Με μαζικές παρεμβάσεις ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, το υπουργείο Οικονομικών και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πραγματοποίησαν προσπάθειες να εμποδίσουν τα προβλήματα από την κατάρρευση της περιφερειακής αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) να εξελιχθούν σε ντόμινο και σε νέα χρηματοπιστωτική κρίση. Σε διαχείριση μπήκε επίσης και η τράπεζα Signature Bank με δραστηριότητες σε κρυπτονομίσματα. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων αυτών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δηλώνει σύμφωνα με το Reuters ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Οι μεγάλες αναταραχές στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης συνεχίστηκαν με τις μετοχές κι άλλων περιφερειακών – και όχι μόνο – τραπεζών να υφίστανται πιέσεις και τα μάτια παραμένουν στραμμένα σε άλλα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η First Republic που είδαν τις τιμές των μετοχών του να καταρρέουν για τον φόβο φυγής καταθέσεων. Πιέσεις δέχτηκαν εξάλλου και μετοχές μεγάλων αμερικανικών τραπεζών αλλά και ευρωπαϊκών όπως οι Credit Suisse, Commerzbank και UniCredit. Αυτό έγινε επειδή έχουν δημιουργηθεί ανησυχίες ότι οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν απώλειες στα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων τους λόγω των υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Διαβεβαιώσεις

Με στελέχη της αγοράς να φοβούνται ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλες τράπεζες που φαίνεται να βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις με την SVB και τη Signature, η κύρια ανησυχία των εποπτικών αρχών ήταν να διαβεβαιώσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την ασφάλεια των καταθέσεων. Κι όλα αυτά ενώ κυκλοφορούσαν φήμες στην αγορά ότι ανάμεσα σε ενδιαφερομένους για την αγορά τέτοιων τραπεζών με προβλήματα μπορεί να συγκαταλέγονται ο Ιλον Μασκ και ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του επιχείρησε να καθησυχάσει την αγορά υποσχόμενος ότι «θα κάνει ό,τι χρειάζεται» για να προστατευτούν όλες οι αμερικανικές καταθέσεις και υποσχέθηκε ακόμη πιο αυστηρή εποπτεία. Η ευρωζώνη έχει πολύ περιορισμένη έκθεση στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, κάνοντας λόγο για πολύ ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο και σχέδια εξυγίανσης στην Ευρώπη.

Ολα αυτά συνέβαιναν καθώς οι επενδυτές παγκοσμίως στρέφονταν ξανά προς τα κρατικά ομόλογα ανεβάζοντας τις τιμές και ρίχνοντας τις αποδόσεις τους, ενώ αυξάνονταν οι προβλέψεις για λιγότερες πλέον νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη FED, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας.