Δεκάδες επιθέσεις στο Κίεβο με drones πραγματοποίησε η Ρωσία, με αποτέλεσμα χθες να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σε πολυκατοικία της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα: η Μόσχα χρησιμοποιεί το «όπλο του ψύχους», πλήττοντας τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Αξιωματούχοι των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησαν το γερμανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία.

Οι ουκρανοί στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα προσπαθώντας να καταρρίψουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το κέντρο του Κιέβου, καθώς οι κάτοικοι έτρεχαν να βρουν καταφύγιο. Μια έγκυος γυναίκα ήταν μεταξύ των τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση στο κτίριο κατοικιών, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι δήλωσε ότι υπήρξαν νεκροί και σε άλλες πόλεις.

Ιρανικής κατασκευής

Η Ουκρανία γνωστοποίησε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής, τα οποία πετούν στον στόχο τους και πυροδοτούνται. Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «μαζική» επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους και ενεργειακές υποδομές σε όλη την Ουκρανία χρησιμοποιώντας όπλα υψηλής ακρίβειας. «Ολη τη νύχτα και όλο το πρωί ο εχθρός τρομοκρατεί τον άμαχο πληθυσμό. Αεροσκάφη καμικάζι και πύραυλοι επιτίθενται σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Οι κατακτητές θα λάβουν μόνο δίκαιη τιμωρία και καταδίκη από τις μελλοντικές γενιές. Και εμείς θα πάρουμε τη νίκη». Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε κομμάτια από ένα drone που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, με τις λέξεις «Για το Μπέλγκοροντ» – μια προφανής αναφορά στους ουκρανικούς βομβαρδισμούς μιας ρωσικής συνοριακής περιοχής.

Οι επιθέσεις

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχει καταστρέψει 37 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το βράδυ της Κυριακής, δηλαδή περίπου το 85% αυτών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις. Μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τον θαλάσσιο τερματικό σταθμό Μικολάεφ προκαλώντας ζημιές σε δεξαμενές αποθήκευσης ηλίανθου και βάζοντας φωτιά σε διαρρέον πετρέλαιο. Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν μέρος μιας ρωσικής προσπάθειας να «καταστραφεί η οικονομία καθώς και η επισιτιστική ασφάλεια».

Ο νέος επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Φόλκερ Τερκ από την Αυστρία, τόνισε ότι οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον αμάχων πρέπει να σταματήσουν. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους. Ομως σίγουρα οι Ρώσοι στοχεύουν την ενεργειακή υποδομή της χώρας, καθώς ο χειμώνας έχει ξεκινήσει και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, με χαμηλές θερμοκρασίες. Χθες, ρωσικός βομβαρδισμός κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, προκάλεσε την εκ νέου αποσύνδεσή του από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Energoatom.

Οι κλειστοί αντιδραστήρες

Το εργοστάσιο, το οποίο έχει συχνά βομβαρδιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, αλλά λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό. Οι αντιδραστήρες του είναι κλειστοί εδώ και εβδομάδες, αλλά χρειάζονται ενέργεια για να διατηρήσουν τα καύσιμα στο εσωτερικό τους δροσερά και να αποτρέψουν την τήξη.

Στη Νότια Ουκρανία, μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε ενεργειακή εγκατάσταση στην περιοχή του Ντνιπροπετρόφσκ έπειτα από χτύπημα πυραύλου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν χθες να συστήσουν μια αποστολή για την εκπαίδευση περίπου 15.000 ουκρανών στρατιωτών από τον επόμενο μήνα και να παράσχουν επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Πολιτικές δολοφονίες

Στο Βερολίνο, οι αρχηγοί της ομοσπονδιακής υπηρεσίας κατασκοπείας της Γερμανίας Μπρούνο Καλ, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβανγκ και της υπηρεσίας στρατιωτικής κατασκοπείας Μαρτίνα Ρόζενμπεργκ προειδοποίησαν το γερμανικό κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο η Ρωσία να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία, όπως και για το ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ενδέχεται να προβούν σε πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας, γράφει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Ο Χάλντενβανγκ δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού» σε όλους τους τομείς της πολιτικής και ενέχει μια άμεση απειλή για την ασφάλεια της Γερμανίας στο εσωτερικό της. Πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο από τη Γερμανία απελάθηκαν 40 ρώσοι κατάσκοποι, «αλλά δεν είναι μόνο αυτό», καθώς θεωρείται πιθανό, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο επικεφαλής της BfV, «να οργανωθούν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πολιτικές δολοφονίες στο έδαφος της Γερμανίας». Ο Καλ προειδοποίησε το γερμανικό κοινοβούλιο για το ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει «πυρηνικά όπλα». Κατά την άποψη του επικεφαλής της BND, η ρωσική κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει να επιβάλει στην Ουκρανία ειρήνη με δυσμενείς όρους, καθώς θεωρεί ότι από τη ρωσική πλευρά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για συμβιβασμό.