Στην Αθήνα θα χτυπά για εφτά ολόκληρες ημέρες –από 16 έως 24 Ιουλίου 2022- η «καρδιά» της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Για μία ολόκληρη εβδομάδα η Αθήνα θα φιλοξενήσει όλους τους καταξιωμένους διαστημικούς επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα ανά την υφήλιο, καθώς και εκπροσώπους των μεγαλύτερων διεθνών διαστημικών οργανισμών.

Στο Μέγαρο Μουσικής

Η 44η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (Committee on Space Research -COSPAR), που θεωρείται η κορωνίδα των παγκόσμιων συνεδρίων διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας, θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε παρακείμενο ξενοδοχείο.

Το διεθνές συνέδριο της COSPAR έχει χαρακτηριστεί άτυπα ως «Ολυμπιάδα του Διαστήματος» και διοργανώνεται σε διαφορετική ήπειρο κάθε δύο χρόνια.  Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, στο «Πλανητάριο», ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Σταμάτης Κριμιζής, το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου καλύπτει μελέτες και αποτελέσματα ερευνών, τα οποία επεκτείνονται από την επιφάνεια της Γης, μέχρι την ατμόσφαιρα, τον Ήλιο, τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, τους εξωπλανήτες, την αστροβιολογία, τους γαλαξίες, μέχρι και τις μελανές οπές.

Πάνω από 3.500 παρουσιάσεις

Σύμφωνα με τον κ. Κριμιζή, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 3.500 επιστημονικές παρουσιάσεις, ενώ θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις των τελευταίων ανακαλύψεων. Επίσης, σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας οι ηγέτες των πιο σημαντικών Διαστημικών Υπηρεσιών, π.χ. NASA, ESA, CNES, JAXA, CSA κ.λ.π θα μιλήσουν για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η πρόβλεψη του διαστημικού καιρού, η πρόκληση των διασυνδέσεων της επιστήμης με τις επιχειρήσεις και η χρήση μικροδορυφόρων στην αειφόρο ανάπτυξη. Επιπλέον,  θα παρουσιαστεί  μια δημόσια ομιλία από τον Ακαδημαϊκό κ. Κώστα Συνολάκη, σχετικά με τις Γεωφυσικές Καταστροφές στην ανατολική Μεσόγειο σε βάθος χρόνου.

2.000 επιστήμονες στην Αθήνα

«Στόχος μας είναι να δώσουμε στους 2.000 και πλέον επιστήμονες που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα και σε άλλους περίπου 900 που θα συνδεθούν διαδικτυακά, μια αντιπροσωπευτική εικόνα της Αθήνας, η οποία συνδυάζει το αιώνιο και κλασσικό με το μοντέρνο και το μεταμοντέρνο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Αστρονομίας της Ακαδημίας Αθηνών, εθνικός εκπρόσωπος στην COSPAR και πρόεδρος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Μανώλης Γεωργούλης.

Στο συνέδριο θα λειτουργούν 30 παράλληλες αίθουσες συνεδριάσεων, συνεχώς για 7 πλήρεις συνεδριακές ημέρες. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα υπάρξουν συνολικά 1.170 ώρες (περίπου 49 ημέρες) επιστημονικής αλληλεπίδρασης.

Η Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας (COSPAR) ιδρύθηκε το 1958 από το Διεθνές Συμβούλιο Επιστημονικών Ενώσεων (ICSU). Όπως τόνισε η κ. Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια Ερευνών στο Paris Observatory και πρόεδρος της επιτροπής της COSPAR για την Πλανητική Προστασία, μεταξύ των στόχων της COSPAR είναι η προώθηση της επιστημονικής έρευνας στο διάστημα σε διεθνές επίπεδο, με έμφαση στην ελεύθερη ανταλλαγή αποτελεσμάτων, πληροφοριών και απόψεων και η παροχή ενός φόρουμ, ανοιχτού σε όλους τους επιστήμονες, για τη συζήτηση των προβλημάτων που αφορούν την διαστημική έρευνα.

