Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τέσσερα άτομα ανασύρθηκαν σώα χθες κάτω από τα χαλάσματα της τουρκικής επαρχίας Χατάι χάρη στις επίμονες προσπάθειες των ανδρών της 1ης ΕΜΑΚ, της ελληνικής αποστολής που έστειλε η χώρα μας - ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ - την οποία συνοδεύουν το ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών) του ΕΚΑΒ με δύο πολύπειρους γιατρούς, τρεις διασώστες και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Στην ελληνική αποστολή που έφτασε στη βάση του Ιντσιρλίκ το βράδυ της Δευτέρας με C-130 από την Ελευσίνα συμμετέχουν με ειδικό διασωστικό όχημα 21 πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ, τους οποίους συνδράμουν δύο διασώστες σκύλοι, ο Σίζαρ και ο Βίκτωρας, δύο λαμπραντόρ ειδικά εκπαιδευμένα, και ένας έμπειρος αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση κτισμάτων που έχουν καταρρεύσει. Από το πρωί της Τρίτης η ελληνική αποστολή είχε ήδη στήσει πρώτη το κινητό στρατηγείο της στην επαρχία Χατάι, αναμένοντας οδηγίες από την τουρκική πολιτική προστασία με στόχο τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων εγκλωβισμένων ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια πολυώροφων κτιρίων.
«Μια ομάδα που μιλάνε με τα μάτια»
Για το προφίλ της συγκεκριμένης ομάδας πυροσβεστών με την πλούσια εμπειρία σε ανάλογες επιχειρήσεις μιλά στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. «Η ελληνική αποστολή της 1ης ΕΜΑΚ αποτελείται από πολύ νέα παιδιά και από άνδρες 50 ετών. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να μπολιάσουμε τους νέους με την εμπειρία και τη γνώση που έχουν αποκτήσει οι παλιοί, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε δεκάδες αποστολές στο παρελθόν (Αλβανία, Νοέμβριος 2019, 6,4 Ρίχτερ / Μαρόκο, Φεβρουάριος 2004, 6,5 Ρίχτερ / Τουρκία, Αύγουστος 1999, 7,6 Ρίχτερ). Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας είναι πάρα πολύ δεμένα μεταξύ τους, γνωρίζουν εκ των προτέρων τους ρόλους τους, ξέρουν ποιος θα κάνει το υποστύλωμα, ποιος τη διείσδυση, ποιος θα έχει το γεώφωνο, ποιος τον σκύλο. Είναι μια ομάδα που, ο ένας με τον άλλον, πλέον, μιλάνε με τα μάτια» λέει ο Γιάννης Αρτοποιός. Στα μάτια των ανδρών της ΕΜΑΚ χθες ήταν έκδηλη η συγκίνηση κάθε φορά που έβγαζαν σώους ανθρώπους από τα συντρίμμια αλλά και η θλίψη όταν, παρά τις χειρουργικού τύπου επεμβάσεις τους, ανέσυραν άψυχα σώματα, όπως αυτό της 7χρονης Φατμέ, η οποία δεν κατάφερε να βγει ζωντανή.
Εχοντας τον χρόνο εχθρό, η επίλεκτη ομάδα των πυροσβεστών - που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες λόγω του ψύχους και των συνεχών μετασεισμών - επιχειρεί ανά 8άδες, με τα υπόλοιπα μέλη να κρατούν δυνάμεις πίσω στο camp περιμένοντας τη σειρά τους να μεταβούν στα σημεία-στόχους με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους. «Είναι χιλιάδες τα μέτωπα, όσοι επιχειρούν από την 1η ΕΜΑΚ είναι άξιοι θαυμασμού και σεβασμού» δήλωσε χθες ο Ευθύμης Λέκκας.
Και νέα ελληνική αποστολή
Οπως έγινε γνωστό, ακόμα μία ελληνική αποστολή διάσωσης, αποτελούμενη από εθελοντές, θα ξεκινούσε χθες για την Τουρκία. Πρόκειται για την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών (ΕΠΟΜΕΑ) Θεσσαλονίκης που σπεύδει στις πληγείσες περιοχές με εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό εξοπλισμό (drones) έπειτα από συνεννόηση με την τουρκική Υπηρεσία Διάσωσης.