Τους 32 έφτασαν οι τραυματίες από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Κυριακή, σε καφέ στην Αγία Πετρούπολη εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκε ο γνωστός Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν μία 26χρονη γυναίκα ως ύποπτη για την επίθεση. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι αρχές της χώρας θεωρούν ότι η Ντάρια Τραπόβα ήταν αυτή που πλησίασε τον Τατάρσκι για να του προσφέρει μία γύψινη προτομή  και στην οποία ήταν κρυμμένος ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Διεθνή ΜΜΕ σκιαγραφούν το προφίλ της Τραπόβα ως οπαδού του Ναβάλνι που αναφέρουν ότι είχε συλληφθεί ξανά σε αντιπολεμική διαδήλωση μαζί με τον σύζυγό της τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Τρεπόβα γεννήθηκε το 1997 κοντά στην Αγία Πετρούπολη και εμφανιζόταν να διαμένει στην κατοικία της γιαγιάς της. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και εργάστηκε σε πολυκλινική.

Οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορήσει την Ουκρανία για την επίθεση.  Σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την άλλη, έκανε λόγο για «εγχώρια τρομοκρατία» η οποία καταστρέφει τη Ρωσία.

Η στήριξη Τατάρσκι στην εισβολή στην Ουκρανία

Ο Τατάρσκι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φομίν, είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στο Telegram και ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους στρατιωτικούς μπλόγκερ που υπερασπιζόταν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και συχνά κατηγορούσε τα ανώτερα στελέχη του ρωσικού στρατού.

«Θα νικήσουμε τους πάντες, θα σκοτώσουμε τους πάντες, θα κλέψουμε όλους όσους χρειάζεται. Όλα θα γίνουν όπως μας αρέσει», ακούγεται να λέει σε τελετή που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Κρεμλίνο στη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας από τη Μόσχα.