Το κέντρο του κόσμου

«Η Αθήνα θα γίνει το κέντρο του κόσμου την εβδομάδα της 18ης  Ιουλίου, όλα τα μάτια στη γη και στο διάστημα θα είναι στραμμένα σε εμάς και θα παρακολουθήσουν την πορεία που το COSPAR θα χαράξει για τα επόμενα χρόνια για την διαστημική έρευνα», ανέφερε η κ. Κουστένη και πρόσθεσε: «Φέτος, εκτός από την τοπική ελληνική συνιστώσα, θα έχουμε μαζί μας συνεργάτες μας από πολλούς διαφορετικούς διαστημικούς οργανισμούς (NASA, ESA, αλλά και από Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία κλπ…) μαζί με πολλά διεθνή ινστιτούτα, εργαστήρια, πανεπιστήμια κ.α. , που σχετίζονται με το διάστημα».

Το COSPAR Athens 2022, που «κέρδισε» η Ελλάδα χάρη στον διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα της NASA, Σταμάτη Κριμιζή, αναμένεται να κοστίσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι «υψηλοί» συμμετέχοντες σε αυτό, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Αθήνα, ενισχύοντας τον τουρισμό της. Το συντονισμό του συνεδρίου θα έχει η Εθνική Επιτροπή Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και το νεοσύστατο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.). Το συνέδριο στηρίζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ενώ ο διευθυντής του Πλανηταρίου, κ. Μάνος Κιτσώνας, τόνισε ότι «η COSPAR 2022 είναι το σημαντικότερο παγκόσμιο συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας».

Σε διαφορετική ήπειρο

Οι Γενικές Συνελεύσεις της COSPAR διοργανώνονται ανά διετία σε διαφορετική ήπειρο και προωθούν την εξερεύνηση του διαστήματος, μακριά από γεωπολιτικές σκοπιμότητες. Η ελληνική υποψηφιότητα, επικράτησε των υποψηφιοτήτων διεκδίκησης της Βαρσοβίας, της Λωζάνης και της Πράγας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιλογή της Αθήνας έγινε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία κατά τη διάρκεια του 42ου Συνεδρίου της COSPAR στην Pasadena της California των ΗΠΑ, όπου συμμετείχαν πάνω από 3.300 διαστημικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Η υποψηφιότητα της Ελλάδας για το 2022 προετοιμάστηκε από το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών και υποστηρίχθηκε ενεργά από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σχεδόν από το σύνολο των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η στήριξη από Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού.

Σπουδαία ευκαιρία

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.), καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Ιωάννης Δαγκλής, τόνισε ότι η διοργάνωση του 44ου συνεδρίου της COSPAR στην Ελλάδα, «είναι και πρέπει να εκτιμηθεί ως μια σπουδαία ευκαιρία για τους νέους επιστήμονες της χώρας μας, να ακούσουν και να μιλήσουν με διαπρεπείς επιστήμονες από όλον τον κόσμο, ενώ δίνεται η ευκαιρία σε φοιτητές που ενδιαφέρονται για κάποιο από τα επιστημονικά πεδία του συνεδρίου να συμμετέχουν».

Η κ. Σίσσυ Λιγνού, διευθύνουσα σύμβουλος, στο χώρο των υπηρεσιών ανάπτυξης και διοργάνωσης συνεδρίων, επισήμανε ότι «το συνέδριο COSPAR θα αποτελέσει ένα σημαντικό case study σε διεθνές επίπεδο, αφού είναι το πρώτο υβριδικό συνέδριο (συνδυασμός φυσικής και διαδικτυακής συμμετοχής) στην ιστορία της COSPAR αλλά και από τα πρώτα διεθνή συνέδρια παγκοσμίως που θα καλύπτουν το διαδικτυακό στοιχείο σε συνδυασμό με την φυσική παρουσία σε ένα τόσο μεγάλο επιστημονικό εύρος».