Εκνευρισμός για τις συμμαχίες της Ελλάδας και τη στήριξη που παρέχουν αρκετές χώρες στη διένεξη με την Τουρκία, επικρατεί μεταξύ αξιωματούχων στην Άγκυρα, οι οποίοι συνεχίζουν το μπαράζ απειλών και προκλήσεων εναντίον της χώρας μας.

Υπουργοί και μέλη της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρούν καθημερινά σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις ξεπερνώντας τα όρια.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο και εκτίμησε ότι: «Αυτή την στιγμή δεν συμφέρει τον Ερντογάν να κάνει μία στρατιωτική ενέργεια κατά της Ελλάδα, γιατί έχει ένα μεγάλο θέμα. Θα πρέπει να πείσει τις ΗΠΑ ότι χρειάζεται και πρέπει να έχει την στήριξη τους στα εξοπλιστικά και παράλληλα να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του Κογκρέσου ότι όλα αυτά που είναι να πάρει θα τα χρησιμοποιήσει κατά της Ελλάδας».

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγνώρισε ότι το κρεσέντο επιθετικότητας που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά παράλληλα τόνισε ότι πρέπει η Ελλάδα να παραμένει σε κατάσταση ψυχραιμίας.

Ωστόσο η ρητορική του προέδρου της Τουρκίας δεν δείχνει να συγκινεί τον λαό του, καθώς σε πρόσφατη έρευνα το 60% των πολιτών της Τουρκίας δήλωσε ότι δεν πιστεύει το αφήγημα του Ερντογάν.

Πώς βιώνουν οι κάτοικοι στα Ψαρά τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο δήμαρχος της νήσου των Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος δήλωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο: «Έχουμε μάθει να ζούμε με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση».

Ο δήμαρχος συμφώνησε με την προσέγγιση του κ. Αποσταλάκη ότι δεν συμφέρει την Τουρκία μία στρατιωτική ενέργεια και συνέχισε λέγοντας πως η ζωή των κατοίκων του νησιού δεν επηρεάζεται, γίνονται μόνο κάποιες συζητήσεις μεταξύ των κατοίκων.

Αυτό όμως που ανησυχεί τους κατοίκους είναι η περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου.

Το οξύμωρο είναι, τόνισε ο κος Βρατσάνος, ότι οι κάτοικοι των απέναντι παραλίων δεν έχουν επηρεαστεί καθόλου από τη ακραία ρητορική του Ερντογάν και οι σχέσεις με τους κατοίκους των Ψαρών είναι φιλικές.

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»

Εν τω μεταξύ, αυστηρή απάντηση έστειλε το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για την ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία μιλούσε για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας

Στην συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, ο πρόεδρος της Ρωσίας εξήρε την θέση της Τουρκίας για την διανομή του φυσικού αερίου.

Η Τουρκία έχει γίνει μια από τις πιο αξιόπιστες διαδρομές για τις αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ακόμα και στην Ευρώπη. Ο TurkStream λειτουργεί ομαλά» σχολίασε ο Πούτιν στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, προσθέτοντας πως το ένα τέταρτο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το 25% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πληρωθεί σε ρούβλια και ότι σύντομα οι δύο χώρες θα θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία τους. «Η συμφωνία μας για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ στο εγγύς μέλλον, με το 25% της πληρωμής να είναι σε ρωσικά ρούβλια» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, επαίνεσε τις προσπάθειες που καταβάλλει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν είναι έτοιμος για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες.