Ενα όραμα που ξεκίνησε πριν από περίπου επτά χρόνια και είχε στόχο την προστασία αλλά και την επαφή κατοίκων και επισκεπτών με το βουνό, μέσα από μονοπάτια με ευρωπαϊκή πιστοποίηση, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Το πρώτο, δε, τμήμα της πεζοπορικής διαδρομής μονοπατιών Υμηττός Trail εγκαινιάστηκε την Πέμπτη από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, με αγάπη για τον Υμηττό, περπάτησε σπιθαμή προς σπιθαμή το βουνό. Η πεποίθησή τους ήταν πως τα μονοπάτια με ευρωπαϊκή πιστοποίηση θα είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας του Υμηττού. Ετσι, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια προσπάθεια χάραξης, αποτύπωσης και ένταξης των μονοπατιών σε μια ενιαία, κυκλική διαδρομή.

«Μέχρι σήμερα στον Υμηττό υπάρχουν μονοπάτια που περπάτησαν οι γονείς μας, περπατήσαμε εμείς και θέλουμε να τα περπατούν και τα παιδιά μας. Η ατυχής σηματοδότηση, ωστόσο, μας έκανε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Υμηττός Trail. Βάλαμε κάτω τους χάρτες, βρήκαμε και συνομιλήσαμε με περιπατητές, ανακαλύψαμε μέρη. Μετά από πολλές ώρες δουλειάς αποφασίσαμε ότι έπρεπε το όνειρο να πάρει σάρκα και οστά» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού και αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισμού, Οικολογίας του Δήμου Καισαριανής, Μάνος Κιτσέλλης.

Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη προσπάθεια υπεγράφη το 2020 σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΣΠΑΥ, της Περιπατητικής Ομάδας Υμηττού, του τμήματος Τοπογράφων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, το μητροπολιτικό μονοπάτι, με ευρωπαϊκή πιστοποίηση, φιλοδοξεί να καταστήσει τον Υμηττό επίκεντρο της περιαστικής πεζοπορίας, προσελκύοντας όχι μόνο κατοίκους των γύρω περιοχών και της πρωτεύουσας αλλά και επισκέπτες της χώρας μας.

Στην Καισαριανή

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, τα μέλη της Περιπατητικής Ομάδας ξεκίνησαν το πρώτο τμήμα της πεζοπορικής διαδρομής στην Καισαριανή. Πρόκειται για ένα κομμάτι 15 χλμ., που ξεκινά από το τέρμα των λεωφορείων 224, περνά μέσα από το δάσος Καισαριανής και όλους τους αξιοσημείωτους σταθμούς, όπως η Μονή Καισαριανής, ο πύργος Ανθούσας, η Καλοπούλα, για να τερματίσει στο αναψυκτήριο στο πάρκο του Αη Γιάννη (Ξύλινα). Σχηματίζει, ουσιαστικά, ένα πέταλο πάνω από την Καισαριανή με πανοραμική θέα προς την Ακρόπολη και τη θάλασσα του Σαρωνικού.

Οπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντάτος, το 10% του πληθυσμού της χώρας μας κατοικεί γύρω από τον Υμηττό, περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, ενώ ταυτόχρονα το βουνό φιλοξενεί δεκάδες σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και συνυπάρχει αρμονικά με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια.

«Αυτή την τεράστια κληρονομιά έχουμε ιερό καθήκον να την προστατεύσουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Κορωνίδα όλων των σχεδίων ανάδειξης του Υμηττού αποτελεί το Μητροπολιτικό Μονοπάτι που οραματιστήκαμε με την ονομασία Υμηττός Trail, μια πρωτοβουλία με σημαντικό περιβαλλοντικό πρόσημο, διότι θα ενώσει όλον τον Υμηττό απ’ άκρη σ’ άκρη και συγχρόνως θα συνδεθεί με το πλέγμα των μεγάλων χώρων πρασίνου της Αττικής, όπως με το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδίου και Ιλισίων, με το πάρκο του Ελληνικού και με το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού. Στόχος μας είναι να πιστοποιήσουμε 110 χιλιόμετρα μονοπατιών που θα ενώσουν όλους τους δήμους περιμετρικά του Υμηττού και θα αναδείξουν τον φυσικό του πλούτο και τα πολιτιστικά του μνημεία».