Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι η συχνοουρία.

Πολλοί μάλιστα αναρωτιούνται που οφείλεται αυτή η συνήθεια, και αν υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί, ώστε να κοιμόμαστε καλύτερα και περισσότερο.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές που μπορούν να γίνουν για να έχουμε καλύτερο ύπνο.

Επειδή η συχνοουρία μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση, οι ειδικοί, όπως η ουρολόγος δρ. Emily,  τονίζει ότι θα μπορούσε  να είναι σημάδι ενός ιατρικού θέματος.

Γιατί ουρείτε τόσο πολύ τη νύχτα

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρει το iatropedia, η συχνοουρία είναι μια απλή παρενέργεια της γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας παράγει λιγότερη από την ορμόνη που μας επιτρέπει να συγκρατούμε υγρά. Εξαιτίας αυτού, η κύστη μας γεμίζει πιο γρήγορα και δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει πολλά ούρα. Είναι επίσης πιο πιθανό να ουρείτε πιο συχνά εάν είστε έγκυος. Αλλά η συχνοουρία μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως:

Διαβήτης

Σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs)

Προβλήματα προστάτη

Η συχνότητα ούρησης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα που πίνετε, τα είδη των υγρών που πίνετε και τα φάρμακα που παίρνετε επίσης. Για παράδειγμα, η λήψη ενός διουρητικού χαπιού θα σας κάνει να ουρείτε πιο συχνά. Ορισμένες τροφές όπως τα αλκοολούχα ποτά, ο καφές, τα σταφύλια και το γιαούρτι μπορούν επίσης να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας και να σας κάνουν να ουρείτε (ή να αισθάνεστε ότι πρέπει να ουρείτε) πιο συχνά.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα

Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε το πρόβλημα όπως να κρατάμε ένα ημερολόγιο ούρησης, να παρακολουθούμε πόσα υγρά πίνουμε, ποιες τροφές καταναλώνουμε .

“Εάν ουρείτε περισσότερες από 10 φορές σε 24 ώρες, αυτό μπορεί να είναι υπερβολικό”, λέει η δρ. Slopnick.

Πάρτε το διουρητικό σας το απόγευμα

Εάν παίρνετε ένα διουρητικό για την υπέρταση, για το πρήξιμο στα πόδια ή για τη συμφορητική καρδιακή νόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να το πάρετε το απόγευμα. Με αυτόν τον τρόπο, το φάρμακο θα κάνει το σώμα σας να κάνει περισσότερα ούρα το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, με αποτέλεσμα πιθανώς λιγότερη παραγωγή ούρων κατά τη διάρκεια της νύχτας που κοιμάστε. Όπως πάντα, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει να παίρνετε αυτό το φάρμακο σε διαφορετική ώρα της ημέρας.

Περιορίστε την κατανάλωση υγρών δύο ώρες πριν τον ύπνο

Το να πίνετε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ούρηση τη νύχτα. Είναι επίσης σώφρον να περιορίσετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, που είναι διεγερτικά της ουροδόχου κύστης, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν δυσκολεύεστε με τη νυχτερινή ούρηση, μείνετε σε ένα μόνο αλκοολούχο ποτό ή και καθόλου και μειώστε την τρέχουσα κατανάλωση καφεΐνης.

Ίσως έχετε υπνική άπνοια

Κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, το σώμα μας παράγει αντιδιουρητικές ορμόνες. Αυτό μας επιτρέπει να συγκρατούμε περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα άτομα με υπνική άπνοια δεν μπαίνουν στα βαθιά στάδια του ύπνου, επομένως το σώμα τους δεν παράγει αρκετή από αυτήν την ορμόνη. Επιπλέον, οι πτώσεις στα επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια επεισοδίων άπνοιας προκαλούν τα νεφρά να αποβάλλουν περισσότερο νερό. Σε αυτή την περίπτωση, η θεραπεία της άπνοιας ύπνου θα βοηθήσει στην μείωση των συχνών επισκέψεων στην τουαλέτα τη νύχτα.