τουρκικά ΜΜΕ ευχαριστούν σήμερα την Ελλάδα για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών να σώσουν ανθρώπινες ζωές κάτω από τα χαλάσματα, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας έχει διασώσει τέσσερα άτομα, ένα αγόρι 15 ετών, έναν άνδρα 50 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ οι προσπάθειες των ελλήνων διασωστών

Ο απεγκλωβισμός μικρών παιδιών από την ΕΜΑΚ σε Αδανα και Αλεξανδρέττα κάνει το γύρο της Τουρκίας, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, να επιλέγει ως πρώτο θέμα του τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών. Ενδεικτικό είναι ότι η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet, φιλοξενεί την φωτογραφία των Ελλήνων διασωστών, που αγκαλιάζονται ανασύροντας ζωντανό ένα παιδί.

Με τον τίτλο, «Η ελληνική ομάδα πλημμυρισμένη από χαρά», η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «η Ελληνική Μονάδα Ειδικής Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) συμμετείχε στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην Αλεξανδρέττα. Η ΕΜΑΚ έβγαλε ζωντανούς από τα ερείπια τον 50χρονο πατέρα και την 6χρονη κόρη. Η χαρά που αισθάνθηκε η ελληνική ομάδα όταν έβγαλαν ζωντανό το κοριτσάκι από τα ερείπια άξιζε να την δει κάποιος. Οι ελληνικές ομάδες, που αγκαλιάστηκαν για αρκετή ώρα, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους.

Το μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκε στα τουρκικά: «»Οι εικόνες που μας γεμίζουν πόνο διαδέχονται εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Έλληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα, μαζί για να σώσουν ζωές», είπε».

«Οι Έλληνες σώζουν ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά τουρκικό δημοσίευμα. «Το εκτιμούν, μίλησα και με τις κρατικές αρχές, και με υψηλόβαθμους αρμόδιους, εκτίμησαν και την ελληνική βοήθεια που ήρθε και έρχεται, (εκτίμησαν) και το μήνυμα του Μητσοτάκη, υπάρχει μια πολύ καλή επαφή (Ελλάδας – Τουρκίας)» σημείωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης.