Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη Ρωσίδα κατάσκοπο «Μαρία Τσάλλα» και το οργανωμένο δίκτυο και κύκλωμα που τη βοήθησε να αποκτήσει ελληνικά έγγραφα.

Στο δίκτυο εμπλέκεται ένας δικηγόρος των Αθηνών ρωσικής καταγωγής που βοήθησε την κατάσκοπο, Ιρίνα Αλεξάντροβνα-Σμίρεβα, να αποκτήσει τα ελληνικά της έγγραφα και λειτουργούσε σαν φορολογικός αντιπρόσωπός της.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανάφερε στην εκπομπή του MEGA «Live News», ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος ένας δικηγόρος περίπου 40 ετών σύμφωνα με τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών δέχθηκε να υλοποιήσει το σχέδιο ελληνοποίησης της κατασκόπου και παρείχε νομικές συμβουλές και αρωγή στις ενέργειες της «Μαρίας Τσάλλα» και των συνεργατών της για να μπορέσει να εγγραφεί στα Δημοτολόγια, στο ληξιαρχείο και να μπορέσει να αποκτήσει την ελληνική της ταυτότητα.

Ο εν λόγω δικηγόρος είχε γραφείο στην Ιπποκράτους, είχε ρωσική καταγωγή και ανήκε σε έναν ελληνορωσικό σύνδεσμο. Μάλιστα φαίνεται πως δημιούργησε τη «γέφυρα» με τον δικηγόρο στο Αλιβέρι, όπου τελικά η Μαρία Τσάλλα απέκτησε την ελληνική ταυτότητα.

Επίσης φαίνεται ως φορολογικός αντιπρόσωπος  σε άλλα 22 με 23 άτομα με καταγωγή από το πρώην ανατολικό μπλοκ.

Επίσης η γυναίκα που επικαλείται η πράκτορας ως μητέρα στα ελληνικά της έγγραφα εμφανίζεται να έχει γεννηθεί το 1969 και να έχει αποβιώσει το 2013. Επίσης αποδεικνύεται ότι είχε ποινικές εμπλοκές και είχε φυλακιστεί.

Τέλος τέσσερις με πέντε φορές τουλάχιστον την τελευταία 20ετία έχουν αναδειχθεί τέτοιους είδους κυκλώματα.