Μπορεί η Τουρκία να πανηγυρίζει για την δοκιμαστική εκτόξευση  βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς,  με τούρκους αναλυτές μάλιστα να προχωρούν σε έμμεσες απειλές προς την Ελλάδα, ωστόσο, τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο απλά όσο δείχνουν.

Ο αμυντικός αναλυτής Κώστας Ιατρίδης μίλησε στην ΕΡΤ, γι΄ αυτή την εξέλιξη αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική πλευρά στην αεράμυνα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πίσω από αυτή τη χαρά των Τούρκων κρύβεται η μεγάλη ανησυχία».

Διαβάστε επίσης: Η Frontex ξεγυμνώνει την Τουρκία

Οι ισορροπίες στο Αιγαίο αλλάζουν

Συγκεκριμένα ο κ. Ιατρίδης ανέφερε: «πίσω όμως από αυτή τη χαρά των Τούρκων κρύβεται η μεγάλη ανησυχία, ο φόβος, διότι οι ισορροπίες και το λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι στο Αιγαίο αλλάζουν. Η Ελλάδα έχει και αεράμυνα, έχει ένα πλέγμα αεράμυνας ατσαλένιο. Έχει τους Patriot, έχει τους τους S-300 στην Κρήτη, αν χρειαστεί, αλλά και άλλα πυραυλικά συστήματα. Όλα αυτά τα συστήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους πυραύλους τους οποίους διαφημίζει η Τουρκία. Και όχι μόνον αυτό διαπραγματεύεται και σε λίγο διάστημα θα έχει και άλλα συστήματα αντιμετώπισης επανδρωμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και τέτοιων πυραύλων, από το Ισραήλ και όχι μόνο».

 Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης

Ο κ. Ιατρίδης τονίζει ακόμη ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάνει μια επίδειξη δύναμης. «Ξέρει πλέον ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα, δεν έχει αεράμυνα. Και δεν το λέω εγώ, το έχουν πει οι Τούρκοι αξιωματικοί. Το είχε πει ο Κιλιτσντάρογλου πριν κάποιο καιρό ότι η Τουρκία έχει την πιο αδύναμη αεράμυνα στην περιοχή και αυτό είναι γεγονός. Το έχουμε πει και ο Ακάρ, το έχει πει και ο κύριος Τσαβούσογλου ότι έχουν πρόβλημα. Και ο κύριος Καρακούς ο σύμβουλος, ο πτέραρχος, του κυρίου Ερντογάν».

Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα

Ο αμυντικός αναλυτής αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς αρκετοί πιλότοι εκδιώχθηκαν ή φυλακίστηκαν.

«Αυτή είναι η εμμονή των Τούρκων σχετικά με τους εξοπλισμούς, με τα Rafale, όπως επίσης και με τους Meteor και όχι μόνον, που είναι βλήμα αέρος αέρος που ξεπερνάει τα 150 χιλιόμετρα. Έχει τα Scalp που φτάνουν στα 500 χιλιόμετρα αέρος – εδάφους, τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν από το Μirage. Έχουμε τους Exocet που είναι πάνω από 150 χιλιόμετρα. Πέραν των άλλων πυραυλικών συστημάτων, όπως προανέφερα, που είναι οι Patriot και οι S-300, αν χρειαστεί, αλλά και άλλα συστήματα[…] Άρα λοιπόν η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.».