Την ώρα που ο Τζεφ Μπέζος ανακοίνωνε στο CNN ότι θα δωρίσει σχεδόν όλη του την προσωπική περιουσία των $124 δισ. σε φιλανθρωπίες και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η εταιρεία που ίδρυσε, η Amazon, η οποία διοικείται πλέον από τον Αντι Τζέισι, προχωρούσε σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων.

Η Amazon.com σχεδιάζει να απολύσει περίπου 10.000 υπαλλήλους που απασχολούνται σε θέσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία και τη διοίκηση της επιχείρησης, ανέφεραν πηγές στο Reuters και σε άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μια τέτοια μείωση προσωπικού θα είναι η μεγαλύτερη που έχει ανακοινώσει η εταιρεία μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για περικοπές που θα αφορούν περίπου το 3% του εταιρικού προσωπικού της Amazon, σύμφωνα με τους «New York Times». Ο ακριβής αριθμός των απολύσεων μπορεί τελικά να διαφέρει καθώς τμήματα της Amazon εξετάζουν αυτές τις ημέρες τις προτεραιότητές τους, ανέφερε πηγή στο Reuters. Η εταιρεία διαδικτυακού εμπορίου σχεδιάζει να καταργήσει τις θέσεις εργασίας στο τμήμα ανάπτυξης δικών του συσκευών, το οποίο κατασκευάζει τη φωνητικά ελεγχόμενη τεχνολογία των γκάτζετ τύπου Alexa, καθώς και κάμερες ασφαλείας για το σπίτι της Amazon. Επίσης καταργούνται θέσεις εργασίας στα τμήματα ανθρώπινων πόρων και λιανικών πωλήσεων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Γιατί απολύει

Η εταιρεία φέρεται ότι προχώρησε στην απόφαση αυτή επικαλούμενη το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι αυξήσεις επιτοκίων, ο υψηλός πληθωρισμός και οι γενικότεροι κίνδυνοι για την οικονομία. Η είδηση ακολουθεί κύμα απολύσεων σε όλο τον τεχνολογικό τομέα, ειδικά των ΗΠΑ, όπου εντείνονται συνεχώς οι φόβοι για ύφεση και μείωση δραστηριοτήτων έπειτα από χρόνια ραγδαίων προσλήψεων στις τάξεις του. Η Amazon είχε προσλάβει πολύ προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση για διαδικτυακές παραγγελίες από όσους ήταν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.

Δώρα ζωής

Ο ιδρυτής, εκτελεστικός πρόεδρος και πρώην διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Amazon Τζεφ Μπέζος θέλει τώρα να δωρίσει εν ζωή το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είπε στο CNN ότι σκοπεύει να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην υποστήριξη ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να μείνει ενωμένη απέναντι στον κίνδυνο για κοινωνικούς και πολιτικούς διχασμούς.

Αν και δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνει ότι σκοπεύει να δωρίσει τα περισσότερα από τα χρήματά του σχολίαζε το CNN.