Καταιγισμό SMS θα δεχθούν από το νέο έτος οι πολίτες στη χώρα μας, καθώς ξεκινά δυναμικά και ακτινωτά στην επικράτεια το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εξετάσεις για την πρώιμη διάγνωση πολλών διαφορετικών παθήσεων απειλητικών για την υγεία. Ετσι, μετά τον καρκίνο του μαστού στο στόχαστρο μπαίνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αλλά και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Εν τω μεταξύ, για πρώτη φορά στη χώρα μας κινητές μονάδες θα «οργώσουν» ορεινές περιοχές και μικρά νησιά (κάτω από 10.000 κατοίκους ο κάθε δήμος) υποβάλλοντας τους πολίτες σε εξετάσεις αλλά και σε εμβολιασμό.

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023 με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να διενεργούν γενικές εξετάσεις αίματος (τσεκάπ) και να κάνουν αντιγριπικό εμβολιασμό σε όσους το επιθυμούν.

Προληπτικές εξετάσεις

«Στο υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά ξεκινάει πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων σε ορεινές περιοχές και μικρά και πολύ μικρά νησιά. Μαζί με τη γενική γραμματέα Ειρήνη Αγαπηδάκη ξεκινάμε ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων προκειμένου οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να μη χρειάζεται να μετακινηθούν για να κάνουν εξετάσεις», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Και συνεχίζει: «Ο στόχος και η φιλοσοφία του υπουργείου Υγείας είναι ότι επενδύουμε στην πρόληψη και άρα εμείς πάμε και αναζητούμε τους πολίτες να κάνουν τις βασικές εξετάσεις και γρήγορα αν υπάρχει κάτι να εντοπιστεί.

Οσο περισσότερο επενδύσεις στην πρόληψη, τόσο καλύτερο κάνεις για τη δημόσια υγεία».  Παράλληλα όμως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη συνταγογράφηση εξετάσεων σε περίπου πέντε εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 ετών, ώστε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου.

Μάλιστα, πρόσφατη υπουργική απόφαση προβλέπει αποζημίωση για τους γιατρούς (προσωπικούς γιατρούς, ιδιώτες που δεν έχουν ενταχθεί στον νέο θεσμό, γιατρούς του Δημοσίου ή του ΕΟΠΥΥ), που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται στα περίπου 20 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει πως η ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους επενδύει ένα σημαντικό κεφάλαιο στη μέχρι πρότινος παραμελημένη πρόληψη.

Είναι άλλωστε επιστημονικά τεκμηριωμένο πως μόνον στην ΕΕ καταγράφονται ετησίως 6 εκατ. νέα καρδιαγγειακά περιστατικά και 1,8 εκατ. θάνατοι, με αποτέλεσμα το κόστος για τη φροντίδα των ασθενών να αγγίζει τα 210 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

Γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών

Παράλληλα όμως σύντομα ξεκινά και το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας «ξεκλειδώνοντας» την αποστολή SMS σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα παραπεμπτικά που θα παραλαμβάνουν στο κινητό τους ή στο προσωπικό τους e-mail και θα μπορούν να εκτελέσουν δωρεάν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα συμπεριλαμβάνουν τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση, αλλά και βιοψία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως με τις δωρεάν αυτές προληπτικές εξετάσεις η χώρα μας εναρμονίζεται με τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV έως το 2030.

Υπενθυμίζεται δε, πως η προσπάθεια αυτή «κουμπώνει» με τις συστάσεις για δωρεάν εμβολιασμό παιδιών και εφήβων (ηλικίας 9-18 ετών), ανεξαρτήτως φύλου, στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας θα ακολουθήσει μία ακόμη… καταιγίδα μηνυμάτων σε 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες 50-70 ετών, για δωρεάν έλεγχο (κολονοσκόπηση) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το όφελος δε, αναμένεται σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς πως εκτιμάται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται εντός των συνόρων 3.000 νέα περιστατικά.

Εάν όμως η διάγνωση γίνει έγκαιρα τα ποσοστά επιτυχούς αντιμετώπισης ξεπερνούν ακόμη και το 90%.

Οργανωμένες δράσεις

Τα πρώτα δείγματα άλλωστε για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου καταγράφονται από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Εως τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και είχαν  εντοπιστεί πάνω από 3.000 γυναίκες με ευρήματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δώσουν μία μάχη για την υγειά τους.

Το 2023 όμως θα αποτελέσει το έναυσμα και για μία σειρά πιλοτικών προγραμμάτων των οποίων τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν πυξίδα για πιο οργανωμένες δράσεις σε δεύτερη φάση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το επόμενο πεδίο δράσης θα αφορά το μελάνωμα και άλλους τύπους του καρκίνου του δέρματος με έμφαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (χειρώνακτες, γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς κ.λπ.), που εργάζονται πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο.

Αντίστοιχα, και σύμφωνα με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει προσυμπτωματικός έλεγχος και για τον καρκίνο του πνεύμονα σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.