Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-ουέν ξεκαθάρισε πως θα είναι στο πλάι της Κίνας σε ό,τι αφορά τον αγώνα που δίνει εκ νέου ενάντια στη νέα έξαρση του κοροναϊού.

Σημειώνεται πως η Ταϊβάν, με πληθυσμό 24 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται υπό τη συνεχή απειλή μίας εισβολής από την Κίνα, καθώς η τελευταία θεωρεί το νησί (Ταϊβάν) μέρος του κινεζικού εδάφους και επιθυμεί να το επανενώσει με την υπόλοιπη χώρα, ακόμη και δια της βίας.

Στο διάγγελμά της, η πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι Ταϊβανέζοι είναι «έτοιμοι να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια (στο Πεκίνο) στη βάση των ανθρωπιστικών ανησυχιών», «τη στιγμή που θα υπάρξει κάποια ανάγκη».

Η Τσάι πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η βοήθεια της Ταϊβάν θα μπορούσε «να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την πανδημία και να περάσουν ένα νέο έτος σώοι και υγιείς».

Κίνα: Παγκόσμια ανησυχία από το νέο κύμα κοροναϊού – Φόβοι για νέα στελέχη

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αφού εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά στις αρχές Δεκεμβρίου την δρακόντεια πολιτική της «μηδενικής covid», τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων μολύνσεων στην Ουχάν.

Ο Σι Τζινπίνγκ καλεί σε ενότητα

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έκανε σήμερα έκκληση για μεγαλύτερες προσπάθειες και ενότητα, καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια «νέα φάση» στην προσέγγισή της για την καταπολέμηση της πανδημίας, κατά τα πρώτα δημόσια σχόλιά του για τον κοροναϊό Covid-19, αφότου η κυβέρνησή του άλλαξε πορεία πριν από τρεις εβδομάδες και χαλάρωσε την αυστηρή πολιτική των λοκντάουν και των μαζικών διαγνωστικών τεστ.

Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του, που προβλήθηκε τηλεοπτικά, ο Σι είπε ότι η Κίνα έχει ξεπεράσει τις άνευ προηγουμένου δυσκολίες και προκλήσεις στη μάχη κατά της Covid-19 και ότι η πολιτική της «αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο» όταν το απαίτησε η κατάσταση και η χρονική συγκυρία.

«Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η πλειονότητα των εργαζομένων, κυρίως το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και οι απλοί εργαζόμενοι πολίτες αψήφησαν τις κακουχίες και συνέχισαν (τη ζωή τους) θαρραλέα», σημείωσε ο Σι.

Και προσέθεσε, καλώντας σε ενότητα και επιμονή, ότι «επί του παρόντος, η πρόληψη και ο έλεγχος της πανδημίας εισέρχονται σε μια νέα φάση, είναι ακόμη μια εποχή για αγώνα, όλοι επιμένουν και εργάζονται σκληρά κι η ανατολή είναι μπροστά μας. Ας εργαστούμε σκληρότερα, η επιμονή σημαίνει νίκη και η ενότητα σημαίνει νίκη».