Εν μέσω αντιδράσεων και εξωδίκων ξεκινά η διαδικασία βαθμολόγησης των απαντητικών φύλλων για την κατάταξη σε πίνακα των συμμετεχόντων του διαγωνισμού 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγκέντρωσης, καταμέτρησης και ταξινόμησης από το Βαθμολογικό Κέντρο του ΑΣΕΠ συνολικά 153.765 απαντητικών φύλλων – και στα δύο μαθήματα – που απεστάλησαν από τα 527 εξεταστικά κέντρα, σειρά έχει η βαθμολόγησή τους ανά κατηγορία και ανά μάθημα.

Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, μετά τη βαθμολόγηση τα απαντητικά φύλλα θα αποσταλούν στην Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ), η οποία θα ελέγξει την ορθότητα των βαθμολογιών και ακολούθως θα συντάξει τον πίνακα κατάταξης κατά φθίνουσα σειρά και με βάση τις ειδικότητες. Μάλιστα, υπολογίζεται βάσει του προγραμματισμού της Ανεξάρτητης Αρχής ο πίνακας να ανακοινωθεί το αργότερο σε δύο μήνες.

«Παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό των υποψηφίων, πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα εκδοθούν πολύ συντομότερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς με βάση την εμπειρία από παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τον αριθμό των υποψηφίων» είχε υπογραμμίσει πρόσφατα στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου.

Αριθμός υποψηφίων

Σύγχυση ωστόσο προέκυψε με τον αριθμό των απαντητικών φύλλων και τον αριθμό των συμμετεχόντων στον πρώτο πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου. Κι αυτό γιατί συμμετείχαν 76.799 υποψήφιοι ενώ τα απαντητικά φύλλα είναι 153.765 – με έναν πολλαπλασιασμό (76.799 Χ 2) τα απαντητικά φύλλα θα έπρεπε να είναι 153.598.

Στελέχη του ΑΣΕΠ τονίζουν πως ο αριθμός των υποψηφίων προέκυψε από τα στατιστικά που έδωσαν τα σχολεία και ίσως να μην είναι ο τελικός. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι πήραν μέρος στη μία από τις δύο διαγωνιστικές διαδικασίες και άρα παρέδωσαν ένα μόνο απαντητικό φύλλο.

«Υπάρχει πιθανότητα υποψήφιοι να συμμετείχαν στην πρωινή διαγωνιστική διαδικασία των δεξιοτήτων και μη όντας καλά προετοιμασμένοι, να μην επέστρεψαν για την εξέταση των γνώσεων το μεσημέρι. Αρα το πόσοι πήραν μέρος θα φανεί οριστικά όταν είναι έτοιμος ο πίνακας κατάταξης» λένε από το ΑΣΕΠ.

Λάθη και παρατυπίες

Στο μεταξύ, εξώδικο προς το γραφείο προέδρου του ΑΣΕΠ, με κοινοποίηση και στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, απέστειλαν την Παρασκευή περίπου 130 συμμετέχοντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Οι εν λόγω υποψήφιοι θέτουν θέμα αξιοπιστίας του διαγωνισμού, βασιζόμενοι σε σοβαρά λάθη, παρατυπίες και δυσλειτουργίες που προέκυψαν, σύμφωνα με τους ίδιους, κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Οπως επισημαίνουν στο εξώδικό τους, από τα βασικά ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μερίδα υποψηφίων στις 4 Μαρτίου ήταν τα χρονικά όρια, που δεν ήταν ίδια για όλα τα εξεταστικά κέντρα, με την ώρα έναρξης της διαδικασίας να διαφέρει. Υπήρχαν δε κέντρα στα οποία η προγραμματισμένη ώρα άργησε… τουλάχιστον δύο ώρες. Παράλληλα, επεσήμαναν για μία ακόμη φορά το πρόβλημα που προέκυψε με τη γραμμοσκίαση σε 17 θέματα αριθμητικού συλλογισμού, υποστηρίζοντας πως η λύση που δόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή – υπενθυμίζεται ότι θα γίνονται δεκτές όλες οι απαντήσεις στις 17 αυτές ερωτήσεις, μετά από απόφαση της ΚΕΔ – δεν είναι σύμφωνη με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Καταλήγουν δε πως τα λάθη που έγιναν στον διαγωνισμό είναι τέτοια που δεν επιδέχονται διόρθωση και ζητούν την ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού.

Πηγές από τον ΑΣΕΠ σημείωναν πως ένας τόσο μεγάλος διαγωνισμός, ο οποίος για πρώτη φορά ενέταξε στη διαδικασία του το κομμάτι των δεξιοτήτων, που ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και στην Κύπρο, δεν θα μπορούσε να ακυρωθεί και να επαναληφθεί.