Πολλές έρευνες προσπαθούν να βρουν ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που φέρνουν την ευτυχία στον άνθρωπο. Κάποιες από αυτές συγκλίνουν ότι περίπου το 40% της ευτυχίας των ανθρώπων είναι αποτέλεσμα των επιλογών τους. Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μετά από 80 χρόνια ανάλυσης και μελετών βρήκε τελικά την απάντηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας του, που ξεκίνησε το 1938 και στην οποία πήραν μέρος 724 άτομα από διάφορα οικονομικά και κοινωνικά υπόβαθρα, είχε σκοπό να αποκαλύψει τι κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους στη ζωή τους.

Ποια είναι η εξίσωση της ευτυχίας;

Ενσυναίσθηση και συμπερίληψη: Οι δύο λέξεις που μπορούν να κάνουν ευτυχισμένο το 2023

Δύο παράγοντες  που τελικά μας κάνουν ευτυχισμένους

Ο πρώτος παράγοντας είναι οι συναισθηματικοί δεσμοί. Φίλοι, σχέσεις, οικογένεια. Όταν δηλαδή ένα άτομο έχει γύρω του ανθρώπους που αγαπά και τον αγαπούν. Μια κατάσταση που του δίνει συναισθηματική ασφάλεια.

Ο δεύτερος παράγοντας δεν είναι τα χρήματα, αλλά μια απλή στάση ζωής: να μην ανησυχείς για μικρά πράγματα. Οι άνθρωποι που μπορούσαν να επικεντρωθούν μόνο σε αυτά που είχαν πραγματική σημασία, ήταν τελικά πιο χαρούμενοι στη ζωή τους. Ακόμη και αν δεν ήταν πλούσιοι.