«Κόουτς καλησπέρα και συγχαρητήρια, η ερώτηση στα αγγλικά ή μήπως προτιμάτε στα ελληνικά;». Το πρόσωπο του Φερνάντο Σάντος φωτίστηκε ολόκληρο όταν του απευθύναμε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου και κατάλαβε ότι είμαστε από την Ελλάδα. «Καλησπέρα, τι κάνεις», μας είπε σε άπταιστα ελληνικά με ένα πλατύ χαμόγελο και τους δημοσιογράφους να επιχειρούν να καταλάβουν τη γλώσσα (καθώς στην επιλογή της διαλέκτου στο κανάλι της FIFA για αυτή τη συνέντευξη Τύπου υπήρχαν τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα πορτογαλικά και τα αραβικά).

«Ειλικρινά θα ήθελα να σου απαντήσω όλη την ερώτησή σου στα ελληνικά, αλλά εντάξει δεν είναι τόσο καλά ακόμα τα δικά μου ελληνικά, πού θα πάει όμως», συνέχισε γελώντας και μιλώντας πλέον στα πορτογαλικά.

Η ερώτησή μας είχε να κάνει με το πώς νιώθει που οι περισσότεροι Ελληνες είναι με την Πορτογαλία στο Μουντιάλ χάρη σε αυτόν και φυσικά το αν το μυστικό για μια επόμενη επιτυχία απέναντι στο Μαρόκο είναι να ξεχαστεί αμέσως η θριαμβευτική βραδιά κόντρα στην Ελβετία και το εντυπωσιακό 6-1.

«Με συγκινείς με αυτό που λες και το ξέρω καλά γιατί λαμβάνω μηνύματα ακόμα και τώρα που είμαστε εδώ από φίλους μου στην Ελλάδα. Σας αγαπώ και πάντα σας έχω μέσα στην καρδιά μου. Είναι η δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα και έχω περάσει πολύ όμορφα χρόνια. Χαίρομαι το να δίνω χαρά σε δύο λαούς και την πατρίδα σας δεν την ξεχνάω ποτέ. Ενημερώνομαι και για το ελληνικό πρωτάθλημα, τα παρακολουθώ όλα και την πορεία της χώρας», απαντά στην ερώτηση των «ΝΕΩΝ» και συνεχίζει στο δεύτερο σκέλος.

«Ηδη έχουμε αφήσει πίσω μας αυτή τη βραδιά και κοιτάμε μπροστά μας, που έχουμε αντίπαλο μια εξαιρετική ομάδα η οποία άφησε εκτός την Ισπανία και αυτό λέει πολλά. Θα είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας» λέει ο κόουτς των Πορτογάλων συνεχίζοντας να απαντάει στις ερωτήσεις και των άλλων συναδέλφων.

Την ώρα που τελειώνει η συνέντευξη Τύπου και κατευθύνεται προς την πόρτα της εξόδου τον πλησιάζουμε (μαζί με έναν Πορτογάλο που θέλει να του υπογράψει μια μίνι μπάλα), ο άνθρωπος της FIFA μας κοιτάει λίγο περίεργα και ετοιμάζεται να μας «μπλοκάρει», όταν ο κόουτς Σάντος τού λέει: «Ασ’ τους σε παρακαλώ, είναι δικοί μου»! Υπογράφει γρήγορα την μπάλα, χαιρετάει τον συμπατριώτη του και γυρίζει προς το μέρος μας και μας πιάνει από τους ώμους.

«Τι κάνεις, πώς είσαι, όλα τα παιδιά στην Ελλάδα είναι καλά»;

Ναι κόουτς, έχεις τους χαιρετισμούς τους και από την εφημερίδα (καθώς γνωρίζει καλά «ΤΑ ΝΕΑ») του απαντάμε και ανταποδίδει. «Τα φιλιά μου σε όλους».

Τον πιάνουμε από το χέρι και του λέμε: «Κόουτς, σου χρωστάμε μια συγγνώμη όλοι οι Ελληνες, δεν έπρεπε να σε αφήσουμε να φύγεις, δεν σου φερθήκαμε σωστά».

Χαμογελώντας μας πιάνει το χέρι: «Δεν μου χρωστάτε τίποτε, εγώ χρωστάω στην Ελλάδα και σας αγαπάω σαν την πατρίδα μου».

«Πραγματικά σας εκτιμάει»

«Κόουτς, καλή συνέχεια» του λέμε και αποφεύγουμε να πούμε φωναχτά το «ραντεβού στον τελικό» γιατί ξέρουμε ότι θα τρελαινόταν.

Οπως πάμε να φύγουμε προς το ασανσέρ, μας σκουντάει ο πορτογάλος συνάδελφος από τη «Record», Μπρούνο Φερνάντο.

«Συγκινήθηκε με το μήνυμα από την Ελλάδα, πραγματικά σας εκτιμάει πάρα πολύ και είναι τρομερός άνθρωπος. Μη με παρεξηγήσεις, αλλά ευτυχώς που δεν τον κρατήσατε. Μας έκανε πρωταθλητές Ευρώπης το 2016 και πιστεύω ότι φέτος μπορεί να πάρει και το Μουντιάλ», λέει την άποψή του.

Πίνουν νερό στο όνομα του Σάντος, που με οκτώ παιχνίδια πλέον στον πάγκο των Πορτογάλων έγινε ο πρώτος προπονητής της Εθνικής με τόσους αγώνες σε Μουντιάλ (επτά είχε ο Σκολάρι) και πλέον ο επόμενος στόχος είναι να γίνει και ο πρώτος πορτογάλος τεχνικός που θα οδηγήσει τη χώρα στα ημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάτι που μόνο βραζιλιάνοι τεχνικοί έχουν πετύχει ως τώρα (ο Οτο Γκλόρια το 1966 και ο Φελίπε Σκολάρι το 2006).

Ολο το γήπεδο φώναζε από τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου «Ρονάλντο, Ρονάλντο» αλλά του κόουτς Σάντος δεν ίδρωνε το αφτί του (τον έβαλε στο 74′).

Πέρασε με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα ότι πάνω απ’ όλα και όλους είναι η ομάδα, αφήνοντας τον σούπερ σταρ του στον πάγκο λόγω της συμπεριφοράς του (με βρισιά) όταν έγινε αλλαγή στον αγώνα με την Κορέα.

Ναι, ο άνθρωπος που οδήγησε την Πορτογαλία στον μοναδικό της τίτλο (πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2016) τώρα την πήγε στις «8» του κόσμου, εκεί που λίγο έλειψε να πάει την Εθνική μας το 2014 στη Βραζιλία (και αφού πρώτα την είχε πάει και στα προημιτελικά του Euro 2012) και δεν το έκανε για ένα πέναλτι, στην ψυχοφθόρο διαδικασία με την Κόστα Ρίκα.

Ας προσέχαμε…

Boa Sorte Mister (καλή επιτυχία μίστερ).