Για τη Long Covid και πόσους έχει επηρεάσει στην Ελλάδα μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Σίμος Μεταλλίδης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή που μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ποσοστό 15- 20% μεταξύ 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν νοσήσει στη χώρα μας, επηρεάζει η Long Covid.

Διαβάστε επίσης: Long Covid: Σε μεγάλη έξαρση τα ψυχιατρικά προβλήματα

Τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν όσους νόσησαν

Ο κατάλογος των συμπτωμάτων είναι μακρύς.

Τα πιο κοινά αφορούν σε κόπωση, προβλήματα με τη μνήμη και τη σκέψη, απώλεια γεύσης και όσφρησης, δύσπνοια, στομαχόπονο, ζάλη, αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη.

Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της long Covid έχει καταγραφεί κυρίως σε άτομα που νοσηλεύτηκαν με κοροναϊό. Παρ’ όλα αυτά, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή την κατηγορία.

Επηρεάζει, δε, όλες τις ηλικίες: από ενήλικες, έως παιδιά και βρέφη.

Τα συμπτώματα κυρίως είναι ήπια και διαχειρίσιμα, αλλά έχει διαπιστωθεί ανοσμία – αγευσία ως και για ολόκληρο χρόνο, είπε ο καθηγητής. Άλλα συμπτώματα είναι τα αναπνευστικά προβλήματα, κεφαλαλγίες, κόπωση.

Δεν προβλέπονται εργασιακά άδειες

Η Long Covid είναι νέο νόσημα και διεθνώς αναζητείται φόρμουλα, καθώς δεν προβλέπονται εργασιακά άδειες αποκατάστασης ή ανάρρωσης, ενώ νοσούντες έχασαν ήδη τη δουλειά τους, λόγω της μειωμένης απόδοσης, τόνισε ο κ. Μεταλλίδης.

Ορισμένοι ερευνητές εικάζουν ότι το long-Covid προκαλείται από ιικά σωματίδια που παραμένουν στον οργανισμό και μετά το τέλος της οξείας φάσης της νόσου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι προκαλείται από μια προϋπάρχουσα αυτοάνοση διαταραχή ή ίσως από ένα ανοσοποιητικό σύστημα που δεν επανήλθε σωστά μετά από μια προηγούμενη ασθένεια.