Την ώρα που η Τουρκία δείχνει να κάνει στροφή όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά μετά την «επίθεση φιλίας» από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που με αφορμή την 25η Μαρτίου έστειλαν ευχαριστήριες επιστολές στην Ελλάδα, εκφράζοντας την πεποίθησή τους για βελτίωση και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δείχνει να βρίσκεται εκτός κλίματος.

Συγκεκριμένα μπορεί να μην επιτέθηκε ευθέως στη χώρα μας, ωστόσο άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο μπορεί μεν να μην είπε ότι τάσσεται υπέρ ελληνικών θέσεων, ωστόσο ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια «έχει χτίσει μία καριέρα με το να εναντιώνεται στην Τουρκία».

«Υπάρχουν κάποιοι στο Κογκρέσο που θέλουν να εξαρτήσουν το πρόγραμμα (σ.σ. των F-16) από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Όπως ο ΜπομπΜενέντεζ, ο οποίος τα τελευταία 1 -2 χρόνια έχτισε την μια καριέρα που έχει, με στόχο μόνο να εναντιωθεί κατά της Τουρκίας. Εκείνος δηλώνει πως με οποιοδήποτε τρόπο δεν θα εγκρίνει την πώληση. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Πρέπει να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα, δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή η φόρμουλα, είναι εσωτερικό θέμα των ΗΠΑ», είπε αρχικά ο Καλίν αναφερόμενος και στο ζήτημα των F-16.

«Ο Μενέντεζ απέφυγε να συναντηθεί μαζί μας»

«Στις συναντήσεις μου στη Γερουσία, ο Μενέντεζ απέφυγε να συναντηθεί μαζί μας. Το κάνει συνέχεια αυτό. Έχουν γίνει προσπάθειες και από την πρεσβεία μας», προσέθεσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

«Σε όλους του άλλους που συναντηθήκαμε είπαμε «εάν θέσετε ως όρο τη Σουηδία και τη Φινλανδία, κάνετε ένα λογικό λάθος. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα. Διαχωρίστε το ένα από το άλλο. Αλλά αν προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε ως μοχλό πίεσης κατά της Τουρκίας, θα έρθω σε σας με αντιπρόταση. Τι θα κάνετε αν σας πω ότι δεν θα εγκρίνουμε τη Σουηδία μέχρι να εγκρίνετε τα F-16;» Σε αυτό το σημείο δεν έχουν απάντηση. Μην ασκείτε πίεση στην Τουρκία φέρνοντας μαζί άσχετα θέματα. Αυτό δεν θα λειτουργήσει. Ασκήστε πίεση και τότε εμείς θα βρούμε άλλη διέξοδο», κατέληξε.