Αυξήσεις για περίπου 19.900 γιατρούς που εργάζονται στο ΕΣΥ προβλέπει το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. Σύμφωνα δε, με τον νομοθέτη και εφόσον το σχέδιο νόμου λάβει το «πράσινο φως» η αύξηση σε αποδοχές και επιδόματα θα είναι αναδρομική και συγκεκριμένα από τις 28 Ιουνίου του 2022. Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις στον βασικό, μικτό μισθό εκτιμώνται σε 10% ενώ οι αποδοχές αναμένεται να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα εάν κανείς συνυπολογίσει και τις αυξήσεις στα επιδόματα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι γιατροί που εργάζονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας με εξειδίκευση θα έχουν να λαμβάνουν έως και 445 ευρώ επιπλέον τον μήνα (ανάλογα με τον βαθμό τους) ενώ αντίστοιχα οι γιατροί με εξειδίκευση που εργάζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών αναμένεται να δουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν ακόμη και τα 615 ευρώ (επίσης ανάλογα με τον βαθμό τους).

Παράλληλα, όμως, παρατείνεται και το επίδομα των αναισθησιολόγων ύψους 400 ευρώ ενώ υπενθυμίζεται πως και για τους γιατρούς που εξειδικεύονται στη συγκεκριμένη ειδικότητα αιχμής προβλέπεται μηνιαίο επίδομα ύψους 250 ευρώ.

Το ίδιο νομοσχέδιο, όμως, που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, επιχειρεί να συγκρατήσει τους γιατρούς στο ΕΣΥ δημιουργώντας παράλληλα ένα πιο ευέλικτο εργασιακό πλαίσιο. Αναλυτικότερα το πολυσυζητημένο άρθρο 10, εισαγάγει δομικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Και αυτό διότι με αυτό θεσπίζεται η δυνατότητα για τους ιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν στα δημόσια νοσοκομεία, υπό προϋποθέσεις να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια.Υπογραμμίζεται δε, πως για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές.

Αντιδράσεις

Εντούτοις, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών έχουν ήδη λάβει θέση μάχης, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά έντονες αντιρρήσεις. «Πρόκειται για νομοσχέδιο – τομή, που ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σε ό,τι δε αφορά το… άνοιγμα προς τον ιδιωτικό τομέα, η ΕΙΝΑΠ επιμένει πως «η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα «τρέχουν» για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές». Παράλληλα όμως, οι εκπρόσωποι των γιατρών δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις επικείμενες αυξήσεις κάνοντας λόγο για «κοροϊδία».