Αισιόδοξα μπήκε το 2023 με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να καταγράφουν πτώση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς έπεσαν έως και 7,9% στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου του 2021 – δηλαδή τρεις μέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας τρεις εβδομάδες συνεχούς πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι ευοίωνες και υποδεικνύουν θερμοκρασία πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης τις προσεχείς δύο εβδομάδες, γεγονός που θα της επιτρέψει να αποφύγει μια ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και περιορισμό της κατανάλωσης καθώς συνεχίζεται ο χειμώνας, σημειώνει το Bloomberg.

Μικρότερη πίεση στην αγορά

Μετά από μια χρονιά ακραίας αστάθειας και με τα κόστη της ενέργειας να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ μεσούντος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αγορά ξεκινά το νέο έτος με μικρότερη πίεση. Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά περίπου 47% τον Δεκέμβριο καθώς η Ευρώπη κατάφερε με προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των περιορισμένων από τη Ρωσία ροών.

Οι ηπιότερες θερμοκρασίες για μια παρατεταμένη περίοδο σε συνδυασμό με μια τυπική για το τέλος του έτους επιβράδυνση της βιομηχανικής ζήτησης ίσως βοηθήσουν την Ευρώπη να διατηρήσει σε καλό επίπεδο τα αποθέματα φυσικού αερίου μέχρι τη λήξη της χειμερινής σεζόν. Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου προσφέρουν παράλληλα μια ανακούφιση στις οικονομίες της Ευρώπης, που δέχονται πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο δείκτης των αποθεμάτων στην Ευρώπη

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου της Ολλανδίας για τον επόμενο μήνα έπεσαν σήμερα κατά 2,7% στα 74,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10:20 ώρα Άμστερνταμ. Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς είπε ότι η ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν «σκληρή δοκιμασία» για την ατμομηχανή της ευρωζώνης και κάλεσε τους Γερμανούς να συνεχίσουν και τους επόμενους μήνες την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας έφθασαν την περασμένη εβδομάδα στο 90% από το μέσο πενταετή όρο του 73% τέτοια εποχή, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Τα νέα τερματικά εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου «καθιστούν τη χώρα μας και την Ευρώπη ανεξάρτητες από το ρωσικό φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Σολτς στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.