Σαρώνουν οι αναπνευστικές λοιμώξεις που προκαλούν όλοι οι ιοί της γρίπης που κυκλοφορούν φέτος, με την επιδημία να ξεπερνά τα επίπεδα που καταγράφονταν πριν την πανδημία, ιδίως στα παιδιά μέχρι 15 ετών και στους ηλικιωμένους άνω των 65.

Αυξητική πορεία παρουσιάζει και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ενώ οι λοιμώξεις από κοροναϊό παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Το αποτέλεσμα της εξάπλωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων την εβδομάδα που πέρασε, από τις 19-25 Δεκεμβρίου ήταν να χάσουν τη ζωή τους 137 άνθρωποι από κοροναϊό και άλλοι δύο από γρίπη, ενώ 109 άνθρωποι διασωληνώθηκαν λόγω κοροναϊού και άλλοι 7 χρειάστηκαν ΜΕΘ λόγω επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω εντείνονται οι ελλείψεις φαρμάκων, με τους φαρμακοποιούς να επιδίδονται σε «σαφάρι» μεταξύ τους για να καλύψουν τα κενά. Όπως φαίνεται, οι ελλείψεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, τόσο γιατί οι φαρμακευτικές είναι κλειστές λόγω εορτών, όσο γιατί η κύρια αιτία των ελλείψεων είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές στην παραγωγή των φαρμάκων, διεθνώς.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, τα συμπτώματα γρίπης, έστειλαν στο γιατρό 25% περισσότερα νεογνά και παιδιά μέχρι 4 ετών, 50% περισσότερα παιδιά 5-14 ετών και 20% περισσότερους ενήλικες, σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, όμως η συχνότητα των επισκέψεων στο γιατρό ήταν αισθητά υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πριν την πανδημία το 2019 και δραματικά υψηλότερη σε σχέση με το 2018.

Η άνοδος του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού, οδηγεί τον ΕΟΔΥ στην ένταξή του στο σύστημα επιτήρησης Sentinel του ιού με έλεγχο των δειγμάτων τις επόμενες εβδομάδες, παράλληλα με τη γρίπη και τον κοροναϊό, για την εκτίμηση της θετικότητας ανά αναπνευστικό παθογόνο μικροοργανισμό, στην κοινότητα.

Την εβδομάδα 51/2022 ελήφθησαν 79 δείγματα από τους εργαστηριακούς παρατηρητές του δικτύου Sentinel της ΠΦΥ. Από αυτά, 6 (8%) ήταν θετικά για SARS-CoV-2 και 34 (43%) ήταν θετικά για γρίπη.

Από τις μαζικές δειγματοληψίες, εκτός δικτύου επιτήρησης, επιλέχθηκαν για μοριακό έλεγχο 741 άτομα από τα οποία, τα 178 (24%) ήταν θετικά για SARSCoV-2, τα 119 (16%) ήταν θετικά για γρίπη και τα 95 (13%) ήταν θετικά για αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.

Σε ότι αφορά τον κοροναϊό, οι εισαγωγές την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 7%, ενώ από τους 109 ασθενείς που χρειάστηκαν διασωλήνωση, το 97% είχε υποκείμενο νόσημα και ηλικία άνω των 70 ετών. Μειωμένοι κατά 12% ήταν και οι 137 θάνατοι από κοροναϊό που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα και αφορούσαν άτομα 56-96 ετών με μέση ηλικία τα 85 έτη.

Λόγω γρίπης, οι ασθενείς που χρειάστηκαν ΜΕΘ την περασμένη εβδομάδα ήταν 5 άνδρες και 2 γυναίκες 41-83 ετών, ενώ από τον Οκτώβριο μέχρι την περασμένη εβδομάδα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ 24 άτομα. Από τα τρία άτομα που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης την περασμένη εβδομάδα, ένας ήταν άνδρας και δύο ήταν γυναίκες 78-84 ετών.

Ελλείψεις φαρμάκων

Η αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων από τους γιατρούς βρίσκει αυτή  την εποχή πρόσθετο εμπόδιο τις ελλείψεις φαρμάκων. Λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι ελλείψεις τώρα επεκτείνονται και στα αναλγητικά – αντιπυρετικά, όπως διάφορες μορφές παρακεταμόλης, ιβουπροφαίνης κλπ, αμοξυκιλλίνης με κλαβουλανικό οξύ, εισπνεόμενων διαλυμάτων και παιδικά σιρόπια.

Επειδή όμως τώρα αναδεικνύεται και πρόβλμηα στην παραγωγή των φαρμάκων, διεθνώς, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένoνται κατά το νέο έτος και τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση.

«Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εξηγήσει και προειδοποιήσει σε όλους του τόνους για την αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη αυτή πρακτική, καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Ο ΠΙΣ αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Α΄ αντιπροέδρου του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 19/12 όπου σημειώθηκε μεταξύ άλλων, ότι παγίως και διαρκώς «διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά…» και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική.

Ο ΠΙΣ επεσήμανε ότι ισχύει απολύτως η δήλωση του προέδρου, Δρ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για τη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου συμφέροντος των ασθενών. Παράλληλα, ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους.

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποκατάσταση των προβλημάτων διανομής των φαρμάκων, ο ΕΟΦ αποφάσισε χθες την αναστολή της άδειας λειτουργίας σε δύο φαρμακαποθήκες που αρνήθηκαν τον έλεγχο από τα στελέχη του Οργανισμού. Οι φαρμακαποθήκες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να αποφασίσουν να δεχθούν τον έλεγχο του ΕΟΦ.