Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε χθες την επικεφαλής του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί αφότου εκείνη ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για την ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. Την περασμένη εβδομάδα μέσα ενημέρωσης που πρόσκειται στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν δημοσίευσαν βίντεο που, όπως είπαν, έδειχναν χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον ανταρτών του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ.

Λίγο μετά η Φιντζαντζί, η οποία έχει ειδίκευση στην Εγκληματολογία, δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ότι έχει δει τα βίντεο και ότι θεωρεί πως δείχνουν τη χρήση τοξικών αερίων, ζητώντας μάλιστα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Ο φυλακισμένος ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμφώνησε μαζί της ότι πρέπει να διεξαχθεί έρευνα. Μια διεθνής ιατρική ομοσπονδία δημοσίευσε έκθεση αυτόν τον μήνα ζητώντας ανεξάρτητη έρευνα για πιθανές παραβιάσεις της Σύμβασης για τα χημικά όπλα του 1997 από τον τουρκικό στρατό.

Η 63χρονη γιατρός είναι γνωστή υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της και πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας. Το Ιδρυμα ασχολείται με την τεκμηρίωση των περιπτώσεων βασανιστηρίων, την αποκατάσταση των θυμάτων και την παροχή νομικής συνδρομής σε αυτά. Η Φιντζαντζί είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης Ιατροδικαστών και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των προτύπων αναφοράς των Ηνωμένων Εθνών για τη διερεύνηση και την τεκμηρίωση των περιπτώσεων βασανιστηρίων, σύμφωνα με το λεγόμενο Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης. Εχει διεξαγάγει ιατροδικαστικές έρευνες, ενίοτε μυστικά, για την αποκάλυψη βασανιστηρίων σε πολλές χώρες και το 2014 έλαβε το Διεθνές Βραβείο Χραντ Ντινκ. Η Φιντζαντζί τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της διάδοσης «τρομοκρατικής προπαγάνδας» στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε η αντιτρομοκρατική αστυνομία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του επικεφαλής της εισαγγελίας της Αγκυρας. Συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από έφοδο που έγινε νωρίς το πρωί στο σπίτι της και μεταφέρθηκε στην Αγκυρα για ανάκριση, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πολιτικό λιντσάρισμα

Σε ανακοίνωση του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, η σύλληψη της Φιντζαντζί χαρακτηρίζεται «πολιτικό λιντσάρισμα» και τονίζεται ότι ήταν το τελικό στάδιο της πίεσης που ασκούν οι Αρχές στην ιατρική κοινότητα και στους ηγέτες της. Ο Σύλλογος απαίτησε να αφεθεί ελεύθερη αμέσως μετά τη λήψη της κατάθεσής της. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προστασία της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ανεξαρτησίας της επιστήμης και της ελευθερίας έκφρασης των επιστημόνων, υπερασπιζόμενοι τον Ιατρικό Σύλλογο και τη δρα Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί » αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το γραφείο του επικεφαλής της εισαγγελίας της Αγκυρας γνωστοποίησε ότι υποβλήθηκε αίτημα σε πολιτικό δικαστήριο για τον τερματισμό του ρόλου της Φιντζαντζί ως επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου και για την επιλογή νέου προέδρου, ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ χημικά όπλα και ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον οποιουδήποτε διατυπώσει τέτοιες κατηγορίες. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις επαγγελματικές ενώσεις να ασχολούνται με τα δικά τους θέματα, ξεκαθαρίζοντάς τις τάξεις τους από υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων» δήλωσε.

Οι δημοσιογράφοι

Και φαίνεται ότι αυτό κάνει. Πριν από τη σύλληψη της Φιντζαντζί χθες, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε προχθές 11 δημοσιογράφους στη διάρκεια εφόδων σε αρκετές τουρκικές πόλεις, άτομα για τα οποία οι Αρχές είχαν υποψίες για επαφές με κούρδους μαχητές. Οι συλλήψεις αυτές έγιναν μία εβδομάδα αφότου τέθηκε σε ισχύ νέος νόμος ο οποίος τιμωρεί με φυλάκιση τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ανέφερε το Συνδικάτο Δημοσιογράφων της Τουρκίας. «Εντεκα από τους συναδέλφους μας συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Βαν, στο Ντιγιάρμπακιρ, στην Ούρφα και στη Μαρντίν» αναφέρεται σε ανάρτηση του Συνδικάτου στο Twitter, χωρίς να διευκρινιστούν οι αιτίες των συλλήψεων. Οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι, τέσσερις από τους οποίους είναι γυναίκες, εργάζονται για τα φιλοκουρδικά πρακτορεία ειδήσεων Mezopotamya και Jinnews. Δεκαέξι τούρκοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στη φυλακή στο τέλος Ιουνίου για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» στο Ντιγιάρμπακιρ, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν τακτικά τη διάβρωση της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.