Σε συνέντευξή του στο The New Yorker, ο Ρουσντί δήλωσε ότι ήταν «τυχερός… το κύριο συντριπτικό συναίσθημά μου είναι η ευγνωμοσύνη».

Ο βραβευμένος συγγραφέας δέχθηκε επίθεση στη σκηνή πριν από μια ομιλία του, τον Αύγουστο του 2022 και πέρασε έξι εβδομάδες στο νοσοκομείο.

Στη συνέχεια έχασε την όρασή του από το ένα μάτι. Ο συγγραφέας αντιμετώπιζε επί μακρόν απειλές θανάτου για το μυθιστόρημά του «Οι σατανικοί στίχοι» του 1988.

Σε μια εκτενή συνέντευξη με τον βραβευμένο Αμερικανό δημοσιογράφο Ντέβιντ Ρέμνικ, ο συγγραφέας δήλωσε: «Ήμουν και καλύτερα. Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τι συνέβη, δεν είμαι και τόσο χάλια».

«Τα μεγάλα τραύματα έχουν επουλωθεί, ουσιαστικά. Έχω αίσθηση στον αντίχειρα και τον δείκτη και στο κάτω μισό της παλάμης. Κάνω πολλή χειροθεραπεία και μου είπαν ότι τα πάω πολύ καλά».

Είπε όμως ότι ήταν δύσκολο να πληκτρολογεί και να γράφει λόγω της έλλειψης αίσθησης σε ορισμένα από τα δάχτυλά του.

«Μπορώ να σηκωθώ και να περπατήσω. Όταν λέω ότι είμαι καλά, εννοώ ότι υπάρχουν σημεία του σώματός μου που χρειάζονται συνεχή έλεγχο. Ήταν μια κολοσσιαία επίθεση».

Ο Σαλμάν Ρουσντί με τον Πολ Όστερ / Photo: Wikimedia Commons

Του είναι δύσκολο να γράψει

Είπε ότι κουβαλάει, επίσης, ψυχικά τραύματα από την επίθεση και ότι πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή του στην ασφάλειά του, αφού ζούσε χωρίς να τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο για μεγαλύτερο διάστημα από δύο δεκαετίες.

«Ξέρετε, υπάρχει και το μετατραυματικό στρες» είπε. «Μου είναι πολύ, πολύ δύσκολο να γράψω. Κάθομαι να γράψω και δεν συμβαίνει τίποτα. Γράφω, αλλά είναι ένας συνδυασμός κενού και σκουπιδιών, πράγματα που γράφω και τα οποία διαγράφω την επόμενη μέρα. Δεν έχω βγει ακόμα από αυτό το σκοτεινό δάσος, πραγματικά».

Ο ύποπτος για το μαχαίρωμα του Σαλμάν ο Χαντί Ματάρ, κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας.

Photo: Wikimedia Commons

Η φετφά παραμένει ανοιχτή

Ο Σαλμάν Ρουσντί αναγκάστηκε να κρυφτεί για σχεδόν 10 χρόνια μετά τη δημοσίευση των «Σατανικών στίχων» το 1988.

Πολλοί μουσουλμάνοι αντέδρασαν με οργή σε αυτό το βιβλίο, υποστηρίζοντας ότι η απεικόνιση του Προφήτη Μωάμεθ προσβάλλει την πίστη τους.

Αντιμετώπισε πολλές απειλές θανάτου και ο τότε ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετφά – διάταγμα – που ζητούσε τη δολοφονία του συγγραφέα, επικηρύσσοντας τον με 3 εκατομμύρια δολάρια (2,5 εκατομμύρια λίρες).

Η φάτουα παραμένει ενεργή και παρόλο που η κυβέρνηση του Ιράν έχει αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, ένα οιονεί επίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε επιπλέον 500.000 δολάρια (416.000 λίρες) στην αμοιβή το 2012.

Θα αλλάξει κάτι στον τρόπο ζωής του;

Ο Ντέιβιντ Ρέμνικ ρώτησε τον Σαλμάν Ρουσντί αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός μετά τη μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη το 2000, αφού προηγουμένως είχε ζήσει στην παρανομία για αρκετά χρόνια.

«Λοιπόν, κάνω στον εαυτό μου αυτή την ερώτηση και δεν ξέρω την απάντηση» είπε. «Είχα όντως περισσότερα από 20 χρόνια ανέμελης ζωής. Οπότε, είναι αυτό ένα λάθος; Επίσης, έγραψα πολλά βιβλία».

Το τελευταίο μυθιστόρημα του, to Victory City, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από την επίθεση και εκδίδεται αυτή την εβδομάδα.

«Πάντα προσπαθούσα πολύ σκληρά να μην υιοθετήσω τον ρόλο του θύματος» είπε. «Τότε απλά λέω “κάποιος μου κάρφωσε ένα μαχαίρι! Καημένε μου»… Πράγμα που σκέφτομαι μερικές φορές!».

«Αλλά αυτό δεν θέλω να το σκέφτονται οι άνθρωποι που διαβάζουν το βιβλίο. Θέλω να αιχμαλωτιστούν από την ιστορία, να παρασυρθούν».

Δείτε το βίντεο από την επίθεσή του

*Με στοιχεία από bbc.com