Σε ιδιόκτητο σπίτι διαμένουν περισσότερα από οκτώ στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά. Από αυτά, δύο στα δέκα μέσω στεγαστικού δανείου.

Σύμφωνα με τη μελέτη εισοδήματος των νοικοκυριών του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), το 84,4% των νοικοκυριών στη χώρα μας δήλωσαν τη χρονιά που πέρασε ότι διέμεναν σε ιδιόκτητη κατοικία έναντι 15,3% των νοικοκυριών που πλήρωνε ενοίκιο για τη στέγασή του. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό όσων μένουν σε ιδιόκτητη κατοικία, είτε αυτή έχει οικονομικά βάρη είτε όχι, ξεπέρασε το 2021 το 80%.

Στο σύνολο των κατοικιών

Αν δούμε την κατανομή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο σύνολο του αποθέματος (όσες κατοικίες έχουν αποκτηθεί μέχρι σήμερα, ενδεχομένως και με στεγαστική ή αντιπαροχή που έχουν πλέον λήξει), τότε η εικόνα είναι λίγο διαφορετική. Σύμφωνα με έκθεση της UBS τον Ιανουάριο, το 12% των κατοικιών στην Ελλάδα έχει αποκτηθεί με στεγαστικό δάνειο, το 50% με ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 28% μένει σε ενοίκιο.

Επιστρέφοντας στις ΙΜΕ ΣΓΕΒΕΕ και ΕΛΣΤΑΤ, από τα νοικοκυριά με ιδιόκτητο σπίτι το 21,3% τη χρονιά που πέρασε είχε ενεργό στεγαστικό δάνειο, σχεδόν το ίδιο με έναν χρόνο νωρίτερα (21% το αντίστοιχο ποσοστό το 2021), ενώ από τα νοικοκυριά αυτά το 18,7% (16,5% το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2021) καταβάλλει τις δόσεις του δανείου συχνά με κάποια καθυστέρηση και το 8,5% (6% το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του 2021) έχει καθυστερημένες οφειλές για πάνω από 3 μήνες.

Ενοίκιο

Οσο για εκείνους που επιλέγουν το ενοίκιο την τελευταία πενταετία παρατηρείται σημαντική κάμψη αφού από 19,6% το 2018 το ποσοστό μειώθηκε σε 15,3% το 2022 με βασική αιτία την επιστροφή αρκετών νέων και πάλι στο παιδικό τους δωμάτιο και όχι στην αγορά κατοικιών, καθώς τα ενοίκια αυξήθηκαν σημαντικά και οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων περιορίστηκαν κάνοντας «όνειρο άπιαστο» την αγορά κατοικίας αλλά και την ενοικίασή της.

Μονοκατοικία ή διαμέρισμα

Αναφορικά με τον τύπο της κατοικίας όπου διαμένουν οι Ελληνες, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι το διαμέρισμα νικά κατά κράτος τη μονοκατοικία, με τη δεύτερη να φθίνει όσο περνούν τα χρόνια, ενδεχομένως λόγω του κόστους αγοράς και συντήρησης. Είναι ενδεικτικό ότι το 2021 το 63,1% των Ελλήνων διέμενε σε διαμέρισμα όταν το ποσοστό αυτό το 2013 ήταν στο 55,6%. Παράλληλα, περίπου τέσσερις στους δέκα σήμερα μένουν σε μονοκατοικία, ενώ από αυτούς περίπου 9% έχουν επιλέξει μονοκατοικία σε κάποιο συγκρότημα κατοικιών.