγμή που η έκρηξη διέλυσε την καφετέρια δημοσιεύτηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka.ru. Φαίνεται μια ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε όλο τον ισόγειο χώρο, γκρεμίζοντας παράλληλα τμήματα της εξωτερικής βεράντας του.  Η δολοφονία του Τατάρσκι φαίνεται να είναι η δεύτερη δολοφονία επί ρωσικού εδάφους προσώπου που συνδέεται στενά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, μετά τη δολοφονία με παγιδευμένο αυτοκίνητο της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης ενός εθνικιστή ιδεολόγου, έξω από τη Μόσχα, το περασμένο καλοκαίρι. Η Ρωσία είχε κατηγορήσει και τότε την Ουκρανία. Το Κίεβο αρνήθηκε την εμπλοκή του. Τώρα ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η επίθεση μπορεί να είναι έργο ομάδων που αντιτίθενται στην πολιτική του Πούτιν.

Είχε πολεμήσει στο Ντονέτσκ

Με περισσότερους από 500.000 ακολούθους στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο Τατάρσκι – ο οποίος είχε πολεμήσει στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, απ΄ όπου κατάγεται, στο παρελθόν μαζί με τους ρώσους αυτονομιστές – ανακάτευε υπερεθνικιστικά μηνύματα με κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα κινείτο στρατιωτικά στην Ουκρανία. Πέρυσι μίλησε για την ανάγκη να «σκοτώσουν τους πάντες» και να «ληστέψουν τους πάντες» στην Ουκρανία προκειμένου η Ρωσία να επιτύχει τη νίκη. Παλαιότερα είχε φυλακιστεί στην Ουκρανία επειδή είχε ληστέψει τράπεζες, αλλά το έσκασε και πήρε πάλι τα όπλα εναντίον των Ουκρανών στο Ντονέτσκ.

Υποστηρικτές αψήφησαν τη χιονοθύελλα για να καταθέσουν λουλούδια έξω από την καφετέρια όπου σκοτώθηκε, με πολλούς να δηλώνουν αναστατωμένοι και θυμωμένοι. Ορισμένοι ρώσοι σχολιαστές δήλωσαν ότι η βομβιστική επίθεση ήταν το τελευταίο σημάδι για το ότι η βία που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία διαχέεται όλο και περισσότερο στο ρωσικό έδαφος.

Εμπλέκουν τον Ναβάλνι

Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν τη βομβιστική επίθεση με τη βοήθεια υποστηρικτών του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι. Αυτό φάνηκε να είναι μια αναφορά στο γεγονός ότι η Τρέποβα είχε κάποτε εγγραφεί για να συμμετάσχει σε ένα σύστημα τακτικής ψηφοφορίας κατά του Κρεμλίνου που προωθούσε το κίνημα του Ναβάλνι. Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, οι οποίοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό από τότε που το κίνημά τους χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστικό από το Κρεμλίνο, απέρριψαν την κατηγορία, λέγοντας ότι είναι πιο πιθανό οι μυστικές υπηρεσίες της ίδιας της Ρωσίας να βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία.

Στο βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών, η Τρέποβα εμφανίζεται να ομολογεί ότι έδωσε στον Τατάρσκι το αγαλματάκι με τα εκρηκτικά που τον σκότωσαν, αλλά αρνήθηκε να πει αμέσως ποιος της έδωσε το άγαλμα. «Μπορώ να σας πω αργότερα;», ακούγεται να λέει. Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, ισχυρίστηκε ότι η δολοφονία ήταν μέρος μιας «εσωτερικής πολιτικής μάχης» στη Ρωσία, την οποία παρομοίασε με αράχνες που τρώνε η μία την άλλη μέσα σε ένα βάζο.