Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των καφενείων στα μικρά χωριά κρούει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ.κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Κώστα Χατζηδάκη, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος ζητά «να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς (φορολογικό, ασφαλιστικό) για τους ιδιοκτήτες των καφενείων που λειτουργούν σε Κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων καθώς αν δε υπάρξει άμεσα μέριμνα ακόμη και τα λιγοστά που λειτουργούν σήμερα θα αναγκαστούν να κλείσουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χωριά που ερημώνουν μέρα με την ημέρα».

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Δήμαρχος κ. Πλιάκος αναφέρει, «έχουμε γίνει αποδέκτες παραπόνων αλλά όπως διαπιστώνουμε και οι ίδιοι από τις κατά τόπους επισκέψεις μας, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας σε συνδυασμό με τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες των καφενείων που όλο αυτό το διάστημα τα κρατάνε ανοιχτά με μεγάλη δυσκολία».

Κλείνοντας ζητά από τους δύο Υπουργούς να ληφθούν άμεσα μέτρα και να προβλεφθεί στις περιπτώσεις όπου υπάρχει μίσθωση δημοτικού καφενείου η δημοπρασία  να γίνεται με χαμηλό τίμημα στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας, ώστε με αυτό τον τρόπο να δίνονται κίνητρα σε όσους ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν καφενεία στα μικρά και απομονωμένα χωριά.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης είναι αναγκαία γιατί όπως επισημαίνει «το κλείσιμο των καφενείων συνεπάγεται και ερήμωση των χωριών όχι μόνο το Χειμώνα αλλά και τους θερινούς μήνες, όταν επιστρέφουν οι απόδημοι αλλά και επισκέπτες».