«Σφίγγες» παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες (και ο Καναδάς) αναφορικά με τα τρία Αγνώστου Ταυτότητος Ιπτάμενα Αντικείμενα που καταρρίφθηκαν από αμερικανικά μαχητικά την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Ετσι και καθώς όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, ευλόγως η υπόθεση αποκτά χαρακτήρα θρίλερ και τίθενται μια σειρά ερωτήματα: Τι ακριβώς ήταν αυτά τα ΑΤΙΑ – γνωστότερα και ως UFO αγγλιστί; Ποιοι και γιατί τα έστειλαν πάνω από τη Βόρεια Αμερική; Πρόκειται για ένα καινούργιο φαινόμενο ή απλώς δεν δινόταν ιδιαίτερη σημασία μέχρι σήμερα; Ποια σχέση έχουν με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλκόνι που καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου; Πώς απαντούν οι Κινέζοι και ποιες επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου; Είναι… ξέφραγο αμπέλι ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ; Και πολλά ακόμη.

Με τι έχουμε να κάνουμε;

Στο συγκεκριμένο ερώτημα δεν υπάρχει, για την ώρα, απάντηση, επίσημη ή ανεπίσημη. Ούτε για την κατασκευή και το περιεχόμενο των τριών αντικειμένων, ούτε για το ποιος και πώς τα οδήγησε πάνω από αμερικανικό έδαφος ούτε για τους σκοπούς της «αποστολής» τους. Το πρώτο αντικείμενο, πάντως, το οποίο καταρρίφθηκε την περασμένη Παρασκευή, πιθανότατα δεν ήταν μπαλόνι και δεν διέθετε σύστημα πρόωσης ή ελέγχου, ενώ διαλύθηκε σε κομμάτια όταν επλήγη από τον πύραυλο αέρος-αέρος, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αξιωματούχοι στους «New York Times» και στον «Guardian». Το δεύτερο περιγράφηκε ως κυλινδρικό από τις Αρχές του Καναδά, ενώ οι αντίστοιχες των ΗΠΑ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ήταν κάποιας μορφής μπαλόνι. Οσο για το τρίτο, φέρεται να είχε μορφή οκταγώνου, με σκοινιά να κρέμονται γύρω του, χωρίς ωστόσο να φέρει κάποιο ωφέλιμο φορτίο. Ειδικά τα πρώτα δύο εκτιμάται πως είχαν μέγεθος αντίστοιχο με ένα από τα γνωστά Beetle (Σκαθάρια) της Volkswagen, κάτι που σημαίνει πως ήταν αρκετά μικρότερα από το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που ισοδυναμούσε περίπου με τρία λεωφορεία.

Μπορεί να είναι… εξωγήινοι;

Ερωτηθείς σχετικά ο πτέραρχος Γκλεν βαν Χερκ απάντησε «δεν έχω αποκλείσει τίποτα», για να προσθέσει: «Σε αυτό το σημείο αξιολογούμε κάθε απειλή ή πιθανή απειλή, άγνωστη, που προσεγγίζει τη Βόρεια Αμερική, με σκοπό να την εντοπίσουμε». Πάντως, άλλοι αξιωματούχοι απαντούν κατηγορηματικά αρνητικά – ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου, που ξεκαθάρισαν πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας» και οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν για κάτι τέτοιο.

Γιατί καταρρίφθηκαν;

Εάν το μπαλόνι χαρακτηρίστηκε ευθέως ως πηγή συλλογής εμπιστευτικών πληροφοριών για τις αμερικανικές στρατιωτικές και λοιπές υποδομές από τους Κινέζους, η επίσημη αιτιολογία που έχει δοθεί για την απόφαση να καταρριφθούν τα επόμενα τρία ΑΤΙΑ ήταν ότι βρίσκονταν σε αρκετά πιο χαμηλό ύψος (κάτω από τα 10.000 μέτρα), με αποτέλεσμα να αντιπροσωπεύουν απειλή για τις πτήσεις των πολιτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο ΗΠΑ και Καναδά. Πάντως, αρκετοί και κυρίως Ρεπουμπλικανοί απαιτούν από την κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει το σύστημα ραντάρ, το οποίο χαρακτηρίζουν ανεπαρκές και μη σύγχρονο.

Εχουν περισυλλεγεί υπολείμματα των αντικειμένων;

Εκτός από το πρώτο μπαλόνι, τα ευρήματα από το οποίο εξετάζονται εξονυχιστικά στα αμερικανικά εργαστήρια, οι πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι χθες βράδυ ανέφεραν ότι δεν είχε καταστεί δυνατό να ανακτηθούν συντρίμμια ή άλλα υπολείμματα των υπόλοιπων τριών καταρριφθέντων αντικειμένων. Σε αυτό παίζουν ρόλο και το πολύ μικρό τους μέγεθος και οι κακές καιρικές συνθήκες, ειδικά στην Αλάσκα και στον Βορειοδυτικό Καναδά.

Γιατί εμφανίστηκαν και εντοπίστηκαν ξαφνικά τώρα;

Με βάση δύο πρόσφατες εκθέσεις, η μία εμπιστευτική και η άλλη «κοινής λήψης», τις οποίες επικαλούνται οι «New York Times», από τα 366 περιστατικά που έχουν καταγράψει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ χωρίς να τα έχουν ερμηνεύσει, τα 163 «ταυτοποιήθηκαν» ως μπαλόνια. Τουλάχιστον δύο, μάλιστα, που αφορούν στρατιωτικές βάσεις, είναι πιθανό να αποτελούν αποτέλεσμα προηγμένης τεχνολογίας την οποία έχουν αναπτύξει οι Κινέζοι. Σύμφωνα επίσης με τον «Guardian», είναι γνωστές (πριν από τα τελευταία τέσσερα περιστατικά) τρεις περιπτώσεις στις οποίες μπαλόνια πέταξαν σύντομα πάνω από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ επί θητείας του Ντόναλντ Τραμπ και άλλη μία στο πρώτο μισό της θητείας του Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μέχρι σήμερα τα ραντάρ έδιναν προτεραιότητα σε ενδεχόμενους πυραύλους και όχι σε αντικείμενα που κινούνταν βραδέως – κάτι που προφανώς θα αλλάξει από εδώ και στο εξής.

Τι σχέση (μπορεί να) έχει η Κίνα;

Η Ουάσιγκτον, όπως προαναφέρθηκε, έχει αποφύγει να συνδέσει ευθέως τα τρία τελευταία αντικείμενα με την Κίνα. Ωστόσο, αρκετές δηλώσεις και σχόλια επώνυμων και ανώνυμων πηγών «δείχνουν» προς αυτή την κατεύθυνση. Για του λόγου το αληθές, μετά την κατάρριψη του αρχικού μπαλονιού, ο Αντονι Μπλίνκεν – ο οποίος έσπευσε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο – ισχυρίστηκε πως πρόκειται για ένα ευρύτερο πρόγραμμα κατασκοπίας, «του οποίου στόχος δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ», ενώ άλλοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για «στόλο» παρόμοιων ιπτάμενων αντικειμένων σε όλο τον πλανήτη – χωρίς, πάντως, να δώσουν λεπτομέρειες. Πρόσθεσαν δε ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά 40 χώρες σύμμαχοι, εντός και εκτός του ΝΑΤΟ. «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι βλέπουμε μια χαμηλού επιπέδου τεχνολογία να χρησιμοποιείται για να παρενοχλήσει την Αμερική. Είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός και φτηνός τρόπος για την Κίνα να το πετύχει, ενώ όσο περισσότερο κοιτάτε προς τον ουρανό τόσο περισσότερα τέτοια αντικείμενα θα εντοπίζετε» είπε από την πλευρά του ο Λούις Ελιζόντο, ο στρατιωτικός που διηύθυνε ως το 2017 το πρόγραμμα του Πενταγώνου για τα UFO. Η δε Ταϊβάν σημειώνει ότι η παρουσία κινεζικών κατασκοπευτικών μπαλονιών στην περιοχή της είναι σύνηθες φαινόμενο.

Πώς αντιδρά το Πεκίνο μέχρι στιγμής;

Η αρχική αντίδραση στην κατάρριψη του μπαλονιού που χαρακτηρίστηκε κατασκοπευτικό ήταν πως επρόκειτο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους των ΗΠΑ, με την «υποσημείωση» ότι η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα ανάλογης απάντησης. Στη συνέχεια, χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έδωσε συνέχεια περνώντας στην αντεπίθεση. Δήλωσε, συγκεκριμένα, πως αποτελεί «σύνηθες φαινόμενο» αμερικανικά μπαλόνια που πετούν σε μεγάλο ύψος «να εισέρχονται παράνομα στον εναέριο χώρο άλλων χωρών», ενώ ισχυρίστηκε πως αυτό έχει συμβεί τουλάχιστον δέκα φορές στη χώρα του από τις αρχές του 2022 – ισχυρισμό που αρνήθηκε ο Λευκός Οίκος. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια και ότι ένα ακόμη «αγκάθι» προστέθηκε στις σχέσεις της νυν και της ανερχόμενης υπερδύναμης. Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο είναι πιθανό να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.