Ένας από τους μεγαλύτερους τυφώνες που έπληξαν ποτέ την Ιαπωνία έφτασε στο νότιο νησί Κιούσου, ενώ σουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Ο τυφώνας Νανμαντόλ έφερε ανέμους ταχύτητας τουλάχιστον 180 χλμ. την ώρα και σε ορισμένες περιοχές θα μπορούσαν να πέσουν 500 χιλιοστά βροχής την Κυριακή και τη Δευτέρα, μεταδίδει το BBC.

Αναμένονται εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις, ενώ έχουν ακυρωθεί τα δρομολόγια των τρένων ταχείας κυκλοφορίας, των πορθμείων και εκατοντάδων πτήσεων.

Ο τυφώνας έφτασε κοντά στην πόλη Καγκοσίμα, στο νότιο άκρο του Κιούσου, το πρωί της Κυριακής.

Το Κιούσου είναι το νοτιότερο από τα τέσσερα νησιά που αποτελούν τον κορμό της Ιαπωνίας και έχει πληθυσμό άνω των 13 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δείτε τον τυφώνα από το Διάστημα:

Ειδικός συναγερμός από τις αρχές

Οι αρχές είχαν εκδώσει «ειδικό συναγερμό» για το νησί, τον πρώτο που τέθηκε ποτέ σε ισχύ εκτός του νομού Οκινάουα, ο οποίος αποτελείται από τα μικρότερα, απομακρυσμένα ιαπωνικά νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, αναφέρει η εφημερίδα Japan Times.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ο Νανμαντόλ θα φέρει καταρρακτώδεις βροχές, ορμητικά κύματα κατά μήκος των ακτών και ανέμους τόσο ισχυρούς, που υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν σπίτια.

Ένας αξιωματούχος στην πόλη Ιζούμι δήλωσε ότι οι συνθήκες το απόγευμα της Κυριακής επιδεινώνονταν ραγδαία. «Ο άνεμος έχει γίνει εξαιρετικά ισχυρός. Η βροχή πέφτει επίσης δυνατά», δήλωσε στο AFP. «Η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική».

Ο τυφώνας κινείται τώρα βόρεια στο Κιούσου, ρίχνοντας τεράστιες ποσότητες βροχής στο ορεινό κέντρο του νησιού.

Αναμένεται να ταξιδέψει μέσω της κεντρικής Ιαπωνίας προς το Τόκιο τις επόμενες ημέρες και να διατηρήσει μεγάλο μέρος της δύναμής του καθώς κινείται.

Η μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή και τις περιουσίες προέρχεται από τη βροχή, η οποία προκαλεί ήδη την άνοδο των ποταμών και θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις.