Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει από την ώρα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας οι πρώτες πληροφορίες για το Qatargate. Οι βελγικές αρχές, την Κυριακή (11/12), ανακοίνωσαν πως από τους έξι που είχαν προσαχθεί, οι τέσσερις προφυλακίστηκαν – εκ των οποίων η Εύα Καϊλή και ο σύζυγος της – και δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο συνδετικός κρίκος πίσω από το σκάνδαλο του χρηματισμού αξιωματούχων από το Κατάρ, ήταν ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είναι μεταξύ των προφυλακισθέντων.

Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου – Οι επαφές με τον σύζυγο της Καϊλή

Τα Ιταλικά μέσα και όχι μόνο, θεωρούν ότι ο πρώην ευρωβουλευτής, Παντσέρι, είναι το σημείο αναφοράς μεταξύ των υπόλοιπων εμπλεκόμενων. Από ότι φαίνεται, οι βελγικές αρχές  υποψιάζονταν, ήδη από το καλοκαίρι, ότι το Κατάρ έδινε χρήματα και δώρα για να επηρεάσει οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πέρα από τα ενοχοποιητικά στοιχεία που υπάρχουν για τον Παντσέρι, οι αρχές περιγράφουν πως ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής έκανε χρήση των επαφών που είχε στο Κοινοβούλιο, αλλά και της ΜΚΟ Fight Impunity, της οποίας ήταν επικεφαλής. Πριν υπάρξει το σκάνδαλο, η ΜΚΟ απαρτιζόταν από μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες.

Μάλιστα, με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθό του και σύντροφο της Εύας Καϊλή – «φέρεται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016-2018». Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο σύζυγος της πρώην αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου ίδρυσε μαζί με τον Παντσέρι την ΜΚΟ Fight Impunity.

Σφραγίστηκαν τα γραφεία 4 Ιταλών ευρωβουλευτών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica, σφραγίστηκαν τα γραφεία 4 Ιταλών που έχουν άμεση σχέση με τον Παντσέρι. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σφραγίστηκε το γραφείο της Federica Garbagnati – σήμερα είναι βοηθός της ευρωβουλευτού Alessandra Moretti- η οποία, παρά το γεγονός ότι έκανε ένα ταξίδι στη Ντοχά για να συναντήσει τον υπουργό Εργασίας, ξεκαθάρισε ότι πάντα ψήφιζε για το Κατάρ σύμφωνα με τις υποδείξεις της ομάδας της. Η Garbagnati, ωστόσο, στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Antonio Panzeri.

Ο δεύτερος είναι ο Giuseppe Meroni.

Έχει και αυτός παρελθόν ως βοηθός του Παντσέρι και τώρα είναι στην υπηρεσία της Λάρα Κόμι, νεοεκλεγμένης από τη Forza Italia. Μεταξύ του Comi και του Παντσέρι, ωστόσο, παρά την πολιτική τους απόσταση, υπήρχε πάντα μια φιλία που γεννήθηκε από ένα κοινό πάθος: το ποδόσφαιρο. Η μία οπαδός της Μίλαν και ο άλλος της Ίντερ, έπαιρναν συχνά μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές αφιερωμένες στο ντέρμπι της Λομβαρδίας.

Η τρίτη είναι η Donatella Rostagno, με ειδικότητα στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, πρώην συνεργάτης του Παντσέρι και τώρα της Βελγίδας ευρωβουλευτού ιταλικής καταγωγής, Maria Arena. Πέρα από αυτές τις ιδιότητες, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ “Fight Impunity”, η οποία ιδρύθηκε επίσης από τον Παντσέρι και βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εισαγγελίας.

Ο τέταρτος είναι ο Davide Zoggia, ένα σημαντικό όνομα της Ιταλικής Αριστεράς πριν από δεκαπέντε χρόνια.

Πρώην Ιταλός βουλευτής, πιστός του Pierluigi Bersani (πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος) και οργανωτικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της γραμματείας του κ. Epifani. Το κινητό του τηλέφωνο κατασχέθηκε, επειδή ζούσε στις Βρυξέλλες σε ένα σπίτι που ανήκε στον Giuseppe Meroni, με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο γραφείο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες.

Ο Zoggia ανήκει στο προσωπικό του Pietro Bartolo (πολιτικός πολύ γνωστός για τις τοποθετήσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών) αλλά και στο προσωπικό του αρχηγού της ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Brando Benifei – οι βοηθοί είναι συχνά μοιρασμένοι (μεταξύ των ευρωβουλευτών). Όλοι αυτοί οι βουλευτές έμειναν απολύτως ανεπηρέαστοι από τις έρευνες.

Η χλιδάτη ζωή του Παντσέρι

Στα εντάλματα σύλληψης διατυπώνονται γλαφυρές περιγραφές από τις παρακολουθήσεις των υπόπτων, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα il Sole 24 ore. Στην συνοπτική περιγραφή των γεγονότων, ο δικαστής, τονίζοντας ότι ισχύει το «τεκμήριο αθωότητας», γράφει ότι τα εγκλήματα προκύπτουν από την απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνημάτων μεταξύ του Παντσέρι και της συζύγου του. Εμφανίζεται, επίσης, ένας διάλογος στον οποίο γίνεται αναφορά σε διακοπές Χριστουγέννων για όλη την οικογένεια που κόστισαν 100.000 ευρώ…

Στο έγγραφο, ένα αρχείο 4 σελίδων που συνοψίζει ορισμένες συνομιλίες, εξηγείται ότι η Μαρία Κολεόνι, σύζυγος του Παντσέρι, και ο ίδιος ο πρώην ευρωβουλευτής είχαν χρησιμοποιήσει μια πιστωτική κάρτα που ανήκε σε ένα τρίτο πρόσωπο που ονομάζεται «ο γίγαντας».

Ακόμη, σχετικά με την οργάνωση οικογενειακών χριστουγεννιάτικων διακοπών, μιλώντας για κόστος, η Μαρία Κολλεόνι φέρεται να είπε στον σύζυγό της ότι «δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει 100.000 ευρώ (…) όπως πέρυσι», αλλά να «ανοίξει στο Βέλγιο έναν τραπεζικό λογαριασμό», στον οποίο δεν ήθελε «να κάνει οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς εκείνη να μπορεί να το ελέγξει». Στη συνέχεια, τον συμβούλεψε να ανοίξει λογαριασμό με «εγγραφή ΦΠΑ, που υποδηλώνει ότι ο Παντσέρι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει μια νέα εμπορική δραστηριότητα υποκείμενη σε ΦΠΑ».

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Παντσέρι

Το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, τέλος, γράφει ότι, βάσει των εγγράφων της έρευνας, «ο Παντσέρι βαρύνεται με υποψίες που αφορούν πολιτικού είδους παρεμβάσεις σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, με χρηματικό αντίτιμο».

Το Politico αναφέρει ότι το ένταλμα σύλληψης του Παντσέρι αναφέρει ότι » παρενέβη πολιτικά σε μέλη που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς όφελος του Κατάρ και του Μαρόκου». Το ένταλμα κατηγορεί τη σύζυγο και την κόρη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για ξέπλυμα  μαύρου χρήματος με πιθανή ποινή 5 ετών.