Νέες διπλωματικές αναταράξεις προκάλεσε το μυστηριώδες μπαλόνι που εθεάθη κοντά σε αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πολιτεία της Μοντάνα που απεστάλη από την Κίνα προκειμένου να «κατασκοπεύσει» σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Στο πλαίσιο αυτό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την επερχόμενη επίσκεψή του στην Κίνα.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας πως δεν εγείρει κάποια «απειλή».

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα λίγα 24ωρα πριν την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άντονι Μπλίνκεν στην Κίνα προκειμένου να ομαλοποιήσει τις ήδη τεταμένη διμερή σχέση.

Την αναβολή επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επικαλείται η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενοι το αερόστατο και μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο κ. Μπλίνκεν και ένας αναπληρωτής του μίλησαν με την κινεζική πρεσβεία το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Παρασκευής. Ο κ. Μπλίνκεν είπε στον ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ότι η πορεία του αερόστατου ήταν παραβίαση της κυριαρχίας και «απαράδεκτη», σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχει νέα ημερομηνία για το ταξίδι του κ. Μπλίνκεν στο Πεκίνο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η απάντηση της Κίνας

Το Πεκίνο είχε προσπαθήσει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με το αερόστατο, εκφράζοντας τη λύπη του για το περιστατικό και αναφέροντας ότι προοριζόταν για πολιτική έρευνα και ότι είχε «παρεκκλίνει κατά πολύ από την προγραμματισμένη πορεία του».

Σε νέα του τοποθέτηση το κινεζικό ΥΠΕΞ, σημείωσε πως το μπαλόνι χρησιμοποιήθηκε «κυρίως για μετεωρολογικούς» σκοπούς, σύμφωνα με το BBC. Το Πεκίνο προσθέτει ότι θα διατηρήσει επαφές με τις ΗΠΑ προκειμένου να γίνει η αρμόζουσα διαχείριση της κατάστασης και υπογράμμισε ότι «λυπάται για την ακούσια είσοδο» του μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

«Το Πεκίνο μάλλον προσπαθεί να εκπέμψει σήμα στην Ουάσινγκτον»

Μετά την είδηση ζητήθηκε από ειδικούς αναλυτές να απαντήσουν σχετικά με το μυστηριώδες μπαλόνι αλλά και εάν πράγματι το Πεκίνο θα το επέλεγε για να κατασκοπεύσει τις ΗΠΑ.

«Το Πεκίνο μάλλον προσπαθεί να εκπέμψει σήμα στην Ουάσιγκτον. Ενώ θέλουμε να βελτιώσουμε τους δεσμούς, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεχή ανταγωνισμό, χρησιμοποιώντας κάθε απαραίτητο μέσο’, χωρίς να πυροδοτούμε σοβαρά τις εντάσεις’’. ‘’Και τι καλύτερο εργαλείο για αυτό από ένα φαινομενικά αβλαβές μπαλόνι»  σημείωσε στο BBC ο αναλυτής Χι Γιουάν Μίνγκ.

Το άρθρο του BBC αναφέρει πως τα κατασκοπευτικά μπαλόνια είναι μία από τις παλαιότερες μορφές τεχνολογίας επιτήρησης. Ο ιαπωνικός στρατός τις χρησιμοποίησε για να εκτοξεύσει εμπρηστικές βόμβες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ευρέως από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Έχουν άλλα μέσα για να κατασκοπεύσουν τις αμερικανικές υποδομές ή όποιες πληροφορίες ήθελαν να λάβουν. Το μπαλόνι ήταν ένα ‘σήμα’ στους Αμερικανούς, αλλά ήθελαν να δουν πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί», εξήγησε ο Δρ Μπέντζαμιν Χο στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam της Σιγκαπούρης.

Ο Χο σημειώνει μάλιστα πως στόχος του Πεκίνου ενδεχομένως να ήταν και ο εντοπισμός του μπαλονιού από τις ΗΠΑ.

«Είναι πιθανό ο εντοπισμός να ήταν ο στόχος. Η Κίνα μπορεί να χρησιμοποίησε το μπαλόνι για να αποδείξει ότι έχει μια εξελιγμένη τεχνολογική ικανότητα να διεισδύσει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χωρίς να διακινδυνεύσει μια σοβαρή κλιμάκωση. Από αυτή την άποψη, ένα μπαλόνι είναι μια πολύ ιδανική επιλογή», κατέληξε.