Εντός του επόμενου μήνα τοποθετούν χρονικά οι ειδικοί την επέλαση της υποπαραλλαγής με την ονομασία ΒQ.1 και στη χώρα μας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέπεμψε ήδη από την περασμένη Παρασκευή σήμα κινδύνου, καθώς διαπιστώνουν πως το νέο μέλος της οικογένειας Ομικρον δείχνει σημάδια ταχύτατης επικράτησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του Κέντρου, έως τις αρχές του 2023 πάνω από το 80% των κρουσμάτων θα οφείλονται στη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή που χαρακτηρίζεται (όπως προκύπτει από τις πρώτες παρατηρήσεις της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως) από αυξημένη ανοσολογική διαφυγή.

Προς το παρόν, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Γαλλία (19%), το Βέλγιο (9%), η Ιρλανδία (7%), η Ολλανδία (6%) και η Ιταλία (5%). Στις ΗΠΑ πάλι αφορά το 11% των κρουσμάτων, με την BQ.1 να εμφανίζει υψηλή μεταδοτικότητα. Δεδομένης δε και της διαφυγής της από το ανοσοποιητικό, το ECDC προειδοποιεί πως η παραλλαγή και η εκδοχή της BQ.1.1 θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Με βάση δε τα επιδημιολογικά μοντέλα προκύπτει πως ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τις αρχές Δεκεμβρίου η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή θα ευθύνεται για ένα στα δύο κρούσματα που θα εντοπίζονται στη Γηραιά Ηπειρο.

Δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση

Τα «καλά νέα» πάντως είναι πως όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία που συλλέγει η επιστημονική κοινότητα, η BQ.1 δεν δείχνει σημάδια ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσηση, σε σύγκριση πάντα με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές BA.4 και BA.5. Εν τούτοις στην πράξη διαπιστώνεται πως ο πανδημικός ιός παραμένει απειλητικός για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί του ECDC καλούν τις υγειονομικές Αρχές των ευρωπαϊκών χωρών να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να εντείνουν τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού. Παράλληλα τις συμβουλεύει να παρακολουθούν, επίσης, τα ποσοστά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω αλλά και τους «σκληρούς δείκτες», όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι, καθώς δίνουν μια σαφή εικόνα για τη δυναμική των επιδημικών κυμάτων.

Εποχική γρίπη

Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί πως οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται σε μια κομβική στιγμή, υπό το πρίσμα πως παράλληλα με τα σενάρια για έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού εκφράζεται και η αγωνία από μερίδα επιστημόνων για αύξηση της κυκλοφορίας και της… ξεχασμένης εποχικής γρίπης.

Για τον λόγο αυτόν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα επιτηρώντας τόσο την πορεία του SARS-CoV-2 όσο και των ιών της γρίπης, εκτιμώντας τον κίνδυνο. Παράλληλα, τα φαρμακεία της χώρας εφοδιάζονται με το διπλό rapid τεστ (κορωνοϊού και γρίπης) που αναμένεται να αποτελέσουν ένα έξτρα όπλο στη μάχη ενάντια στη δυνητικά διπλή επιδημία.