Εννέα μήνες συμπληρώνονται αύριο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο διάστημα αυτό, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, και πολλαπλάσιοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι, σε ολόκληρο τον κόσμο, με μία ενεργειακή ή και επισιτιστική κρίση. H Ουκρανία έχει απολέσει, εξαιτίας των ανελέητων ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, το ήμισυ της ηλεκτροπαραγωγικής της δυνατότητας.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να περάσουν όλο τον χειμώνα, τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου, με διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Η πρεσβευτής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παγκόσμια ποινική δικαιοσύνη, Μπεθ Βαν Σάακ, δήλωσε χθες πως η εισβολή «έχει συνοδευτεί από συστημικά εγκλήματα πολέμου σε κάθε περιοχή όπου έχουν αναπτυχθεί ρωσικές δυνάμεις», μίλησε μάλιστα για μία «νέα Νυρεμβέργη». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ούγγρος εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, έκρινε πρέπον να πάει σε ποδοσφαιρικό αγώνα στη Βουδαπέστη φορώντας κασκόλ όπου απεικονιζόταν μέρος της ουκρανικής επικράτειας ως τμήμα της Ουγγαρίας.

Οργισμένη απάντηση

Για να είμαστε ακριβέστεροι, το κασκόλ που εθεάθη να φοράει δημοσίως στις 20 Νοεμβρίου ο Ορμπαν απεικόνιζε, σύμφωνα με ουκρανικά Μέσα, έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας», περιλαμβάνοντας σε αυτήν εδάφη τα οποία αποτελούν τώρα μέρος των γειτονικών κρατών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας. «Η προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής», σχολίασε στο Facebook ο Ολεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το υπουργείο του ανακοίνωσε πως θα καλέσει τον ούγγρο πρεσβευτή απαιτώντας μία συγγνώμη. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική. Μη διαβάζετε σε αυτό πράγματα που δεν είναι εκεί. Η ουγγρική εθνική ομάδα ανήκει σε όλους τους Ούγγρους, όπου και αν ζουν!», έγραψε στο Facebook αντί άλλης απάντησης ο Ορμπαν – o στενότερος σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ΕΕ.

Κέντρα βασανιστηρίων

Μόλις προχθές, οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν τέσσερα ρωσικά «κέντρα βασανιστηρίων» στην πρόσφατα απελευθερωμένη Χερσώνα, καταγγέλλοντας παράλληλα τις ρωσικές δυνάμεις ότι έκαιγαν πτώματα στη χωματερή της πόλης. Τα στοιχεία από τις απελευθερωμένες περιοχές, δήλωσε χθες η Μπεθ Βαν Σάακ, η οποία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ σε διεθνή σώματα που ερευνούν εγκλήματα πολέμου και άλλες θηριωδίες, δείχνουν «εσκεμμένες, αδιάκριτες και δυσανάλογες» επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού, κακοποιήσεις αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου, καταναγκαστική μεταφορά ουκρανών πολιτών, ανάμεσά τους και παιδιών, στη Ρωσία, εκτελέσεις και σεξουαλική βία. «Οταν βλέπουμε τόσο συστημικές ενέργειες, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε πώς θα μπορούσαν να διαπράττονται αυτά τα εγκλήματα χωρίς να ανεβαίνει η ευθύνη ψηλά στην ιεραρχία», επεσήμανε η αμερικανίδα αξιωματούχος τονίζοντας πως οι (διεθνείς) εισαγγελείς θα «ακολουθήσουν τα στοιχεία όπου αυτά οδηγούν».

Η ίδια είπε επίσης πως οι αρμόδιοι αξιωματούχοι μελετούν προσεκτικά βίντεο που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο και δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να σκότωσαν στα μέσα Νοεμβρίου στο Λουχάνσκ ρώσους αιχμαλώτους πολέμου – τη διενέργεια «άμεσης, πλήρους και αποτελεσματικής» έρευνας έχει ήδη ζητήσει από το Κίεβο και ο ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο ουκρανός επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστήριξε πως επρόκειτο για ενέργεια νόμιμης άμυνας, διότι κάποιος ρώσος αιχμάλωτος άνοιξε πυρ. Εκθεση του ΟΗΕ που είχε δημοσιευτεί αρχές Οκτωβρίου, έκανε λόγο για σχεδόν συστηματικά βασανιστήρια στους ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου: οι ερευνητές μιλούσαν και για «κακομεταχείριση» ρώσων αιχμαλώτων από την ουκρανική πλευρά, αλλά «μικρότερης έκτασης».

Στο Ντονέτσκ

Οι σφοδρότερες μάχες στην Ουκρανία καταγράφονται πλέον στο ανατολικό της τμήμα, στην περιοχή του Ντονέτσκ, καθώς και στο ακρωτήριο του Κίνμπουρν, νότια του Μικολάιφ, στο νότιο κομμάτι της χώρας. Σύμφωνα ωστόσο με τις ουκρανικές Αρχές η Ρωσία εξακολουθεί να βομβαρδίζει τη Χερσώνα από την αντίπερα όχθη του Δνείπερου. «Δεν υπάρχει στρατιωτική λογική: απλώς θέλουν να εκδικηθούν τους ντόπιους», σχολίασε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου. Η Χερσώνα παραμένει χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση, και το Κίεβο κάλεσε όσους κατοίκους αυτής της πόλης, όπως και του Μικολάιφ, το επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές με καλύτερες υποδομές. Ο καιρός ήταν ασυνήθιστα ήπιος στην Ουκρανία αυτό το φθινόπωρο, η θερμοκρασία έχει όμως αρχίσει να πέφτει κάτω από το μηδέν και οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για τον σκληρότερο χειμώνα στην ιστορία τους. «Κολοσσιαία» χαρακτήρισε την κλίμακα της καταστροφής από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία: ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε για μία ακόμα φορά τους Ουκρανούς να κάνουν οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο μεταξύ, μέλη της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) καθώς και αστυνομικοί πραγματοποίησαν χθες έφοδο στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, ένα μοναστήρι χιλίων ετών στο Κίεβο όπου έχει την έδρα της η πτέρυγα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπαγόταν μέχρι τον περασμένο Μάιο στο Πατριαρχείο Μόσχας. Οπως ανακοινώθηκε, η έρευνα έγινε στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους για την αντιμετώπιση «ανατρεπτικών δραστηριοτήτων των ειδικών ρωσικών υπηρεσιών στην Ουκρανία».