Σκληροπυρηνικοί αντάρτες στη βόρεια Συρία άρπαξαν εδάφη τα οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους άλλες φράξιες, υποστηριζόμενες από την Τουρκία, σε συγκρούσεις από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 24 άνθρωποι αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις αυτών των εμπόλεμων ομάδων, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ ανταρτών που στηρίζονται από την Τουρκία και πιο σκληροπυρηνικών μαχητών, στους οποίους περιλαμβάνονται και μέλη της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία. Η HTS και οι σύμμαχοί της κατέλαβαν την πόλη Αφρίν, την οποία είχαν πάρει το 2018 από τους Κούρδους οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία δυνάμεις, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σκοτώθηκαν και παιδιά

Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι η HTS κατέλαβε μια σειρά χωριών και κωμοπόλεων στην επαρχία του Χαλεπιού αυτήν την εβδομάδα, εκδιώκοντας το υποστηριζόμενο από την Τουρκία «Τρίτο Σώμα». Στις μάχες σκοτώθηκαν 19 μαχητές και οκτώ πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ο Χίσαμ Ίσκεφ, ένας εκπρόσωπος του Τρίτου Σώματος, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων κατέρρευσαν και η ένταση των μαχών αυξάνεται.

Αξιωματούχοι στην πόλη Αζάζ κάλεσαν τους κατοίκους να αντισταθούν στην HTS. Μια παρόμοια έκκληση εκδόθηκε και στην πόλη Αλ Μπαμπ, όπου καλούνται η Τουρκία και κορυφαία στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης να παρέμβουν για τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Παρόμοιες συγκρούσεις είχαν γίνει και τον Ιούνιο και τερματίστηκαν όταν η Τουρκία, η οποία διατηρεί στρατό εντός του συριακού εδάφους, διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία μεταξύ των αντίπαλων ανταρτικών οργανώσεων.

Στις επαρχίες του Ιντλίμπ και του Χαλεπιού έχουν καταφύγει αντάρτες που αντιτίθενται στο καθεστώς της Δαμασκού, μεταξύ των οποίων και σκληροί τζιχαντιστές. Εκεί έχουν καταφύγει επίσης εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι που εκτοπίστηκαν όταν δυνάμεις πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ανακατέλαβαν εδάφη από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