Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία υπέγραψαν σήμερα, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Άμπου Ντάμπι, μια συμφωνία που προβλέπει τον εφοδιασμό του Βερολίνου με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και ντίζελ φέτος και το 2023.

Σύμφωνα με το Wam, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Εμιράτων, η συμφωνία με την Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) προβλέπει μια πρώτη αποστολή ενός φορτίου LNG (137.000 κυβικά μέτρα) στα τέλη του 2022 και κατόπιν την εξαγωγή επιπλέον ποσοτήτων, που δεν διευκρινίζονται, το 2023.

Επίσης συμφωνήθηκε μια πρώτη αποστολή ντίζελ τον Σεπτέμβριο και μια συμφωνία για την παράδοση έως και 250.000 τόνων ντίζελ μηνιαίως το 2023. Επίσης, η ADNOC συμφώνησε να πουλήσει αμμωνία σε γερμανικές εταιρείες, όπως η Steag και η Aurubis.

Αν και η ποσότητα του LNG είναι συγκριτικά μικρή, η συμφωνία έχει σημαντική πολιτική συμφωνία ενισχύοντας τις σχέσεις της Γερμανίας με τις χώρες του Περσικού και συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για την μείωση της εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία.

Τα πρώτα τέρμιναλ 

Σημειωτέον δε, πως το φορτίο της ADNOC θα είναι το πρώτο που θα παραλάβει η Γερμανία μέσω της νέας υπεράκτιας πλατφόρμας LNG που κατασκευάζει στο λιμάνι Μπρουνσμπύτελ, κοντά στο Αμβούργο.

Η πλατφόρμα που θα παραδοθεί προς τα τέλη της χρονιάς και τα δύο ακόμη υπεράκτια τέρμιναλ υποδοχής LNG που κατασκευάζει η Γερμανία, θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμα στη χώρα να υποδέχεται έως 12,5 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 13% της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Νωρίτερα σήμερα, πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν, υπέγραψε με τον Γερμανό Καγκελάριο μια διμερή συμφωνία που καλύπτει την επιτάχυνση της ενεργειακής ασφάλειας και της βιομηχανικής ανάπτυξης.

Μετά την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι, ο Σολτς θα μεταβεί στο Κατάρ, ενώ είχε προηγηθεί χθες επίσκεψη του στη Σαουδική Αραβία. Κοινός παρονομαστής σε όλες τις επαφές του Γερμανού Καγκελάριου είναι η επιδίωξη για σύσφιγξη των ενεργειακών σχέσεων με στόχο την καλύτερη ενεργειακή θωράκιση της Γερμανίας ενόψει του δύσκολου επικείμενου χειμώνα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ και Reuters)